Česká čokoláda Steiner & Kovarik získala stříbro a bronz v mezinárodní soutěži

Velký mezinárodní úspěch slaví český výrobce prémiové čokolády Steiner & Kovarik. Firma z pražských Řep získala dvě ocenění v prestižní soutěži International Chocolate Awards, která každoročně hodnotí a oceňuje špičkové čokolády a výrobce z celého světa. O víkendu byly v rámci regionálního kola pro Evropu, Střední východ a Afriku vyhlášeny výsledky a mezi oceněnými se objevily také výrobky české značky. Porotu složenou z více než 50 odborných hodnotitelů, kteří posuzovali stovky produktů, zaujala především bílá čokoláda s chřestem a jahodami, za kterou získal výrobce stříbrnou medaili. Druhým oceněným výrobkem bylo čokoládové dražé s kampotským pepřem, jež získalo bronz. V kategorii ochucených čokolád zvítězila Míšina čokoláda sídlící u Zbraslavi a její Veganská malinová čokoláda.

Přidávat do kvalitní čokolády prospěšné ingredience je směr, který nás baví a chceme se mu věnovat dál. Moc nás těší, že jsme uspěli v tak silné konkurenci,“ komentoval úspěch Petr Kovařík, spolumajitel společnosti Steiner & Kovarik. Obě medailová umístění zároveň znamenají postup do celosvětového finále International Chocolate Awards, které je považováno za nejprestižnější soutěž svého druhu na světě.

Čokoláda s chřestem zaujala svět

Zvláštní pozornost vzbudila především inovativní bílá čokoláda s chřestem, jahodami, estragonem, černým rybízem a grenadinou, kterou firma vytvořila ve spolupráci s českým šéfkuchařem Pavlem Sapíkem. Za svůj odvážný chuťový profil získala čokoláda 87,8 bodu a po vyhlášení sklidila značný zájem mezi čokolatiéry z dalších zemí. „Chřest v čokoládě je velmi neobvyklá kombinace, i proto vzbudila pozornost ostatních soutěžících i poroty,“ doplnil Kovařík.


Úspěch slavilo i čokoládové dražé s lyofilizovaným kampotským pepřem, které porota ocenila 85,9 body a bronzovou medailí. Zajímavostí je, že použitý pepř pochází od značky .pepper..field, držitele tří hvězd Great Taste Awards. „Na soutěži byly letos oceněné i velmi netradiční kombinace – třeba čokolády s wasabi,“ dodává Kovařík. „Nejvíce úspěšných produktů přišlo z Itálie, Francie a Španělska. Celkovým vítězem se stala značka z Dánska.“

Pátá mezinárodní medaile

Letošní ocenění nejsou pro Steiner & Kovarik žádnou novinkou. Firma má na kontě už pět mezinárodních medailí. Jejich mléčná čokoláda Aluna 44 % získala v roce 2019 stříbro za chuť a zlato za použití kokosového cukru. Největším úspěchem zůstává stříbrná medaile ve světovém finále, což bylo vůbec poprvé, kdy česká čokoláda dosáhla na tak vysoké ocenění v celosvětové konkurenci. V roce 2023 bodovala Aluna znovu – tentokrát ve variantě bílá čokoláda s hlívou ústřičnou, která rovněž získala stříbro na světové úrovni International Chocolate Awards.

You may also like...