V Klánovicích se konal druhý ročník Memoriálu Rudolfa Utěšila

Společenský klub v Klánovicích uspořádal v sobotu 18. července 2020 již druhý ročník setkání a jízdy historických motocyklů a vozidel – Memoriál Rudolfa Utěšila na počet památky tohoto klánovického patrona, stavitele a činovníka prvorepublikového Autoklubu Republiky československé.

Setkání navazuje na oblíbené předcházející dvě desítky Jízd okolo Vidrholce pod patronátem Okrašlovacího spolku Klánovice, které do Klánovic přivedly zájemce o historický motorismus.

Stavitel Rudolf Utěšil byl členem Českého klubu automobilistů, jenž od roku 1922 nesl název Autoklub Republiky československé, později funkcionářem a podal i soutěžní návrh na přestavbu budovy v dnešní Opletalově ulici, která se stala sídlem autoklubu.

V Klánovicích zanechal Rudolf Utěšil trvalou památku v podobě komplexu lázní a přivedl sem mnoho kolegů z vedení autoklubu. Na tyto prvorepublikové kořeny tak navazuje i současné setkání nadšenců historické dopravní techniky. Klánovické lázně byly vedle golfového areálu nejvýznamnějším důkazem meziválečné a válečné prosperity obce Klánovice. Po svém dokončení v roce 1926 byly lázně moderním relaxačním komplexem uprostřed Klánovického lesa. Plný provoz zde fungoval do roku 1948, v roce 1988 byla budova zbořena. Na jejich místě dnes stojí rodinné domky.

You may also like...