Kuchař Martin Škoda III.

I. díl                                                                                                                     II. díl

Třetí díl seriálu o vaření nám přináší recept na úpravu kuřecího masa.

Restované kuřecí se zeleninou a pečenou rýží

Na rýži (5 porcí)

1 hrnek obyčejné dlouhozrnné rýže (asi 300 g)
1 malá cibule
5 až 6 hřebíčků
1,5 hrnku vody (asi 450 ml)
2 lžíce másla
1 lžička kurkumy (není nutné)
sůl a bílý pepř

Troubu vyhřejte na 200 stupňů. V ohnivzdorném hrnci rozehřejte polovinu másla. Přisypte kurkumu a krátce ji prohřejte, aby začala vonět. Přisypte rýži a oloupanou cibuli, do které jste zapíchali hřebíčky. Přilijte vodu, vše osolte a opepřete. Hrnec zaklopte a šoupněte do trouby. Pečte, dokud se neodpaří většina vody, bude to trvat 50 až 60 minut, záleží na rýži.

Nakonec rýži vytáhněte ven, přidejte zbylé máslo a něžně ji prohrábněte vidličkou. Díky tomuhle triku se z ní vypaří i zbylá tekutina a rýže bude hezky nadýchaná. Jednoduše řečeno, připravená na to, až ji doplníte masem a sníte.

Škoda nevědět

Pokud budete chtít, můžete do rýže přihodit také pár rozinek nebo pistácií. Doporučuju začít přípravou rýže, protože maso je hotový během chvíle. Místo rýže můžete použít klidně i kuskus nebo třeba quinou.

Na kuře a zeleninu
asi 1 kg vykostěných kuřecích stehen
2 velké mrkve
půlka malého celeru
5 až 6 šalotek (nebo 3 červené cibule)
4 až 5 stroužků česneku
asi 150 ml vody nebo drůbežího vývaru
1 až 2 citrony
100 g másla
1 lžíce rostlinného oleje
1 lžička cukru
sůl a bílý mletý pepř

Pořádně rozehřejte velkou pánev. Stehna očistěte, nakrájejte na větší kousky, osolte, opepřete a mírně pocukrujte. Promíchejte a šoupněte je do rozpálené pánve. Stehna smažte nasucho, dokud se nezačnou odlepovat ode dna pánve, asi 2 až 3 minuty. Pak je dejte stranou.

Teplotu snižte na střed a v pánvi rozehřejte polovinu másla a olej. Přidejte oloupanou a na tenčí hranolky nakrájenou mrkev a celer. Zeleninu restujte asi 5 minut. Jakmile začne chytat barvu, přidejte taky rozpůlené šalotky a tenké plátky česneku. Restujte ještě asi 3 minuty. Jinak řečeno, dokud veškerá zelenina nebude téměř na skus.

Potom vraťte do pánve maso a přilijte trochu vody nebo vývaru, krátce povařte a jídlo podle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronem. 

Na úplný konec přihoďte nakrájený zbytek másla, vypněte vařič a už jen krouživými pohyby protočte omáčku na pánvi, aby ji máslo zahustilo.

Na servírování:
hrst listové petrželky

Rýži rozdělte do talířů, přidejte restované maso se zeleninou, vše zalijte zbylou máslovou omáčkou a dozdobte lístky petrželky.

I. díl                                                                                                                     II. díl

Print Friendly, PDF & Email