Mezinárodní den hamburgerů: Češi si jich ročně objednají přes 400 tisíc. Nejvíce frčí klasika
Když se řekne burger, většina z nás si vybaví hovězí maso, sýr, housku, omáčku a hranolky. Ale tahle klasika má i své odvážné mutace. U příležitosti Mezinárodního dne hamburgerů (28. května) přináší Bolt Food přehled burgerových návyků a netradičních chutí, které se objevují v českých objednávkách i ve světě.
Podle dat Bolt Food si Češi během roku objednají přes 410 tisíc burgerů. Na špičce žebříčku oblíbenosti je cheeseburger, který má mimochodem svůj vlastní mezinárodní den v září. Stejně jako u dalšího fastfoodu, i burgery dominují večerním hodinám. Nejvíc objednávek přichází v pátek večer, často v kombinaci s oslavami, filmovými večery a večírky doma.
„Dnes už se rozvoz jídla nerovná jen objednávce burgerů z řetězců rychlého občerstvení ale i z top podniků jako DISH, The Tavern, Masterburger a mnoho dalších si můžete v pohodlí domova bez kompromisu. Restaurace vám tuhle specialitu připraví a zabalí tak, že si jej můžete dát v pohodlí domova, bez kompromisů. V nabídce máme i burgery s pikantními názvy jako Hellboy, Juicy Lucy nebo Cheesy Bastard nebo Playboy,” říká Jakub Hostačný, generální manažer Bolt Food pro Českou republiku.
A jak si burger stojí v porovnání s konkurencí? Ve statistikách Bolt Food drží střed – předběhl sushi, ale na pizzu a kebab zatím nestačí. A co k housce s plátkem masa a oblohou objednávají Češi nejčastěji? Jasná věc: hranolky vítězí nad coleslawem.
Hamburk jako domov burgeru? Ne, už staří Římané…
Milovníci jídla mají burger spojený s moderní kuchyní, fastfoodem. Ale jeho historie je mnohem, mnohem další. Už ve starověkém Římě existovala předchůdkyně dnešního hamburgeru – pokrm zvaný Isicia Omentata. Připravoval se z mletého masa, piniových oříšků, pepře, vína a rybí omáčky garum a svým složením připomínal dnešní burger. Recept se dochoval v kuchařce Apicius z 1. století našeho letopočtu a lze ho podle ní připravit i dnes.
Moderní hamburger má za sebou také pozoruhodnou cestu – od jídla pracujících až po globální ekonomický symbol. Počátky sahají do 19. století, kdy němečtí přistěhovalci přivezli do USA tzv. „Hamburg steak“ z mletého masa.
V roce 1921 vznikl první burgerový fastfood White Castle, který kladl důraz na hygienu a čisté kuchyně, což tehdy nebyla samozřejmost. Masivní rozmach nastal s nástupem řetězců jako McDonald’s, které pomocí standardizace vytvořily stejný burger kdekoli na světě.
Právě McDonald’s se v roce 1992 zapsal i do historie Československa – otevřením první pobočky v pražské Vodičkově ulici, kde se tehdy stály fronty na Big Mac celé hodiny. Ekonomický význam burgeru dokládá i tzv. Big Mac Index, který od roku 1986 používá časopis The Economist k srovnání kupní síly různých zemí – podle ceny stejného burgeru.
V posledních letech ale vidíme i návrat k poctivému řemeslu. Lidé čím dál více vyhledávají burgery z kvalitního masa, domácích housek a netradičních surovin. Místo uniformity sází řemeslné burgery na autentičnost a zážitek. Burger se tak z fastfoodového symbolu globalizace mění zpět na gurmánský pokrm – a česká gastro scéna jde v tomto trendu sebevědomě s dobou. Bolt Food nabízí na oslavu Mezinárodního dne hamburgerů slevy až 40 % u vybraných top podniků a dopravu zdarma.
Burgerové speciality z celého světa…
Sobí burger (Finsko)
V zemi saun a ticha se servíruje burger, který může být pro cizince trochu šok. Sobí maso, tradiční surovina původních obyvatel Sámů, je zde běžnou součástí jídelníčku. A právě z něj se ve Finsku připravují neobvyklé, ale chutné burgery. Měkká houska, šťavnaté maso, plátek sýra Jarlsberg a… brusinkový džem. Právě tahle severská klasika dodává burgeru sladkokyselý kontrast a jedinečný chuťový profil, který jinde na světě nezažijete.
Islak burger (Turecko)
Název islak znamená v turečtině „mokrý“ – a přesně takový tenhle burger je. Jemně pikantní rajčatová omáčka pokrývá nejen tenké hovězí placky, ale i obě poloviny housky, které se pak nechají změknout v napařovací vitríně. Výsledkem je šťavnatá a lehce ulepená pochoutka, která se od 60. let prodává na istanbulském Taksimu a postupně se rozšířila do celého Turecka. Cheeseburger jako záchrana v noci po večírku? V zemi s půlměsícem na vlajce raději volí právě islak burger.
Velbloudí burger (Maroko & Austrálie)
Na trzích ve Fezu nebo Marrákeši narazíte na řeznictví, kde běžně prodávají velbloudí maso. Mleté maso z velblouda je libové, má lehce nasládlou chuť a skvěle ladí s kouřovou vůní grilu a klasickými burgerovými ingrediencemi jako je sýr, cibule nebo kečup. Někteří kuchaři dokonce přidávají tuk z velbloudího hrbu pro větší šťavnatost. Mimochodem, velbloudí burgery nejsou doménou jen severní Afriky – velkým exportérem je Austrálie, kde se populace velbloudů po jejich původním využití k přepravě zcela vymkla kontrole.
Vada Pav (Indie)
Indická odpověď na burger? Říká se jí vada pav a místo masa tu hraje hlavní roli smažená placička z ochucené bramborové kaše – vada – obalená v cizrnovém těstíčku a vložená do měkké housky pav. Toto street foodové kombo je často doplněno o pikantní čatní a podává se zabalené v novinách s celými zelenými chilli papričkami. Protože je v Indii kráva považována za posvátné zvíře a hovězí maso se zde konzumuje jen výjimečně, stal se právě bramborový burger populární a přijatelnou alternativou.
…a standard z McDonald’s v neobvyklých variacích
Nürnburger (Německo) – Aneb grilovačka v housce. Místo placky masa čekají v housce tři malé norimberské klobásky s cibulkou a hořčicí.
McLobster (Kanada, USA) – Humrový sendvič ve fastfoodovém pojetí. Houska s humrem a majonézou – sezónní rarita, která stojí skoro jako celé menu.
Ebi Filet-O (Japonsko) – Krevety rozmixované do placičky a obalené v těstíčku, servírované s majonézovou omáčkou.
McKroket (Nizozemsko) – Uvnitř se neskrývá maso, ale smažená kroketová náplň z hovězího ragú doplněná omáčkou z hořčice.
Dosa Masala Burger (Indie) – Místo masa placka z kořeněných brambor a čočky, inspirovaná tradičním pokrmem dosa masala.