Makro ČR pomáhá školním jídelnám vařit chutněji a zdravěji
Od září 2025 platí v Česku novela vyhlášky o školním stravování, která po více než 30 letech zpřesňuje pravidla tak, aby jídelny vařily chutněji a zdravěji: více zeleniny a luštěnin, méně přidaného cukru a soli, důraz na kvalitu surovin a pestrost. Jídelny mají na přípravu přesně rok, tedy do září 2026. Makro ČR jako tradiční partner institucionálního stravování změnu k vyšší kvalitě surovin ve školních jídelnách podporuje, a i ve školním roce 2025/26 naváže v Makro akademii na vzdělávací kurzy pro školní kuchařky a kuchaře, které pořádá společně s Ministerstvem zdravotnictví, Státním zdravotním ústavem (SZÚ) v rámci projektu Máme to na talíři.
Proč na tom záleží
Denně projde školním stravováním téměř 1 600 000 dětí, 248 000 zaměstnanců škol a 191 000 dalších strávníků, tedy zhruba pětina populace. Ta po změně najde na svých talířích nutričně mnohem kvalitnější a vyváženější jídla, a to jak ta masová, tak bezmasá. Součástí každého denního jídla bude automaticky také ovoce a zelenina a ryba musí být v jídelníčku zařazena minimálně jednou za 14 dní.
Finanční limity na nákup potravin stanovuje vyhláška podle věku dítěte / strávníka od 20 do 54 Kč a novela je nijak nemění. Přechod na nová pravidla bude postupný, což dává školním jídelnám dostatečný prostor upravit kalkulace a dodavatelské smlouvy.



Jak pomůže makro
Makro ČR zásobuje jednotky tisíc škol a v roce 2025/26 bude i nadále pokračovat v kurzech pro školní jídelny. Kuchaři a kuchařky se v tamní makro akademii naučí například moderní technologie vaření, práci se surovinami, tvorbu jídelníčků podle nové metodiky i recepturu s luštěninami, rybami a celozrnnými přílohami bez směsí s nadbytkem soli a cukru.
Součástí podpory bude i tradiční podzimní Tržiště dobrých příkladů, které se pořádá v Makro akademii pro vedoucí školních jídelen, kuchaře a kuchařky a odborníky pro institucionální stravování. Akce přináší praktické ukázky receptur, tipy na hospodárné nakupování a prezentace úspěšných projektů z praxe. Díky Tržišti se školy mohou vzájemně inspirovat, jak naplnit nová pravidla, a přitom zůstat v rámci rozpočtu.
„Ve školních jídelnách se denně stravují skoro dva miliony strávníků, a právě tady se formuje zdravý vztah dětí k jídlu. Kvalita surovin a poctivá příprava jsou klíčové — a zároveň to jde zvládnout v rámci daných rozpočtů. V makro proto spojujeme roli dodavatele kvalitních potravin a partnera ve vzdělávání. Společně se SZÚ a týmem „Máme to na talíři“ budeme i letos v Makro akademii podporovat jídelny, aby změny zvládly snadno, prakticky a s chutí,“ říká Jiří Nehasil, generální ředitel makro ČR.