Kuchařská soutěž Český kapr zná své vítěze

Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Šumava, připravila ve spolupráci s Gastrofest České Budějovice patnáctý ročník gastronomické soutěže Český kapr v moderní úpravě. Ve dnech 18. a 19. listopadu soutěžili juniorští i seniorští šéfkuchaři a šéfkuchařky již tradičně na Výstavišti v Českých Budějovicích. „Do soutěžního klání šlo 12 juniorů a 5 seniorů. Všichni bojovali jako o život. Jsme rádi, že bylo možné soutěž i v této pro gastronomii složité době uspořádat “, říká Miroslava Pítrová z pořádající pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Soutěž se konala pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana.

Soutěžní gastronomie je náročná

Zadání pro soutěžící bylo jednoduché, použít skvěle připravené filety kapra z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a vytvořit moderní pokrm v kombinaci s minimálně jednou z povinných surovin. „Většina ze soutěžících zvolila tzv. pepitky z luštěnin, kukuřice nebo zeleniny. Jde o perličky připravené z luštěninové, kukuřičné nebo zeleninové mouky. Ke kaprovi se výborně hodí třeba ty z cizrny, které jako přílohu ke svému soutěžnímu kaprovi zvolil vítěz kategorie Junior Ondřej Kubů“, říká Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Na přípravu čtyř porcí pokrmu měli všichni soutěžící 45 minut, i za tak krátký časový připravili skvělé pokrmy. Bezesporu k tomu přispěla i kvalita dodaných ryb – díky speciální metodě zpracování byli kapři zcela bez kostí. „Soutěžní gastronomie je náročná v tom, že jste pod neustálým dohledem komisařů. Každá chyba se okamžitě projeví v hodnocení. Nejvíce bodů lze obdržet samozřejmě za chuť. Sleduje se ale i práce v kuchyni, dodržování hygienických standardů, zacházení se surovinami, profesionalita, inovace i vzhled pokrmu“, říká Tomáš Popp, člen poroty a manažer Asociace kuchařů a cukrářů. 

Známe vítěze v kategorii Junior

První soutěžní den patřil juniorům, 12 mladých kuchařů zvládlo soutěžní úkol na výbornou, jejich pokrmy byly na vysoké úrovni. První místo obsadil Ondřej Kubů ze SOU gastronomie U Krbu v Praze Malešicích a člen juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. „Jeho jídlo bylo výborně připravené. Kapr byl zabalený do slaniny, omáčka byla příjemně papriková, přílohu tvořily pepitky z cizrny“, říká Miroslav Kubec. Druhou příčku si připsala Hana Budková z hotelu Maxmilian a členka juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. „Hanka z kapra připravila kroketu, což byl výborný nápad. Navíc byl její kapr krásně šťavnatý. Omáčka splnila očekávání a připravená byla skvěle“, říká Tomáš Popp. Bronz vybojoval Adam Trmal ze SOŠ a SOU Praha Čakovice. „Adam se se soutěžním úkolem popral náramně. Bramborové pyré bylo skoro dokonalé. Rizoto se zeleninou bylo velice nápaditou přílohou. Celkově to bylo moc dobré jídlo“, říká Jakub Sedláček, člen poroty a víceprezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR. 

Senioři se nenechali zahanbit

Pět kuchařů se zkušenostmi z gastronomických provozů v kategorii Senior bojovalo druhý soutěžní den. Kapr na soli přinesl Vojtěchovi Petrželovi z Výčepu Korunní a kapitánovi juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR zlatou příčku. „Vojta je sice stále v juniorském věku, ale soutěží již v seniorské kategorii. Ne nadarmo je také Kuchařem roku a kapitánem juniorského nároďáku. Jeho jídlo mělo skutečně vysoký standard“, říká David Kalina, člen poroty a šefkuchař. Druhé místo obsadil Jakub Lukáč z Farmy Fish & steak ve Vrchlabí. „Borovicový olej dodal kaprovi zajímavou chuť. Slivovice v omáčce byla hodně odvážná, ale nakonec s rybou skvěle ladila“, hodnotí Tomáš Popp. A na bronzovou příčku se dostal kuchař Rodrigo Retemal z podniku Léčebné lázně Konstantinovy lázně. „Kombinace kapra a divoké kachny nás překvapila. Kapr byl výborně zpracovaný. Příloha z pepitek z cizrny a kukuřice byla vynikající“, uzavírá Miroslav Kubec.

You may also like...