Pražský filmový orchestr představuje nové koncerty a hudební projekty

Dnes již populární Pražský filmový orchestr je hudební symfonické těleso, založené dirigentem Jiřím Koryntou a Zdeňkou Koryntovou v roce 2004, které se po celou dobu své existence specializuje na koncertní provedení filmové, seriálové, muzikálové, populární a videoherní hudby.

Orchestr v čele s dirigentem Jiřím Koryntou vždy kladl důraz na maximální autenticitu podání jednotlivých skladeb a jejich emocí bez využití filmové projekce. Navíc ke spolupráci zve na svá větší vystoupení pěvecké sbory.

Během každé sezóny vystupuje orchestr v koncertní sálech, kulturních domech a kinosálech v krajských městech po České republice a na Slovensku, kde pořádá své koncerty nebo spolupracuje s pořadatelskými agenturami. Souběžně je také zván na veřejné i soukromé akce.

Orchestr slaví úspěchy ve velkých sálech i na malých pódiích. „Za největší úspěch bychom považovali repertoár, který se za 18 let existence orchestru podařilo nashromáždit a v současnosti čítá kolem 550 titulů různých žánrů. S ohledem na koncertování je každé vystoupení oceněné diváky možno považovat za úspěch. Velmi si vážíme vřelého přijetí v kterékoliv části České a Slovenské republiky, kde vystupujeme“ říká ředitelka orchestru Zdeňka Koryntová.

V pestrém repertoáru čítajícím několik set titulů lze nalézt díla od věhlasných světových skladatelů filmové hudby jako je John Williams, Jerry Goldsmith, Elmer Bernstein, Bernard Hermann, Howard Shore, Alan Silvestri, Hans Zimmer, John Powell, Ennio Morricone, James Horner a dalších.

Orchestr vystupuje nejen jako celek v počtu sedmdesáti hudebníků, ale i jako komorní tělesa. Pop Symphony Orchestra hraje za účasti 36 členů, Smyčce Pražského filmového orchestru v počtu 32 hráčů, dále pak vystupuje Kvarteto a Sexteto Pražského filmového orchestru.


Pop Symphony Orchestra
je druhým největším ansámblem, který pod hlavičkou PFO vystupuje. V repertoáru jsou zastoupeny všechny taneční styly, doplněné o stepařská čísla. A protože tanec se neodmyslitelně snoubí se zpěvem, zařadilo se do repertoáru i několik nesmrtelných filmových hitů.

Smyčce Pražského filmového orchestru vznikly přirozeným vývojem díky své provázanosti s Kvartetem a Sextetem PFO. Vzhledem k širokému výběru úprav nejen filmové hudby nabízí „les smyčců“ doplněný o doprovod klavíru a 3 bubeníků a perkusistů zcela jiný zážitek. Kromě filmových titulů ctí i zajímavá klasická a moderní díla složena pro smyčcový orchestr.

Smyčcové kvarteto PFO bylo prvním uskupením, které se z orchestru vyčlenilo. Kvarteto si buduje svůj repertoár a prakticky hned se zaměřilo na provádění úprav filmových, populárních, jazzových, klasických, ale i autorských skladeb složených přímo pro něj. Koncertní produkce zavedla Kvarteto i Sexteto do různých lokalit po České republice a na Slovensku. Pravidelně je zváno k různým příležitostem jako jsou filmové premiéry, galavečery, společenská setkání, svatební obřady a oslavy.

Celý orchestr i jeho hudební části vystupují nejen v Praze, ale i v dalších městech. „Letos, 25. června orchestr vystupoval při oslavách Navalis v obci Dobrá (oblast Domaša u stejnojmenné nádrže), která se nachází zhruba 90 km od slovensko-ukrajinských hranic“ doplňuje Zdeňka Koryntová. „Objevování nových působišť a představení se novému publiku je pokaždé velkou výzvou a zároveň zodpovědností. O to více se na ně ale těšíme“.

O zajímavé zážitky při koncertech není nouze. To potvrzuje i zážitek pro diváky při uvedení skladeb z Harryho Pottera. „Na několika koncertech v sále Martinů na Hudební Akademii Múzických Umění a v Měšťanské Besedě byla v sále přítomna sovice sněžná, jménem Čenda, která při provádění skladeb z Harryho Pottera několikrát přelétla nad hlavami diváků v sále. Šlo o její první setkání se symfonickým orchestrem. Velkou zkušeností to bylo i pro jejího opatrovatele, sokolníka pana Zaleše, který s ní nikdy předtím v takovém prostředí nelétal“ dodává ředitelka orchestru.

Žánrový záběr repertoáru orchestru je velmi široký. Koncerty jsou tak pokaždé jedinečné. O dalších akcích a koncertech orchestru budeme dále informovat.

Pavel Fryml, šéfredaktor
Foto: archív orchestru

You may also like...