Aramark uspěl na kulinářské olympiádě s menu inspirovaným českým lesem

Kuchaři Aramarku opět ukázali, že patří ke světové špičce. Na olympiádě IKA ve Stuttgartu, jednom z nejprestižnějších kulinářských klání, jehož se účastnilo 1200 soutěžících z 55 zemí, vybojovala parta vedená kapitánem Tomášem Kourkem v kategorii cateringových týmů bronzové medaile. Chválu poroty i návštěvníků jim zajistilo menu inspirované českým lesem. „Chtěli jsme se prezentovat tím, s čím jsme jako Češi spjati. Vsadili jsme proto na les. V chodech se tak objevil například smrkový olej, hřbet z divočáka či houbové ragú. Sice jsme trochu zariskovali, ale vyplatilo se,“ uvedl Martin Kudlík, jeden z kuchařů a zároveň manažer týmu Aramark, který je největším poskytovatelem firemního stravování u nás.

Kuchařská olympiáda IKA je obdobou té sportovní. Koná se jednou za čtyři roky a uspět v ní může být pro soutěžící jedním z vrcholů kariéry. Účastní se jí výběr těch nejlepších kuchařů, cukrářů a mistrů carvingu, a také desítky národních, regionálních a cateringových týmů. A právě mezi nimi se zaskvěla šestice kuchařů Aramarku: Kapitán Tomáš Kourek, šéfkuchaři Jiří Janeček, Romana Flídrová a David Flídr a kuchaři Vladimír Benda a Martin Kudlík.

Každý tým musel za 5 a půl hodiny připravit 120 porcí menu, které se skládalo z předkrmu, masového a vegetariánského hlavního chodu, zeleninové přílohy a dezertu. „Jako jediní z šestnácti týmů jsme připravili teplý dezert, konkrétně kynutý švestkový knedlík, což nám v konečném účtování také hodně pomohlo. Moc nás potěšilo, že se za námi lidé vraceli a naše jídla nám chválili,“ popsal kapitán Tomáš Kourek.

Na olympiádu IKA, jejíž první ročník se konal už v roce 1900 v německém Frankfurtu, pokaždé zavítají tisíce návštěvníků. Stuttgart se v mekku kulinařiny proměnil teprve podruhé. „IKA je skutečně v mnohém podobná té klasické sportovní olympiádě. Na jedno místo se sjede celý gastronomický svět, výpravy nastupují při zahájení s vlajkou, je zapálen olympijský oheň. Pro polovinu našeho týmu to byla vůbec první taková zkušenost. O to je ten úspěch hezčí,“ těší Martina Kudlíka. „Jedním z klíčů k úspěchu byla právě naše parta. Neměli jsme mezi sebou žádného sólistu, všichni jsme si sedli. I porotci si toho všimli a říkali, že jsme nejvíc zábavný a přátelský tým. A ono se pak také jinak pracuje a pomůže to odbourat ten velký stres, který na těchto soutěžích dost často dokáže svázat ruce. Víte, že se na sebe můžete spolehnout,“ doplnil Martin Kudlík.


Bronzové menu týmu Aramark
 

Předkrm
Bowl – zauzený celer a pyré, salátek z mrkve, řapíku, pomerančů a výhonků, šlehané podmáslí, smrkový olej, semínkový krekr, dýňové scones a dresing z melasy a UME octa

Hlavní chody

Masový
Hřbet a fáš z divočáka, bramborová rolka s dýní a pórkem, silná omáčka se šípky a vínem Marsala

Vegetariánský
Brokolicové souffle s tofu, Pohankovo rajčatová placička a omáčka Alfredo

Zeleninové přílohy

Pyré z červeného zelí
Houbové ragú s kmínem a jalovcem
Restované ředkvičky s ředkvičkovým prstem

Dezert:
Kynutý švestkový knedlík, švestkové ragú se slivovicí, vanilková omáčka s Tonka fazolemi, maková drobenka