Dopřejte si předvánoční mlsání v podobě perníkového dezertu

Perník či perníčky jsou tradiční pochoutkou většiny pouťových a hodových slavností, ale i neodmyslitelnou předvánoční sladkostí, kterou si rok co rok bez výčitek většina z nás dopřává. Co si jej letos upéct v netradičním provedení a více si pohrát s jeho chutí? Stačí malá změna a uvidíte sami, že i s obyčejným perníkem můžete leckoho překvapit.

Obdobně jako je tomu u vánočních druhů cukroví i pro perník je více než typická vůně skořice, anýzu, badyánu, muškátového oříšku a samozřejmě hřebíčku. Navíc by měl být při každém soustu krásně vláčný a s chutí medu. Málokoho by však napadlo přidat do perníkové směsi koření navíc špetku pepře, která mu dodá ten správný ráz. Ať už se rozhodnete péct se svými dětmi perníčky letos před Vánoci, nebo je budete chtít odměnit perníkovou sladkou tečkou kdykoliv během školního roku, vsaďte na netradiční směs perníkového koření z edice Světová. Ta zaručeně ochutí jakýkoli sladký dezert, po kterém se jen zapráší.

Perníkový chlebíček promazaný zavařeninou

Suroviny:
100 g moučkového cukru

2 vejce
4 lžíce medu
300 g hrubé mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička Perníkového koření Vitana edice Světová
strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
200 ml mléka
150 g pikantní zavařeniny (malinové, višňové, rybízové, šípkové)
máslo na vymazání formy
mouka nebo strouhanka na vysypání formy

Na polevu:
150 g hořké čokolády (75%)
2 lžíce bílého řeckého jogurtu

Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Cukr prošleháme s vejcem a medem na hladkou pěnu. Vmícháme mouku, jedlou sodu, koření a citronovou kůru, přiléváme mléko a šleháme. Vznikne hladké, husté těsto. Vlijeme ho do připravené formy, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. Perník necháme ještě 10 minut chladnout ve formě, pak ho opatrně vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Na polevu rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni – nalámeme ji do misky, tu postavíme na hrnec s vodou tak, aby se dnem nedotýkala hladiny, a vodu zahříváme k varu. Do rozpuštěné čokolády vmícháme řecký jogurt. Perník dvakrát podélně prořízneme a potřeme zavařeninou. Seskládáme a nakonec jej přelijeme čokoládovou polevou. 

Perníkové koření z edice Světová od Kateřiny Winterové

Ve spolupráci s Kateřinou Winterovou Vitana namíchala pět tradičních, ale přesto unikátních kořenicích směsí. Každá z nich je obohacena vždy o jednu atypickou ingredienci, která ji činí speciální. U perníkového koření je jí pepř, který dle originálních receptur k perníku neodmyslitelně patří. V edici koření Světová kromě perníkového koření najdete také oblíbené kari, garam masala, provensálské koření a směs ras el hanout.

Perníkové koření Vitana

Pokud jste milovníky klasického koření, můžete bez obav zůstat u vyvážené směsi mleté skořice, badyánu a hřebíčku, vytvořené podle originální receptury. Kromě tradičních perníčků ji můžete použít také do sladkého pečiva nebo s ní provonět svou ranní ovesnou kaši. 

Poleva s citronovou příchutí Vitana

Pokud chcete klasickému sladkému perníku dodat na kyselosti, můžete jej po vychladnutí potřít předpřipravenou citronovou polevou od Vitany. Stačí ji rozmíchat dle návodu v malém množství mléka či studené vody a ihned rozetřít na hotový perník. Polevu můžete použít i na ostatní druhy moučníků jako muffiny, bábovku nebo makovník. 

Moučkový cukr s vanilkou Vitana

Moučkový cukr s vanilkou je nezbytnou součástí nejen vánočního pečení. Nejčastěji se používá na finální posypání hotového dezertu – například perníku, pokud jej nechcete zdobit polevou. Využít jej můžete i při obalování pečených či nepečených sladkých pokrmů. Navíc jím lehce dochutíte i krémy nebo domácí zmrzliny.

Kypřicí prášek do perníku Vitana 

Kypřicí prášek do perníku je celoročním pomocníkem při pečení. Nejčastěji jej přidáváme do klasického litého perníku, ale využití najde i v dalších perníkových dezertech. Do těsta jej přidáváme většinou až na závěr, aby těsto během pečení hezky nabylo na objemu.

You may also like...