Too Good To Go rozšiřuje svou partnerskou síť o čerpací stanice ORLEN

Too Good To Go, společnost se sociálním dopadem, a ORLEN, největší síť čerpacích stanic v Česku, navazují partnerství a poskytují uživatelům další možnosti, jak zachránit potraviny před vyhozením. Hlavním cílem spolupráce je zužitkování přebytků potravin na vybraných čerpacích stanicích ORLEN jednoduše prostřednictvím Too Good To Go aplikace. Společnost se sociálním dopadem tímto partnerstvím pokračuje v intenzivním rozšiřování partnerské sítě a reaguje tak na rostoucí zájem ze strany uživatelů i podniků.

Dle průzkumu Too Good To Go a výzkumné agentury STEM/MARK (2024) se 87 % Čechů staví proti plýtvání potravinami a celých 90 % souhlasí s tím, že by podniky měly nabízet zbylé potraviny na konci dne za lepší ceny, aby se zamezilo jejich vyhození. V reakci na tuto skutečnost Too Good To Go i nadále pokračuje v rozšiřování sítě partnerských podniků, z nichž mohou uživatelé zachraňovat Dobrovaky s přebytky potravin. Nejnovějším přírůstkem v aplikaci jsou vybrané čerpací stanice ORLEN.

Síť ORLEN svým zákazníkům nabízí široký výběr čerstvých potravin, jako jsou sendviče či sladké pečivo, v rámci svého gastronomického konceptu Stop Cafe. A právě přebytky ze Stop Cafe budou mít nyní zákazníci možnost zachránit před plýtváním. Do Too Good To Go aplikace se v počáteční fázi spolupráce přidává deset čerpacích stanic v Praze a pět v Brně.

“S čerpacími stanicemi ORLEN již spolupracujeme na dalších trzích a bylo pro nás proto naprosto přirozené tuto spolupráci rozšířit i v rámci Česka. I proto máme z partnerství s ORLEN velkou radost, jedná se totiž o první spolupráci tohoto druhu v Česku. Otevírají se nám tak dveře do další oblasti, ve které můžeme spolu s našimi uživateli snižovat plýtvání potravinami. Česko má nejhustší síť čerpacích stanic ve střední Evropě v kontextu rozlohy a počtu obyvatel, takže je tu opravdu velký potenciál pro pozitivní dopad,” uvádí Anna Podkowińska-Tretyn, Country Directorka Too Good To Go pro Polsko a Česko.

Uživatelé Too Good To Go mohou na čerpacích stanicích zachraňovat slané Dobrovaky Stop Cafe obsahující širokou nabídku čerstvých baget, stejně jako Dobrovaky Stop Cafe se sladkým pečivem. Cena Dobrovaků Stop Cafe je 49 Kč za sladký Dobrovak Stop Cafe s původní hodnotou 150 Kč a 79 Kč za slaný Dobrovak Stop Cafe s původní hodnotou 240 Kč.

“Na všech čerpacích stanicích ORLEN klademe velký důraz na to, aby naše nabídka Stop Cafe obsahovala co nejkvalitnější potraviny. Partnerství s Too Good To Go vnímáme jako skvělou příležitost, jak naše produkty využít na maximum a jak k nabídce přistupovat ještě udržitelněji. Naše stanice navštíví každý den tisíce lidí  – a my jim nyní díky Too Good To Go můžeme nabídnout možnost, jak zachránit dobré jídlo před vyhozením a zároveň dělat vědomější rozhodnutí. Tyto první čerpací stanice ORLEN jsou jen začátkem širší spolupráce a skutečné změny, kterou naši zákazníci a uživatelé Too Good To Go udělají,” dodává Agnieszka Bobrukiewicz, členka představenstva skupiny ORLEN Unipetrol, zodpovědná za maloobchod v Česku, Maďarsku a na Slovensku a za rozvoj maloobchodního nepalivového segmentu ve skupině ORLEN.

Jak to funguje?

Uživatelé Too Good To Go si mohou přes aplikaci rezervovat Dobrovaky Stop Cafe naplněné překvapivým mixem přebytečných potravin za sníženou cenu oproti původní maloobchodní hodnotě obsahu. Uživatel si pak vyzvedne svůj Dobrovak jednoduchým ukázáním účtenky v aplikaci v čase, který podnik nastaví. Už jen záchrana 1 Dobrovaku (1 kg potravin[1]) prostřednictvím Too Good To Go aplikace pomáhá zabránění vzniku 2,7 kg emisí CO2e, 810 litrům zbytečně spotřebované vody a 2,8 m2 půdy ročně.

Too Good To Go je společnost se sociálním dopadem, která spojuje uživatele s partnery, aby zachránili neprodané potraviny a pomáhá prodejcům dosáhnout zisku z přebytků. Se 120 miliony registrovaných uživatelů a 180 000 aktivními partnery v 19 zemích provozuje Too Good To Go největší světové tržiště s přebytečnými potravinami.

Od svého spuštění v roce 2016 pomohla společnost Too Good To Go zachránit před plýtváním více než 500 milionů jídel, což odpovídá zabránění vzniku 1,3 milionu tun CO2e. Projekt Drawdown (2020) vyhodnotil snížení plýtvání potravinami jako krok číslo jedna, kterým lze přispět k řešení změny klimatu, a to omezením nárůstu teploty do roku 2100 o pouhé 2˚C

[1] Množství jednotlivých hodnot vychází z nezávislého výzkumu provedeného v roce 2023 společností Mérieux Nutrisciences | Blonk a ověřeného výzkumníky z Oxfordské univerzity a WRAP. Výzkum byl proveden v rámci měření, které vychází z údajů o indexu životního cyklu potravin, které jsou zachráněny před vyhozením.

You may also like...