Chladnější prázdniny pomohly čokoládě, Steiner & Kovarik hlásí rekordní prodeje

Rekordní tržby zaznamenávají majitelé rodinné firmy Steiner & Kovarik v letošním létě. Zájem o čokoládu řemeslné kvality vzrostl oproti předchozím rokům o 35 %. Pomohlo tomu i počasí – spíše chladnější průběh poloviny prázdnin. „Byli jsme zvyklí, že během července a srpna míváme nejhorší tržby. Lidé ve vysokých teplotách volí spíše zmrzlinu. Letošní léto je ale atypické a prodeje čokolády nás mile překvapily – a to jak v prodejnách, tak na e-shopu,“ říká Petr Kovařík, spolumajitel firmy z pražských Řep.

Nejžádanější jsou v létě tabulkové čokolády a dražé. Roste i poptávka po mandlovém krému s kakaem – rostlinné pomazánce z pražených mandlí s funkčními ingrediencemi. „Oproti jiným měsícům si zákazníci koupí méně kusů, ale více se zajímají o kvalitu a nutriční hodnoty,“ dodává Kovařík, který se v červnu vrátil z expedice v Bolívii. Tam pražští výrobci koupili 50hektarovou plantáž na pěstování kakaa.

Z prvních vzorků z indiánské komunity Carmen del Emero vznikly první čokoládové tabulky. Velký zájem je i o letní limitovanou edici Aluna 55 % z amazonských divokých bobů. „V předchozích letech zákazníci v horku čokoládu nekupovali – neměli na ni chuť a báli se, že se cestou domů rozteče. Letos je to díky chladnějšímu počasí jiné,“ říká spolumajitel firmy, která si v červenci odnesla čtyři ocenění z mezinárodní soutěže Great Taste Awards 2025 – například za tmavou čokoládu s houbou hericium, mandle v čokoládě s malinovým práškem a čokoládové dražé s lyofilizovaným kampotským pepřem.


Mezinárodní trend je teď takový, že se do čokolády přidávají netradiční ingredience. My si tak rádi hrajeme třeba s chřestem, pepřem nebo houbami. Do čokolády přidáváme hericium erinaceus (korálovec ježatý), hlívu ústřičnou nebo cordyceps sinensis – obsahují látky podporující mozek, soustředění a výživu nervových buněk. I o tyto čokolády je v létě velký zájem,“ vysvětluje Kovařík.

Na první „českou“ plantáž v Bolívii upozornila speciální edice bot značky Botas. Prodej limitovaného počtu párů předčil očekávání. „Jsme asi první čokoládovna, která nabízí i boty, a zákazníci to ocenili – už jsme prodali zhruba polovinu kolekce. Lidé se s nimi fotí a sdílí to na sítích,“ dodává Kovařík. Speciální verze obuvi je k dostání v prodejnách Steiner & Kovarik, na webu Botas.cz i Vasky.cz.

Foto: Steiner & Kovarik

You may also like...