Dlužníci v roce 2022: Na co by si letos měli dát pozor?

Loňský program Milostivé léto je u konce, nicméně ani v roce 2022 se na dlužníky nezapomíná. Nový rok s sebou přinese hned několik změn, o které by se měli zajímat nejen těžce zadlužení občané, ale každý, kdo aktuálně splácí nebo se třeba jen chystá sjednat nějaký úvěr. 

Na co se v letošním roce připravit? Pojďme si představit ty nejzásadnější změny, kterými úvěrový svět právě prochází!

Konec marných exekucí

Od 1. ledna vešla v platnost novela občanského soudního a exekučního řádu, která s sebou přinesla ukončení takzvaných marných exekucí. Těmi se rozumí především případy, které běží déle než tři roky bez jakýchkoli vymožených prostředků a u nichž dlužná jistina nepřesahuje 1 500 Kč.

Začátkem roku se pro exekutory odstartovala tříměsíční lhůta, během které mají za úkol informovat o těchto případech věřitele. Ti se pak mohou rozhodnout – buď exekuci jejich dlužníka nechají ukončit, nebo zaplatí zálohu na její náklady ve výši 500 Kč a řízení bude pokračovat.

Banky, nebankovní společnosti i další věřitelé tak budou muset zvážit, zda se jim vyplatí na splacení jistiny čekat nebo dluh nechat plavat. Odhaduje se, že se ukončení exekuce bude týkat zhruba 200 až 300 tisíc případů, v rámci jednoho věřitele se tedy může jednat i o tisíce takových dlužníků – i když tedy za jednoho zaplatí pětistovku, náklady se nastřádají.

Nicméně i když jistinu nechají propadnout, dluh se ihned nesmaže – opět se odstartuje promlčecí lhůta, která může trvat další tři roky. Teprve až uplyne, může dojít ke smazání dluhu.

Jistina a až potom úrok

Mění se ale i další důležitý aspekt exekucí. Dosud dlužníci platili nejprve náklady spojené s vymáháním pohledávky, následně úroky z prodlení, poté úroky spojené s úvěrem a až nakonec samotnou jistinu. S novelou exekučního řádu se ale pořadí lehce změní, a to ve prospěch splácení samotného dluhu.

První na řadě budou stále náklady spojené s vymáháním pohledávky, po nich bude následovat jistina a úroky, zatímco úroky z prodlení a náklady oprávněného připadnou až nakonec. 

Člověk v exekuci tak bude čelit reálně vidině splacení jeho dluhu – často se totiž stávalo, že ani po několika měsících či letech z původního dluhu vlastně nic neubývalo. Tento nový systém by měl situaci napravit, a tak dát lidem s finančními problémy naději na lepší zítřky. 

Zdražování může splácení zkomplikovat

Stále dokola slyšíme, že letošní rok bude probíhat ve znamení zdražování a utahování opasků, a zatím to vypadá, že se jedná o pravdivý předpoklad. Inflace je největší za několik let a v důsledku toho základní úroková sazba vystoupala na přibližně 3,75 %. 

Nejde však jen po svět půjček, ale i pohonné hmoty, potraviny a samozřejmě také hojně diskutované ceny energií. Na nové poměry si budeme muset zvykat a přizpůsobit se jim, což bude vyžadovat trochu cviku – obzvlášť pokud už nyní máte rozpočet zatížený půjčkami či jinými závazky.

Snadno se může stát, že kvůli výrazně vyšším nákladům na živobytí nevyjdete s výplatou a budete hledat finanční záplatu. Těch naštěstí existuje více a jsou dostupné i pro ty, kteří za sebou nemají úplně čistou platební historii. Někteří poskytovatelé úvěrové registry nekontrolují, nebo jsou při hodnocení negativních záznamů mnohem benevolentnější. 

Řešit finanční krizi pomocí půjčky tedy teoreticky můžete i v případě, že jste se v minulosti zpozdili se splátkou a máte negativní záznam v některém z registrů dlužníků. Zaplatíte za to však o něco vyšším úrokem a je tedy třeba vybírat opravdu pečlivě, abyste nepřeplatili příliš.

A co je hlavní – měli byste vzít potaz vaši finanční situaci a schopnost půjčku splácet. I ta nejmenší půjčka přichází s určitým rizikem a je nutné se na věc dívat realisticky. Pokud už teď víte, že splácení nezvládnete, zkuste zapřemýšlet nad jiným řešením.

You may also like...