České Pole na Zemi živitelce. Nové plodiny, české buchty a víno ve spojení s gastronomií

Iniciativa České pole se na agrosalonu Země živitelka, který se koná od 21. do 26. srpna na Výstavišti České Budějovice, představí již potřetí. A také letos rozšíří portfolio tradičních českých surovin o novinky – český mák (modrý i bílý), české švestky a víno z vinařství Vinselekt Michlovský. Jejím cílem je i nadále podporovat střední školy a vzdělávat mladé kuchaře. Už nyní spolupracuje s desítkami restaurací na zkvalitnění české gastronomie. 

České pole je unikátní projekt, který vznikl ve spolupráci Ministerstva zemědělství ČR, České zemědělské univerzity v Praze, oborových svazů, společnosti makro ČR a dalších partnerů z řad gastronomie. Jejím cílem je vracet tradiční české plodiny zpět do gastronomie, a veřejného stravování.

Za tři roky existence se iniciativě podařilo vypěstovat a uvést na trh více než 600 tun českých brambor odrůdy Agria – plodiny, která byla ještě nedávno z 90 % dovážena. Obnovit produkci českého křenu, který nyní tvoří 70 % prodaného křenu v makro ČR. Dodat do gastronomie českou odrůdu českého česneku, zařadit do nabídky ručně sbírané nakládané okurky z české produkce a zajistit odbyt dvouletému českému kmínu. V neposlední řadě také nabídnout české zelí ve třech variantách – bílé, bílé kysané a červené. Díky lokální produkci se podařilo ušetřit více než 40 000 kilometrů v dovozu surovin
ze zahraničí.

„Rostoucím pilířem projektu je spolupráce se středními odbornými školami a desítkami regionálních restaurací, které společně s iniciativou vzdělávají nadějné kuchaře, aby uměli poznat a používat kvalitní české suroviny. Právě v tomto kontextu má iniciativa České pole velký význam,“ říká Jan Jindra, ředitel nákupu makro ČR a zakládající člen iniciativy České pole.


Stánek iniciativy České pole na Zemi živitelce se těší již tradičně zájmu návštěvníků i oficiálních hostů. Jeho návštěvu letos přislíbil například ministr zemědělství Marek Výborný, ministr životního prostředí Petr Hladík nebo předseda senátu Poslanecké sněmovny PČR Miloš Vystrčil.

Součástí čtvrtečního a pátečního programu stánku Českého pole budou ochutnávky pokrmů připravených z českých surovin. Cukrářka Kateřina Kloudová z podniku Slaďme se, letošní Naděje české gastroscény, nabídne sladké dobroty z českého máku. Šéfkuchaři Ondřej Kurák z restaurace Na Gruntu a Petr Svoreň z Hotel Passage Brno připraví slaná jídla z brambor, zelí, česneku a kmínu. Návštěvníky stánku provede moderátorka a herečka Markéta Hrubešová, která bude zároveň hostit rozhovory s farmáři, sommelierem a historikem gastronomie Martinem Francem. Od soboty 23. srpna se na návštěvníci mohou na stánku potkat mimo jiné i s hercem a komikem Petrem Čtvrtníčkem. Připravený je také doprovodný program a zábavné kvízy.

České pole je iniciativa společnosti makro ČR, která vznikla v roce 2022 s cílem podporovat a rozvíjet tradiční produkty českého zemědělství a společně usilovat o jejich místo v české kultuře a gastronomii.

You may also like...