Velké finále národního kola kuchařské soutěže BOCUSE D’OR se odehraje v Grandhotelu Pupp

České národní kolo Bocuse d’Or, nejprestižnější a zároveň nejtěžší kuchařské soutěže světa, zná své finalisty. Náročné požadavky na kandidáty a přísný výběrový proces vedly k tomu, že oproti loňskému 1. ročníku, kde bojovalo deset mladých profesionálních kuchařů, se letos utkají pouze tři. Finálový souboj o vítězství a šanci postoupit do evropského kola se tak odehraje během jediného dne – 30. června – poprvé v noblesním prostředí legendárního Grandhotelu Pupp v Karlových Varech.

„Jsem nadšený, že se přesouváme s Bocuse d’Or Czech do Karlových Varů. Celá akce bude mít díky nádhernému prostoru Grandhotelu Pupp jedinečný nádech, který bude kontrastovat s moderním přístupem v pořádání Bocuse d’Or. Podařilo se nám poskládat fantastickou porotu, kandidáty a hlavně úžasné české brandy a umělce. To vše, spolu se skandujícími fanoušky, vytvoří neopakovatelnou atmosféru,“ říká ředitel Bocuse d‘Or Czech Adam Eliáš.

Finalisty do národního kola vybrala z přihlášených adeptů Akademie Bocuse d‘Or Czech,  složená z renomovaných českých šéfkuchařů. Spolu se svými týmy musí před zraky diváků během 5 hodin a 35 minut kompletně připravit dva teplé pokrmy dle zadání. Technická porota a mezinárodní degustační porota budou hodnotit především chuť, prezentaci a originalitu pokrmu, ale také zpracování a výtěžnost surovin, čistotu pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu. Vítěz získá prestižní titul a šanci postoupit do evropského kola Bocuse d’Or, ze kterého vede cesta do světového finále. Národní kolo v Grandhotelu Pupp ozdobí bohatý doprovodný program plný mimořádných gastronomických zážitků.


Finalisté českého národního kola Bocuse d’Or 2025:

Vojtěch Petržela je dvojnásobným vítězem Gastro junior a vítězem prvního ročníku soutěže KU Young Chef. Od roku 2018 je kapitánem Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů.  Českou republiku úspěšně reprezentoval v juniorské kategorii na světové soutěži Global Chefs Challenge. Intenzivně se věnuje carvingu, tedy vyřezávání ovoce a zeleniny. Jeho umění v této disciplíně dokládá například titul mistra světa a zlatá medaile z olympiády ve Stuttgartu. V jednadvaceti letech se stal Kuchařem roku. Vojtěch pracoval v restauracích Hotelu Aplaus Litomyšl, Chateau Mcely a nyní v Restauraci Výčep.

Dominik Unčovský se učil od renomovaných  profesionálů – coby začínající kuchař v Pražském kulinářském institutu asistoval při tvorbě kuchařských knih Romana Vaňka a Zdeňka Pohlreicha. V následujících letech pracoval v podnicích zvučných jmen, jako je La Finestra in Cucina, Sanscho a Mánes, vyzkoušel také kuchyně horských hotelů v Alpách a Jeseníkách a absolvoval měsíční stáž v Indii. Nyní je  ambasadorem makro akademie. Vloni v květnu se Dominik stal vítězem českého národního kola Bocuse d’Or a následně byl spolu se svým týmem vybrán, aby  reprezentoval Českou republiku v evropském finále Bocuse d´Or v norském Trondheimu.

Štěpán Zouzal se rozhodl následovat své rodiče a s úspěchem se prosazuje na české gastronomické scéně. První cenné profesní zkušenosti získával už jako student SOU U Krbu během praxe v Augustine Hotel, a Luxury Collection Hotel, Prague. Následně pracoval v kuchyni luxusního hotelu Andaz Prague a v současné době působí na pozici souschefa restaurace ZEM.

BOCUSE D‘OR:

Francouzský šéfkuchař Paul Bocuse vytvořil v roce 1987 mezinárodní kuchařskou soutěž Bocuse d’Or, aby rozšířil povědomí veřejnosti o mimořádné oddanosti, tvrdé práci a preciznosti, kterých je zapotřebí k přípravě těch nejlepších pokrmů. Bocuse d’Or se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Do finále soutěže je vybráno 24 zemí, tým každé země se skládá z jednoho kuchaře a jednoho asistenta, tzv. commis. Odborná porota hodnotí celkovou harmonii chutí v pokrmu, prezentaci talíře, použité techniky a efektivitu práce týmů. Jde o postupovou soutěž: národní kolo – kontinentální kolo – světové finále. Vítěz národního kola však nepostupuje automaticky do evropského kola.

You may also like...