Yurij Kolesnik je vizionář, který přináší gastronomickou Evropu na talíře Pražanů

Yurij Kolesnik není jen úspěšný restauratér, ale především gastronomický vizionář, který neustále hledá inspiraci na cestách po Evropě. Z každé své kulinární výpravy přiváží recepty, suroviny i gastronomické zážitky, které poté citlivě přetváří pro české chutě a podmínky.

Jeho filozofie je jednoduchá: dobré jídlo spojuje lidi. Ať už se jedná o hosty v jeho restauracích, nebo o přátele a náhodné známé, které zve k sobě domů, Yurij vaří s vášní a s přesvědčením, že každé jídlo je příběh. „Vaření je pro mě způsob, jak sdílet radost. Často vařím doma, a to nejen pro blízké přátele, ale i pro lidi, které jsem právě poznal. Jídlo je nejlepší způsob, jak navázat vztahy,“ říká.

Pod jeho vedením dnes fungují čtyři různé gastronomické koncepty:

  • La Veranda – elegantní restaurace v srdci Prahy, která spojuje evropskou kuchyni s důrazem na sezónní suroviny již přes 20 let.
  • Babiččina zahrada – místo, kde se vrací k tradicím a vytváří atmosféru rodinné kuchyně s důrazem na čerstvost a domácí receptury.
  • Casa 71 – tapas restaurace, která přináší španělský styl stolování a sdílení pokrmů.
  • Z Ohně – delivery projekt, který dokazuje, že i rozvoz burgerů může nabídnout plnohodnotný gastronomický zážitek.


V každém z těchto projektů se odráží Kolesnikova schopnost přizpůsobit evropské recepty českému prostředí, aniž by ztratily svou originalitu. Ať už jde o jemně upravené francouzské techniky, středomořskou lehkost nebo rustikální domácí recepty, výsledek je vždy osobitý a autentický.

„Když přivezu recept z Francie nebo Itálie, nikdy ho nepřipravím úplně stejně. Přizpůsobím ho našim surovinám, ročnímu období a chuti hostů. Tak vzniká kuchyně, která je evropská, ale zároveň naše,“ dodává Yurij Kolesnik.

Jeho práce a vášeň pro gastronomii z něj činí jednoho z nejvýraznějších hráčů na pražské kulinární scéně – a důkazem, že i v rychlém tempu moderní doby má osobní dotek a poctivý přístup stále svou cenu.

You may also like...