Grilované kuře na tři způsoby: voňavé a šťavnaté, s bylinkami

Většina z nás už se těší na letní grilování, kdy se z venkovní radosti rázem stává oblíbený kulinářský rituál. Pokud hledáte inspiraci na svěží chutě, šťavnaté maso a kreativní servírování – Drůbežářský závod Klatovy vám přináší tři tipy na grilované kuřecí maso z kvalitních klatovských prsou a paliček, které svým dochucením potěší jak milovníky jemných bylinek, tak i fanoušky pikantních kombinací

Balzamikové kuřecí prso s tymiánem a citronem

Elegantní, lehce nasládlé a plné vůně středomořských bylinek – tak chutná kuřecí prso v marinádě z balzamikového octa, citronu a čerstvého tymiánu. Ideální pro večeři pod širým nebem s bílým vínem a salátem z čerstvých rajčat.

Ingredience (2 porce):

  • 2 kuřecí prsa Drůbežářského závodu Klatovy
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • 2 stroužky česneku
  • Čerstvý tymián, oregano a bazalka
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Sůl, pepř
  • Microgreens na dozdobení

Postup:
V míse smíchejte balzamiko, olej, med, nasekaný česnek a bylinky, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vložte kuřecí prsa a nechte alespoň hodinu marinovat. Grilujte dozlatova z obou stran a většinu času ho nechte přikryté, ať se dusí a zachová si co nejvíce šťávy. Při servírování přelijte zbytkem marinády, dozdobte citronem a microgreens. Výsledkem je šťavnaté maso s jemnou kyselkavě-sladkou chutí.

Kuřecí paličky s limetkou a pikantním dipem

Paličky, které mají šmrnc. Díky kombinaci uzené papriky, chilli a limetky dostanou jinak ‚‚obyčejné paličky‘‘  nový rozměr – jemně pikantní, šťavnaté a perfektně doplněné o svěží chilli dip. Ideální na večerní posezení s přáteli u vychlazeného piva.

Ingredience (4 porce):

  • 8 kuřecích paliček Drůbežářského závodu Klatovy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • Šťáva z 1 limetky
  • Sůl, čerstvá bazalka, růžový pepř

Na chilli dip:

  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička sladké chilli omáčky
  • Limetková šťáva dle chuti, sůl

Postup:
Smíchejte olej, koření a limetkovou šťávu, potřete jimi paličky a nechte marinovat alespoň 40 minut. Grilujte dozlatova, přibližně 25 minut. Mezitím si připravte dip. Paličky servírujte s půlměsíčkem limetky, dipem a čerstvou bazalkou. Růžový pepř dodá finální aroma a barevný akcent.

Kuřecí satay špízy s arašídovým dipem

Exotika z jihovýchodní Asie v grilované podobě, která si získal svou popularitu napříč evropským kontinentem. Kuřecí špízy s marinádou ze sojové omáčky a zázvoru servírované s bohatou arašídovou omáčkou jsou trefou do černého.

Ingredience (4 porce):

  • 600 g kuřecích prsou Drůbežářského závodu Klatovy
  • Dřevěné špejle (namočené ve vodě)

Na marinádu:

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky chilli vloček

Na arašídovou omáčku:

  • 3 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky chilli pasty
  • 2–3 lžíce teplé vody na zředění

Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na kostky, smíchejte s marinádou a nechte hodinu odležet. Napíchněte na špejle a grilujte dozlatova. Arašídovou omáčku vyšlehejte dohladka a podávejte společně s čerstvou zeleninou, koriandrem a limetkou.

Tip na závěr:

Používání kvalitního masa je základ úspěchu. Klatovské kuřecí maso je zárukou čerstvosti, jemné chuti a perfektní struktury – ideální volba pro každé letní grilování. Ať už plánujete zahradní párty nebo večeři na balkoně, s těmito recepty nešlápnete vedle.

You may also like...