Parallels: Evropský festival o umění ve veřejném prostoru. Bratislava – Vídeň – Berlín – Brusel – Lodž

Hlavní město Praha a Galerie hlavního města Prahy se spojili s nezávislými pražskými festivaly m3 / Umění v prostoru a Landscape, které se dlouhodobě věnují umění ve veřejném prostoru, aby sdíleli své zkušenosti s realizací uměleckých intervencí a oživováním opomíjených míst. Výsledkem je evropský festival Parallels, který chce u příležitosti českého předsednictví rady EU přispět do společné diskuse o úloze současného umění ve veřejném prostoru.

Festival Parallels proběhne v pěti evropských městech, a propojí tak Prahu s Bratislavou, Vídní, Berlínem, Bruselem a Lodží. Festival má několik rovin a jednou z nich jsou vlaky a nádraží. Do Bratislavy, z Vídně a do/z Berlína jsme pro vás proto připravili zážitkové vlaky! Jedná se o umělecké intervence pro jedoucí publikum a experimentální zvukové jízdy. Cílem není pouze přesun z místa na místo, samotná cesta je cíl, prostředek k poznávání s akcentem na udržitelné cestování.

Ve všech lokalitách jsme navázali spolupráci s místními partnery a program přizpůsobili místním specifikům tak, aby byl zajímavý a přínosný pro české i zahraniční účastníky. V jednotlivých městech vzniknou dočasné umělecké intervence českých umělců (Petra Hudcová, Richard Loskot, Dagmar Šubrtová, Tomáš Moravec a Karim Tarakji) na základě jejich předchozích rezidencí. Mají být reflexí místních podmínek a nabídnout nový úhel pohledu.

Mobilní verze výstavy Z galerie ven! a stejnojmenný film představí zahraničnímu publiku průřez vývoje umění ve veřejném prostoru v České republice po roce 1989. Projekce dokumentární série Umění na periferii přiblíží projekty programu Umění pro město.

Chceme sdílet naše zkušenosti a zároveň se dozvědět poznatky našich místních partnerů. Veřejný prostor vnímáme jako prostor pro komunikaci, proto budou součástí programu také diskuse a komentované prohlídky.

Festival Parallels je realizován Galerií hlavního města Prahy s podporou Hlavního města Prahy, je součástí oficiálního programu HMP v rámci předsednictví ČR v radě EU v roce 2022 a koná se pod záštitou Ministra pro evropské záležitosti doc. PhDr. Mikuláše Beka, Ph.D..

KDY A KDE?

  • Bratislava / 30. 9. – 5. 10.
  • Vídeň / 6.–9. 10.
  • Berlín / 19.–23. 10.
  • Brusel / 27.10. – 6. 11.
  • Lodž / 18.–21. 11.

POJEĎTE S NÁMI ZÁŽITKOVÝM VLAKEM 

  • Praha–Bratislava / 30. 9.
  • Bratislava–Vídeň / 6. 10.
  • Vídeň–Praha / 9. 10.
  • Praha–Berlín / 19. 10.
  • Berlín–Praha / 23.10.

Více informací a detailní program festivalu: www.parallelsfestival.eu
Jízdenky: goout.net/cs/parallels/szhsueu