Poznejte krásy Indie v nové knize Alky Hájek Z jeepu do rikši
Druhé vydání poutavé knihy autorky, která je původem Indka a po letech se vrací do rodné země se svými dětmi, aby jim ukázala její jedinečné kouzlo.
Indie, země neuvěřitelných kontrastů, bohaté historie a pulsující kultury, zaujímá důležité místo na světové scéně. S téměř jeden a půl miliardou obyvatel, rozmanitým kulturním dědictvím a dynamickým hospodářským růstem se stává klíčovým hráčem v globálním měřítku. Od vysokých himálajských štítů až po písčité pláže Goa, Indie nabízí nepřeberné množství příležitostí k objevování, podnikání a spolupráci.
Goa, nejmenší indický stát, se nachází na západním pobřeží Indie a je známý svými slunečnými plážemi, bohatou historií a jedinečnou kulturou. Goa byla pod portugalskou nadvládou více než 450 let, což zanechalo výrazný vliv na její architekturu, kuchyni a jazyk.
Zlatý trojúhelník Indie je jednou z nejoblíbenějších turistických tras v zemi, která spojuje tři ikonická města: Dillí, Agra a Jaipur. Tato trasa se nazývá „zlatá“ díky svému bohatému kulturnímu a historickému významu a „trojúhelník“ kvůli geografickému rozložení měst na mapě.
Nejen tyto, ale i další krásná místa a města, místní gastronomii a kulturu přibližuje nová kniha Alky Hájek Z jeepu do rikši, barevná vůně Indie.
Autorka společně s dětmi navštívila Goa, Dillí a Zlatý trojúhelník. Na cestě prožívají krásné chvíle ve světě, který je jim blízký, protože v něm mají společné kořeny. „Mimo jiné bylo pro nás exkluzivním zážitkem opětovné setkání s našimi nejbližšími, maháradžovou rodinou, princeznou z Nabhy, paní Jeet a jejím celosvětově úspěšným manželem,“ říká Alka Hájek. „Úžasné jsou nejen památky, ale i klid, který ze sebe Indové vyzařují. Kubík se tady zamiloval do indické kuchyně, která je zároveň zážitkem i alchymií.“
Kniha čtenáře seznámí s kulturním a historickým dědictvím Indie, jejími tradicemi, hodnotami i životní filosofií. Autorka přibližuje Indii pohledem člověka, který má k této zemi hluboký osobní vztah. Zároveň nabízí autentický pohled na její současnou krásu a rozmanitost. Čtenáři nahlédnou také do světa královské rodiny a objeví kouzlo indické kuchyně.
Slavnostní křest knihy se konal v restauraci Five Rivers Indian Kitchen and Bar na Praze 1 za účasti mnoha zajímavých a významných hostů. Mezi hosty se objevil Michal David, Karel Havlíček, Jan Měšťák, Jan Pirk, Zdeněk Barták, Adriana Sobotová a další. Celý křest uváděl a moderoval Zdeněk Mahdal.
„Rád chodím na akce své kamarádky Aleny“, říká Karel Havlíček. „Mám rád cestování a za svého života v podnikání jsem si ho hodně užil jako šéf průmyslového holdingu. Exportovali jsme do 90 zemí světa, takže jsem většinu z nich i navštívil, v podstatě co 14 dní jsem byl v nějaké destinaci a bylo to skutečně všude od Afriky, Asie, Latinské Ameriky, Severní Ameriky…, bylo toho hodně. V Indii jsem byl mnohokrát, navštívil jsem Mumbai, Dillí, Kalkatu, Madras, Bengalúr i další města.
Místní kuchyně je pro mne úžasná, naprosto rozmanitá a barevná. Tam jsem pochopil, co je to vlastně vegetariánská strava. Nejsem tedy vegetarián, ale v Indii zjistíte, že ti vegetariáni mají pestrou stravu, takže ani nevíte, že to je vegetariánské jídlo. Mám indická jídla hrozně rád, ale samozřejmě je nemůžete mít pořád“, dodává s úsměvem.






Součástí společenského setkání byla možnost nahlédnout do příprav indického jídla, čaje Masala a pro hosty bylo připraveno indické pohoštění.
„Cestování je mým koníčkem a velkou radostí. Nejraději vyrážím autem po České republice nebo do blízkého okolí. Česká republika sama o sobě nabízí mnoho nádherných a často neprávem opomíjených míst. Cestování pro mě představuje zdroj inspirace i příležitost poznávat nové kultury, lidi i sám sebe.
V Indii jsem zatím nebyl, ale rozhodně patří mezi země, které bych jednou rád navštívil. Když se řekne Indie, vybaví se mi pestré barvy, výrazné chutě a fascinující kultura. Láká mě její duchovní hloubka, rozmanitost, bohatá historie, architektura a samozřejmě i místní kuchyně. Díky kamarádce Alence Hájkové mám možnost Indii alespoň částečně poznávat na dálku“, říká ke křtu knihy stylista a vizážista Kája Pavlíček.
Křest knihy proběhl růžovými lístky, vynechalo se tradiční šampaňské. Zábava během celého večera stupňovala, nechybělo veselí a vtípky. Došlo i na přejmenování knihy, za kterým stojí Michal David se Zdeňkem Bartákem. Velký dík patřil i majitelům Five Rivers Indian Kitchen and Bar za poskytnutí krásných prostor a ukázku indické kuchyně.
Partnery křtu knihy byli Doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc. a společnost Energy 4 Home s.r.o.
Knihu je možné objednat na: aos-knihy.cz/z-jeepu-do-riksi
PF
Foto: archív autorky