Hrozí další skokové zdražení chleba, může stát až 60 korun

Svaz pekařů a cukrářů v České republice apeluje na stát. Pokud nedojde k omezení vývozu pšenice, hrozí další skokové zdražování pečiva. Běžný chléb Šumava by se tak mohl letos prodávat i za 60 Kč.  

Mnoho českých pekařů čelí v posledních měsících existenčním problémům. Ty zapříčinil strmý růst cen energií i pohonných hmot a v neposlední řadě také růst cen vstupních surovin, včetně pšenice, která se nyní prodává za rekordních 10 500 až 11 500 Kč za tunu (v březnu 2021 byla její cena kolem 5 500 Kč za tunu).

Svaz pekařů a cukrářů v ČR proto apeluje na český stát, aby včas zasáhl, a to prostřednictvím nástrojů, jako je omezení vývozu české přenice do zahraničí či poskytnutí dotací pekárnám.   Vývoz pšenice v minulých týdnech omezilo např. také Maďarsko. Je to reakce na zákaz vývozu obilovin z Ruska a Ukrajiny. Na dovozu z těchto zemí je závislá řada asijských a afrických států, jejich obchodníci proto v minulých týdnech začali skupovat obiloviny z jiných zemí, včetně z České republiky.

„Situace v našem oboru se stává pro mnoho pekařů neúnosná. Jsme přesvědčeni, že stát musí zasáhnout a minimálně omezit vývoz obilovin z Česka do zahraničí a tím omezit nárůst jejich cen. Česká republika je konkrétně v pšenici, která je nezbytnou surovinou pro české pečivo, zcela soběstačná a značnou část produkce standardně vyváží. Bohužel aktuální situace ovlivněná válkou na Ukrajině způsobila, že meziročně došlo ke zdražení pšenice o 100 %,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v České republice, a dodává: „Pokud se tímto tempem bude cena obilovin i nadále zvyšovat a stát nám nepomůže, je pravděpodobné, že běžný chléb se bude brzy prodávat až za 60 Kč.“ 

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR), je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a potravinářských škol.

You may also like...