Jak se stát Šéfem za pár minut, prozradí Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu již 5. listopadu

Nový pořad televize Prima, Šéfem za pár minut, přináší neotřelý pohled na vaření. Když své síly spojí Zdeněk Pohlreich s Ivetou Fabešovou, výsledkem může být jedině: oslnivá kuchyně v každé rodině. Diváci mohou sledovat skvělé tipy na rodinné vaření ze surovin, které stoprocentně mají ve spíži, 5. listopadu ve 22.30 nebo v repríze v neděli 8. listopadu v 10.30.

Ekonomické vaření nemusí být nudné a nezáživné. Jak tvrdí Zdeněk Pohlreich v druhém díle pořadu Šéfem za pár minut: „Věci za pár šestáků, které chutnají jako z jiné planety. Stačí je jen správně uchopit.“

Na jaké recepty se můžete těšit tentokrát?

  • Vepřové koleno pečené na červeném zelí s chlebem
  • Hamburger ze zbytku vepřového kolene se salátem Coleslaw
  • Hrachová polévka s krutony
  • Panzanella salát
  • Jahodové tartaletky

Podle doporučení šéfa je jasné, že výše uvedené dobroty jsou chutné, skvělé a nevysají peněženku.

Kromě receptů si ale užijete také hlášky Zdeňka Pohlreicha, kterými vždy pobyt v kuchyni okoření. Tentokrát zavzpomíná na učňovská léta, kdy si jako učeň nedával pozor na jazyk a stěžoval si při krouhání červeného zelí v robotu, že je to otrava. Nadával tak, že ho slyšel mistr, který mu druhý den nařídil to samé zelí krájet ručně. Od té doby si prý Zdeněk dává pozor na jazyk.

Pravdou také je, že první recepty, s vepřovým masem, nejsou podle šéfa žádnou dietkou. Jak to ale vysvětluje? „Občas se člověk musí utrhnout ze řetězu.“

Éterická Iveta Fabešová naučí diváky chystat tartaletky. A proč právě tento dezert? „Protože stačí jedou pochopit a osvojit si přípravu těsta a ovoce už můžete používat, jaké chcete. Takže to vypadá, že těch receptur umíte spoustu.“

Televize Prima se tímto pořadem vrací zpátky ke kořenům kuchyně, ke zdravému, chutnému a ekonomickému vaření z dostupných surovin, které zužitkujeme beze zbytku. To však ani trochu neznamená ztrátu kvality či pestrosti pokrmů. Zdeněk Pohlreich tak divákům ukáže, že i z obyčejných surovin se dají vytvořit neobyčejná jídla, kdy si i gurmán přijde na své. Hlavním mottem této kuchařské série je: „Používat selský rozum v kuchyni se vyplácí.

Vyzkoušejte recepty, které nezruinují váš rozpočet, a získáte pochvalu všech členů rodiny. Protože když se na přípravu jídel a fungování kuchyně podíváte jako šéf, zbytky na vyhození zkrátka nebudou. Navíc – jídlo okořeněné spoustou humoru chutná nejlíp.

Burger s uzeným vepřovým kolenem a salátem Coleslaw

  • maso z hotového uzeného vepřového kolene + cibule z výpeku
  • sůl
  • pepř
  • bílé zelí
  • celer
  • mrkev
  • majonéza
  • citrón
  • burgerová bulka
  • rajče
  • cibule
  • listová petržel
  • vejce
  • ledový salát
  • hořčice

Bílé zelí a celer nakrájejte na tenké nudličky a posolte. Promačkejte zeleninu se solí, aby trochu pustila štávu, a přidejte stejně nakrájenou mrkev. Opepřete a vmíchejte majonézu. Salát dochuťte vymačkaným citrónem. 

Housku na burgery rozřízněte, pokapejte obě půlky olejem a opečte na pánvi. Mezitím nakrájejte maso na menší kousky a smíchejte ho s cibulkou z výpeku. Přidejte také nasekanou listovou petržel. Rajče a cibuli nakrájejte na plátky, posolte a opepřete. Opečené housky vyndejte z pánve a místo nich usmažte na oleji volské oko, které také dochuťte solí a pepřem. Můžete ho usmažit z obou stran. Pak na pánvi prohřejte maso smíchané s cibulkou a petrželkou. Na housku namažte majonézu, ostřejší hořčici a na to položte list salátu s plátkem rajčete. Na zeleninu navršte velkou porci masa a pár koleček čerstvé cibule. Navrch položte volské oko. Přiklopte druhou půlkou housky a podávejte se salátem Coleslaw.

Malinová tartaletka

mandlové linecké těsto

  • 85 g moučkového cukru
  • 25 g mandlové mouky
  • 2 g soli
  • 130 g studeného másla
  • 230 g hladké mouky
  • 30 g vajec

mandlový krém

  • 80 g másla pokojové teploty
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g mandlové mouky
  • 80 g vajec pokojové teploty

malinový gel

  • 300 g malin
  • 3 g agaru
  • 45 g cukru krupice
  • čerstvé maliny na ozdobu

Nejprve si připravte těsto. Do mixéru vsypte moučkový cukr, mandlovou a hladkou mouku a máslo. Rozmíchejte na drobenku a pak do směsi dejte vejce. Před koncem míchání přidejte sůl. Nechte těsto ztuhnout alespoň hodinu v lednici. Mezitím si připravte krém.

Začněte šlehat mandlovou mouku, moučkový cukr a máslo. Postupně přidávejte vejce. Vše vyšlehejte do nadýchaného krému.

Vychladlé těsto rozválejte na 3 mm a vytvarujte ho do formiček na tartaletky. Nejprve vykrojte dno, vyložte kraje formičky a prstem těsto spojte do tvaru košíčků. Formičky pomocí cukrářského sáčku naplňte zhruba do dvou třetin krémem a pečte je při teplotě 160 °C zhruba 18 minut.

Než se košíčky s krémem upečou, zahřejte v rendlíku čerstvé nebo mražené maliny, případně malinové pyré. Smíchejte cukr krupici s agarem a vmíchejte do horkého ovoce. Přiveďte směs k varu a alespoň minutu povařte. Pak ji nechte vychladit v lednici. Následně ztuhlé malinové želé rozmixujte tyčovým mixérem. Hladký malinový gel natřete na vychladlé tartaletky a ozdobte čerstvými malinami pokrájenými na půlky. Můžete podávat.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...