Koko ve varu bude vařit s Tomášem Měcháčkem

V příštím týdnu bude Koko vařit s hercem, stand up komikem i režisérem Tomášem Měcháčkem. Zpracovávat se budou jarní produkty, tedy medvědí česnek, budeme fermentovat a vymyslíme si i jinou zábavu.

Vzhledem k tomu, že herec Tomáš Měcháček žil několik let v Norsku, je pravděpodobné, že alespoň toho by Tomáš připravit umět mohl.

Zajímavostí je, že pokud vám ryba nevoní, omýváním ji pachu jistě nezbavíte. „A pak je třeba zbavit lososa šupin. Pak stačí tři minuty z každé strany hodit na pánev, osolit a nakonec šoupnout do trouby. Za pár minut je hotový. A vy musíte mít jasno, která vnitřní teplota steaku je pro vás tak akorát. Která vám chutná, a proč se vyplatí mít doma teploměr pro  pečení masa,“ vysvětluje Koko.

Společně s Tomášem bude Koko mimo jiné chystat právě divokého lososa. A Tomáš přijde se skvělým tipem: „Když vám budou smrdět ruce po rybě, nakapejte si na ně citronovou šťávu a budou vám smrdět po citronu. Dojde i na ochutnávání jednotlivých druhů lososa a Tomáš se přizná, že mu nejvíc chutná ten: “… napíchaný antibiotikama, antidepresivama, zkrátka ten z farmy… Skvěle se doplňuje s mým vínem.“

Dojde také na upírský francouzák, ochutnávání ryb štábem. A na to, proč se koko přejídá chřestem. A v jakém období.

Věnovat se bude bílému chřestu. „Musím se vždy v sezoně chřestu touhle lahůdkou nacpat tak, že mi leze i ušima. Ale je důležité vybírat ten čerstvý… A taky vám řeknu, proč je bílý chřest bílý a co se u chřestu fakt nejí.“

To a mnohem víc už od pondělí na Primě, večer pak na Prima SHOW. Tak se dívejte a vařte.

Recept týdne: Fermentovaný tvaroh, mrkvička, salát z natí, miso dresing

Doba pečení: cca 30 min, příprava: 30 min, počet osob: 2 

Fermentovaný tvaroh:

  • 250 g tučného tvarohu kostka (nevakuovaný, jen zabalený v aluminiovém obalu)
  • 5 g soli
  • 80 ml mléka plnotučného
  • olivový olej extra virgin

Pečená jarní mrkvička a miso dresink:

  • svazek mrkve s natí
  • 2 lžičky světlé miso pasty
  • lžíce medu
  • lžička sezamového oleje
  • 50 ml olivového oleje
  • trocha citronové šťávy
  • trocha vody na zředění
  • čerstvě mletý pepř

Salát z natí:

  • nať z mrkve
  • polníček
  • olivový olej extra virgin

Fermentovaný tvaroh je potřeba připravit dopředu – Tvaroh v kostce smícháme důkladně se solí a mlékem, které ho trochu naředí. Když je hladký, přemístíme ho do čisté sklenice s víčkem a necháme den až dva stát mimo sluneční svit na lince v kuchyni. Po dvou dnech ihned použijeme, a nebo vložíme do lednice, kde se další zrání výrazně zpomalí.

Dále v malé skleničce důkladně promícháme všechny ingredience na dresink a zředíme vodou tak, aby byl hustý, ale tekl. Polovinu dresinku promícháme s důkladně omytými malými mrkvičkami (silné podélně rozpůlíme) a vložíme do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Pečeme při 200-220 °C, dokud se mrkvičky místy až neopálí, budou měkké, jen mírně křupavé. Po dopečení je smícháme s trochou miso dresinku a servírujeme na fermentovaném tvarohu.

Nakonec v misce promícháme zelené lístky se zbytkem zálivky, servírujeme jako předkrm nebo vegetariánský hlavní chod.

You may also like...