Pavlova jako z jiného světa od cukrářského mága Marca Le Breton

Cukrář mívá v restauraci výsadní postavení. Chuť oné „sladké tečky“ na závěr obvykle uzavírá hodování a také úspěšné hodnocení celého oběda či večeře. V lepších restauracích musí být cukrář kouzelníkem, neboť před ním stojí hned několik těžkých úkolů. Jeho chod by neměl být těžký, ale spíše hosta osvěžit a současně potěšit svou kreativitou a unikátní chutí. To všechno do puntíku splňují dezerty francouzského cukrářského mága Marca Le Breton, který řadu let čaruje v restauraci Triton a jehož sladké opusy se již staly legendou. Jeden z nich vás překvapí ve všech směrech. Představíme vám Pavlovu, jakou jste ještě neviděli. A nechutnali. 

Všichni milují Pavlovu, legendární dezert stvořený jako poctu ruské primabaleríně jejíž sláva kulminovala na počátku 20. století. Jenže Marc Le Breton tenhle nadýchaný cukrářský skvost stvořený z bílků a cukru, který je křehký stejně jako dokonalá baletní kreace či obláček na letní obloze, obrátil tak trochu naruby. A v podniku, kde se snoubí tradice s vizionářstvím, nabízí svým hostům skutečný kulinární unikát: Pavlovu ve veganské podobě. Tedy Pavlovu bez vajec.

Jak je to možné? Místo bílků použil Aqua fabu, vodu z cizrny vyšlehanou do dokonalé pěny. Ta mu posloužila jako základ, na kterém rozehrál své chuťové představení. Jednu z rolí dostal brazilský kokos s texturou jemného sněhu a chutí tropického slunce, další pak špičková matcha – zelené zlato z Japonska, které nepřináší jen výraznou barvu, ale vnáší do dezertu také meditativní klid. Hlavní roli sehrají slaďoučké, téměř omamné sicilské jahody. K nim se váže osobní vzpomínka.

Marc Le Breton

Jejich vůně mi připomíná letní trhy v Katánii, kde jsem jednou omylem zakoupil tři kila. Ochutnal jsem, a pak znovu a znovu. A snědl jsem je všechny během jediného dne. Nikdy jsem tak skvostné jahody nejedl,“ vzpomíná Marc Le Breton. K finálnímu výsledku je třeba přidat ještě precizně temperovanou, veganskou bílou čokoládu. A zázrak je na světě. Pavlova zrozená jako veganský experiment s nádechem exotických koutů Sicílie, Brazílie a Japonska. Tohle prostě musíte ochutnat.

Jak neskromně podotýká šéfkuchař restaurace Triton Tomáš Kohút: „Náš cukrář je kouzelník. A možná rovnou ten nejlepší v Praze!“ Zdá se vám to příliš nafoukané či sebevědomé? Můžete to sami prověřit. Ale jedno je již dopředu jisté. Tak revolučně připravenou Pavlovu jste ještě určitě nejedli.

You may also like...