Zmrzlináři z chladného jara radost neměli, vše napravil červenec

Prodej zmrzlin významně závisí na počasí. Letošní chladné jaro zmrzlináře nijak netěšilo, někteří dokonce stánky se zmrzlinou nechali zavřené takřka do konce května. Vše ale napravily vysoké teploty v červenci. Potvrzuje to Globus, který jen loni v sezóně vyrobil a prodal 123 000 porcí kopečkové a 306 000 porcí točené zmrzliny. Letošní by mohla být podobně úspěšná, pokud počasí vydrží teplé.

Vypadalo to jako jedna z nejhorších sezón pro zmrzlináře v poslední době. Jestli si lidé dají zmrzlou pochoutku, záleží totiž jen na počasí. Pokud se pohybuje venkovní teplota pod 20 stupni, nevyplatí se vyrábět zmrzliny ve velkém a otevírat ani stánky s točenou. Vše změnily poslední horké týdny. „Aktuálně hlásíme spokojenost a budeme rádi, pokud také srpen bude v období letních teplot. Vypadá to, že letošní sezóna bude pro nás nakonec velice úspěšná. V červenci je v porovnání se standardními letními teplotami zájem o zmrzliny dokonce o 20 procent vyšší,“ řekl Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje pekařství a cukrářství Globus. Tyto hypermarkety vyrábí zmrzliny vlastní dle svých receptur. Ty jsou k dostání jako kopečkové v Café, ve vaničkách v mrazících boxech v hypermarketu, ale také v točené formě ve stáncích před svými obchodními domy. Všechny zdejší zmrzliny nesou značku Poctivá výroba Globus.

Milujeme sorbety i mléčné

Ať už jde o mléčnou zmrzlinu nebo sorbet, nejprodávanější variantou míchaná. V mléčných zmrzlinách hraje prim vanilková, následuje ji čokoládová. V sorbetech je na prvním místě jahoda, za ní se drží malina. Globus své zmrzlinové portfolio rozšířil o ovocné sorbety před třemi lety, do té doby nabízel jen zmrzliny z plnotučného mléka. „V letošním horkém červenci vidíme, že se jednalo o správné rozhodnutí. Tento typ zmrzliny je prostě trendy a nabírá na popularitě. Stranou samozřejmě nejsou ani běžné mléčné zmrzliny, kde jsou naše stálice vanilková, jahodová a čokoládová. To jsou v pořadí tři nejpopulárnější zmrzliny ať se jedná o točené, kopečkové nebo v rodinném balení 800 mililitrů,“ řekl Pavel Meduna. Pro výrobu sorbetů Globus spotřebuje za jednu sezónu více jak 6 tun ovocných dření a pro vanilkovou zmrzlinu téměř 1 tunu vanilkového extraktu přímo z vanilkových lusků.

Prodej točené zmrzliny vs. meteorologie

Jaký druh a příchuť dá zmrzlinář do stroje na točenou zmrzlinu, není náhodné rozhodnutí. Zkušený prodejce má znalosti chutí lidí ve spojitosti s počasím a hlídá proto oblohu. „Zmrzliny měníme vždy podle vývoje počasí. Sorbety patří do horkých dnů, standardní letní počasí vyžaduje vanilkovou v kombinaci s čokoládou nebo jahodovou, případně kyselé jablko, pomeranč a podobně. Chladnější dny jsou zase o kombinacích slaný karamel a extra tmavá čokoláda nebo vanilková a lískový ořech,“ vysvětlil Pavel Meduna. V letošním roce Globus vyrábí a prodává v rámci točené zmrzliny pět druhů sorbetů a osm druhů mléčné zmrzliny.

Na čtyři miliony porcí zmrzliny

Za pět posledních let Globus vyrobil a prodal na čtyři miliony porcí zmrzlin. Zjistil, že nejpopulárnější je zmrzlina točená. Té zde zákazníci za tu dobu koupili více jak 1,5 milionu porcí. Následována je těsně zmrzlinou kopečkovou s 1,2 miliony prodanými porcemi. Balených zmrzlin ve vaničkách z produkce těchto hypermarketů zakoupili zákazníci přes 200 tisíc, přičemž nejoblíbenější balení je 800 gramů. Vedle toho všeho lidé vypili 170 tisíc kelímků zmrzlinových šejků a 150 tisíc ledových tříští.

You may also like...