Kutná Hora se stane na tři dny Čokoládovou republikou. Festival nabídne chutě inspirované vesmírem

Šestnáct historických míst, přes šedesát akcí a hlavně dobroty z dvanácti českých čokoládoven, které vyrábějí pravou řemeslnou čokoládu. To vše přinese festival Čokoládová republika, jehož druhý ročník se uskuteční od pátečního večera 24. října do neděle 26. Října v Kutné Hoře. Jako jediný festival v České republice se zaměřuje výhradně na české bean-to-bar čokoládovny, tedy značky, kde se tato pochoutka vyrábí ručně. A to od kakaového bobu až po tabulky.

Ochutnávky rozmanitých druhů čokolád doprovodí vystoupení kapel s jihoamerickou hudbou, divadlo, přenášky i nevšední párování čokolád s jídlem a nápoji. „Program jsme letos rozšířili o nový cirkus a připravili zcela nové chuťové kombinace – čokoládu spojíme například s kávou, čajem, zrajícími sýry nebo italskými delikatesami. Chybět nebude ani degustace s použitím štětce a barev,“ říká zakladatelka festivalu Lada Bartošová. Zkušená producentka čokolády stojí za obnovením slavné prvorepublikové značky Lidka a v Kutné Hoře provozuje také Muzeum čokolády.

Letošním tématem festivalu bude propojení české řemeslné čokolády s Latinskou Amerikou, odkud většina zúčastněných výrobců dováží kakaové boby. Festival nabídne unikátní chuťové zážitky a řadu vzdělávacích aktivit určených pro laiky, odborníky i všechny malé a velké milovníky čokolády.

Srdcem festivalu bude i letos areál a nádvoří Spolkového domu v Lierově ulici, kde bude umístěno čokoládové tržiště. Další desítky akcí jsou naplánovány také v malebném Dačického domě, ve Vlašském dvoře, Muzeu čokolády, Barvířově domě, v zahradách GASK a mnoha místních restauracích a kavárnách. „Ty nabídnou hostům skvělá festivalová menu: budou sladká, ale překvapivě i nesladká. Velkým lákadlem budou také degustace, kterých zúčastnění výrobci plánují téměř čtyřicet,“ říká Lada Bartošová.

Hudba, hravost, vzdělání

Program festivalu zahrnuje vystoupení kapel s kubánskou hudbou i pravým mexickým mariachi, šest výstav, pohádky pro děti a řadu přednášek – od cestovatelských až po odborné. Mezi lektory bude i dobrodruh a extrémní rybář Jakub Vágner, který patří mezi největší světové znalce amazonského pralesa. Další z přednášek ozřejmí posluchačům například sporné praktiky v čokoládovém průmyslu i rozdíly mezi řemeslnou a komerčně vyráběnou čokoládou.

„Zajímavá bude diskuze na téma lži a kontroverze ve světě čokolády. Návštěvníci také na vlastní chuťové buňky poznají, jak propastný je rozdíl mezi řemeslnou čokoládou vyrobenou od bobu až po tabulku a průmyslovou čokoládou nabízenou v supermarketech,“ uvádí Bartošová. Přednášky a filmy pozvou návštěvníky například do Bolívie, Peru a Venezuely, kde se na plantážích pěstují kakaové boby.


Ochutnávky s barvami a chuť vesmíru

Součástí programu je letos i lákavá noční akce s názvem Astrochill. Ochutnávku čokolád, jejichž vznik inspiroval vesmír, doprovodí pozorování hvězd za účasti profesionálního hvězdáře.

Festival letos přivítá také prestižního hosta. Hazel Lee z britského Leedsu je mezinárodní porotkyní čokoládových soutěží a členka Academy of Chocolate. Lee je také autorkou nové metody ochutnávání čokolády pomocí barev a štětců, kterou na festivalu představí. Návštěvníci se mohou hned na dvou workshopech těšit na netradiční zážitek, který propojí chuť, barvy a emoce. Na festival letos zavítají i lektoři z Peru a Ekvádoru, odborníci z gastronomie a přednášející z fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze.

Místo setkání české čokoládové komunity

Čokoládový festival je významným setkáním také pro samotné výrobce. „Jednou do roka se tu všichni potkáme, vyměníme si zkušenosti, poradíme si, navážeme spolupráci. Loni jsme začali pracovat na založení asociace českých bean-to-bar výrobců, letos už to i v rámci Evropy dostává konkrétní právní rámec,“ líčí Bartošová.

„Všichni přítomní výrobci jsou bean-to-bar výrobci čokolády, vyrábějí tedy své čokolády ručně od kakaového bobu až po tabulku,“ zdůrazňuje Bartošová. „Kritéria pro výběr čokoládoven jsou každý rok velmi přísná. Potkáte tu jen ty, které mají celý proces výroby opravdu pevně ve svých rukou,“ uvádí Bartošová. „Nenajdete tu žádné „melters“ – tedy ty, kteří kupují čokoládovou hmotu hotovou a jen s ní plní formy – ale jen skutečné „makers“, kteří své produkty vytvářejí od začátku až do konce,“ říká Lada Bartošová, která se svým manželem Pavlem vyrábí v Kutné Hoře už devět let čokolády značky Lidka. A poptávka je tak vysoká, že musí výrobu rozšířit.

Program pro děti nabídne i pohádky a kvíz o čokoládě

Velká část festivalu je věnována rodinám s dětmi, pro které je určena celá dětská stage s celodenním programem. Festival pro ně připravil pohádky o čokoládě a mlsání, čokotiskárnu, deskové hry, sportovní i kreativní dílničky i zábavný čokoládový kvíz. Starší děti se dozvědí také to, jak se čokoláda vyrábí, i co je to férový obchod s kakaem.

Na své si přijdou také začínající výrobci čokolády. Speciální odborné přednášky jim nabídnou cenné praktické rady, jak začít s výrobou bean-to-bar čokolády bez zbytečných chyb.

Zajímavost: Zatímco do roku 2022 byly ceny kakaových bobů stabilní, dnes se na burze obchodují i za víc než 12 tisíc dolarů za tunu – tedy téměř pětinásobek původní ceny?  Extrémní nárůst způsobila především špatná úroda v klíčových pěstitelských zemích jako je Ghana a Pobřeží slonoviny. Na vině jsou klimatické změny a šíření chorob v monokulturách kakaovníků. Festival se proto bude věnovat i dopadům těchto jevů na výrobu čokolády a na samotné farmáře.

Foto: Mediatraining

You may also like...