Nevšední rozhovory v Café Signál a další novinky z nakladatelství Euromedia

Měsíc květen se už pozvolna chýlí ke konci, přesto i v jeho posledních dnech ještě vychází v nakladatelství Euromedia několik zajímavých novinek. Britská spisovatelka Rosamund Luptonová na sebe výrazně upozornila hned svým prvním románem Sestry, který v roce svého vydání (2010) sklízel jeden úspěch za druhým a v Anglii se stal vůbec nejprodávanější prvotinou. Pozitivní hodnocení a úspěch přinesly i její další dvě knihy, V plamenech a Dokonalé ticho. Thriller Tři hodiny je autorčiným čtvrtým románem – a opět se jí opravdu povedl! Vydává ho nakladatelství Ikar.

Pokud se zajímáte o českou populární hudbu, určitě Vás potěší kniha Vladimíra Mertíka s názvem Nevšední rozhovory v Café Signál. Autor v ní shromáždil 21 exkluzívních interview s předními osobnostmi české hudební scény, mezi nimiž jsou třeba Eva Pilarová, Yvetta Simonová, Yvonne Přenosilová, Marie Rottrová, Karel Štědrý nebo Dalibor Janda… Kniha je doplněna i řadou fotografií a vychází v nakladatelství Brána.

Poslední novinka se možná bude ideálně hodit před nadcházejícím víkendem – zejména těm, kteří hledají inspiraci na skvělou domácí hostinu. Slunečná kuchařka je inspirovaná oblíbeným televizním seriálem a najdete v ní 70 nejchutnějších receptů tradiční české kuchyně – tak, jak se vaří v hospodě na statku Popelkových… Vydává Esence.

Rosamund Luptonová: Tři hodiny 

Tři hodiny, to je 180 minut nebo 10 800 vteřin. Je to ranní vyučování, generálka Macbetha a putování po zasněženém lese. Je to celá věčnost vyplněná čekáním na zprávy nebo odpočítáváním času před něčím strašným…

V těch 180 minutách zjistíte, pro koho zemřete a kdo bude zabíjet. To nemyslitelné se stalo na venkově v Somersetu, ve škole, která je v obležení. Příběh vyprávějí lidé, kteří se ocitli v jádru dění, počínaje raněným ředitelem v knihovně, který nemůže pomoci svým uvězněným žákům a zaměstnancům, přes poprvé zamilovanou puberťačku Hannah, rodiče zoufale čekající na zprávy o dětech, šestnáctiletého syrského uprchlíka, který se pokouší zachránit svého mladšího bratra, policejní psycholožku snažící se odhalit totožnost střelců, i žáky, kteří nalezli útočiště ve školním divadle. Ti všichni prožívají nejintenzivnější hodiny svých životů, kdy se zlo a teror střetnou s odvahou, láskou a spásou…

Rosamund Luptonová (*1964) vystudovala literaturu na univerzitě v Cambridgi, a než se začala věnovat beletrii takříkajíc na plný úvazek, psala televizní scénáře a literární recenze. Její debutový román Sestra z roku 2010 (č. 2012) si ihned po vydání získal obrovskou přízeň čtenářů i kritiky a v Anglii se stal nejrychleji prodávanou prvotinou roku. Sestra se objevila na čelních místech řady knižních žebříčků včetně Top 10 anglického Amazonu za rok 2010 a dodnes se jí prodalo přes jeden a půl milionu výtisků ve více než třiceti jazycích po celém světě.

Další román, nazvaný V plamenech (2011, č. 2013), byl druhým nejprodávanějším beletristickým titulem na britském Amazonu za rok 2011 a na americkém Amazonu byl nominován na Nejlepší knihu roku. V češtině vyšel autorce také třetí román Dokonalé ticho (2016). Tři hodiny (2020) jsou jejím nejnovějším románem. Přeložila Viktorie Košnarová.

Vladimír Mertlík: Nevšední rozhovory v Café Signál

Před šesti roky začalo Signál Rádio vysílat formát intimních rozhovorů s osobnostmi české pop&rock scény, kultury, umění, vědy a společnosti v pořadu Café Signál. Odstup let ukázal, že díky blízkému přátelství autora se zpovídanými hosty vznikl cyklus zpovědí, které obsahem výrazně překonaly hranice publicistiky, snesou měřítko času a jsou významnou stopou v historii české popmusic i životopisech interpretů.

Kniha má i časosběrný rozměr tam, kde autor připojuje „P.S.“ – aktuální dodatek – v němž konfrontuje někdejší plány zpovídaných s realitou. Bohužel v některých případech takové setkání již nebylo možné…

Exkluzivní rozhovory s osobnostmi české hudební populární scény:

Richard Adam * Barbara „Bára“ Basiková * Petra Černocká * Pavel Černocký * Jiřina Fikejzová * Dalibor Janda * Marta Kubišová * Leona Machálková * Ivan Mládek * Jitka Molavcová * Eva Pilarová * Yvonne Přenosilová * Marie Rottrová * Yvetta Simonová * Jiří Suchý * Karel Šíp * Karel Štědrý * Jaroslav Uhlíř * Helena Vondráčková * Jitka Zelenková * Josef Zíma

Vladimír Mertlík (*1945) je scenáristou a producentem rozhlasových i televizních pořadů a vícedílných sérií historických dokumentů Toulky s Ladislavem Smoljakem (2006), Lucemburkové (2010), V záři císařské koruny (2016), Doteky Karla IV. (2016) a Habsburkové – Nelehká samota trůnu (2016).

Je autorem knih Život jako menu (2004), Toulky s Ladislavem Smoljakem (2010), Lucemburkům v patách (2011), Zápisník hladového muže (2011), Habsburkové – Nelehká samota trůnu (2017), Zdravíčko, doktore! (2017), Lví silou, vzletem sokolím (2018) a V první linii armádní generál Petr Pavel (2019), která se stala nejprodávanější knihou nakladatelství Academia v roce 2019 a na jejíž úspěch navázala i stejnojmenná audiokniha, vydaná o rok později nakladatelstvím Témbr. Posledním dílem autora je kniha unikátních rozhovorů Mašínovi – Ve stínu šibenice (2020).

Slunečná kuchařka

Nad statkem Popelkových se ukázalo slunce a hospodyně Běta už staví v kuchyni hrnce a kastrůlky na sporák. Brzy začíná vonět sytá polévka a dozlatova upečený ovocný koláč…

V hospodě na statku Popelkových ve Slunečné se vždy dobře vařilo a peklo. Hospodyně Běta, bylinkářka s léčitelskými schopnostmi a především vynikající kuchařka, připravuje jídla jen z vybraných surovin. Zeleninou a ovocem v biokvalitě ji zásobuje farmářka Kratinová a plody okolního lesa dodají pak pokrmům správný říz. Na statku také vyrábějí kozí sýry, které jsou zdravé a mají delikátní chuť, a proto jsou vyhledávané i za hranicí kraje…

Podle 70 nejchutnějších receptů tradiční české kuchyně, které si oblíbili jak štamgasti, tak hosté penzionu, si připravíte skutečnou českou hostinu.

Ukázka z knihy:

HOUBOVÁ POLÉVKA TETY RŮŽI

4 porce, příprava asi 30 minut.

Ingredience:

300 – 400g lesních hub, máslo nebo sádlo na osmažení, 2–3 brambory, 2 lžíce hrubé mouky, sůl, majoránka a česnek na dochucení

Na nočky: 2–3 lžíce hrubé mouky, 1 vejce

Postup:

  1. Houby pečlivě očistěte a nakrájejte na jemné plátky. V hrnci je zlehka smažte na tuku, až trochu zvláční a pustí vodu. Zalijte je asi 1,2 l studené vody, vsypte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, osolte a uveďte do varu.
  2. Mouku rozmíchejte v hrnku se studenou vodou, vlijte k polévce a dobře rozmíchejte. Vařte na nízkém stupni asi 30 minut, až houby a brambory změknou.
  3. Mezitím si na nočky rozmíchejte mouku s vejcem, případně i s trochou vody. Vznikne hustá kašička, kterou lehce osolte. Z ní lžičkou odkrajujte nočky, které zavařte do polévky před koncem varu. Na závěr polévku dochuťte majoránkou a česnekem rozetřeným v troše soli

You may also like...