Tady chutná: Letní menu, které vás osvěží – jahody, ryby a vůně prázdnin
Léto je tady a s ním i speciální nabídka, která potěší milovníky lehkých, čerstvých chutí. V našich restauracích Tady Chutná jsme připravili menu na celé léto a prázdniny, protože věříme, že počasí bude přát posezením venku a pohodovým chvílím u stolu.
Když se potká ovoce, bylinky a slunce – Letní předkrmy, které vás osvěží i překvapí
Začínáme neotřelou kombinací – salátem z jahod a cherry rajčátek. Na první pohled neobvyklé spojení, ale velmi chutné a osvěžující. Přidali jsme k tomu seletický sýr balkánského typu – méně slaný, zato krásně krémový. Salát doplňují piniové oříšky, voňavý estragon, růžový pepř a dresink z javorového sirupu a stařeného jablečného octa. „Nebáli jsme se sladké a slané chuti spojit. Seletický sýr, který znáte z našich letních předkrmů, si s jahodami překvapivě dobře rozumí,“ říká šéfkuchař David Kalina. „K salátu doporučujeme bagel nebo máslovou briošku naší výroby – ideální pro namáčení do dresinku. A k tomu skvěle padne lehké moravské rosé, které ladí s ovocnými tóny i jemností estragonu,“ dodává someliér Jan Šímáně.
Kouzlo první republiky na vašem talíři – Tradiční receptury v moderním kabátě
Návrat ke staré kuchařské škole? Ano! Inspirace této teriny pochází z knihy Marie Jank – Sandtnerové z roku 1933. Pražská šunka natrhaná na vlákna, vepřový rosol, hranolky z vařené mrkve a nakládaných okurek, a hlavně směs čerstvých bylinek. Podává se s omáčkou ravigote, nakládanou šalotkou a křupavým domácím chlebem. „Je to pokrm, který v sobě nese noblesu první republiky. Zachovali jsme základ, ale dochucení jsme doladili tak, aby obstálo i dnes,“ říká David Kalina.
Ryby ze Šumavy
Růžově zbarvený filet pstruha ze Šumavy servírujeme na baby špenátu s kapary a česnekem, dochucený domácím pestem ze sušených rajčat. Ryba je připravené na másle, aby si zachovalo křupavost a šťavnatost zároveň. „ Pstruh je ryba, kterou milujeme pro její čistou chuť. A když se sejde s holandskou omáčkou a bramborovým fondánem, vznikne letní talíř, na který se rádi vracíme,“ usmívá se šéfkuchař.





Bez masa
Vegetariánská varianta, která neurazí ani masožravce. Pečené mladé zelí, zelný salát s kerblíkem, orestované baby žampiony se sladkou červenou paprikou – to vše propojujeomáčka z uzené papriky, která talíři dodá jemný kouřový nádech. Jako příloha přichází bylinkové špecle opečené na másle, s pažitkou.
Na závěr sladká tečka – banana split v domácím provedení. Horká čokoláda se potkává s vanilkovou zmrzlinou, karamelem a šlehačkou, ořechy pak přidají příjemnou křupavost
Tady chutná léto na talíři i ve sklence
Naše letní nabídka propojuje tradiční chutě s moderním přístupem – ideální pro posezení s přáteli i rodinou. Každý chod jsme ladili s vinaři a farmáři, se kterými dlouhodobě spolupracujeme, a to nejen na surovinách, ale i na pečlivě vybraném vinném párování. O to se postaral someliér Jan Šímáně: „Vybírali jsme vína, která podpoří charakter každého jídla – od svěžího rosé ke krémovému salátu s jahodami, přes elegantní ryzlink ke šunce až po minerální chardonnay k pečenému zelí. Cílem bylo vytvořit harmonii na talíři i ve sklence.“ Jak říká šéfkuchař David Kalina: „Léto pro mě znamená jednoduchost, čerstvost a radost ze společného stolu. A přesně takové je i tohle menu.“