Letní grilování: Marináda na maso nebo zálivka na salát z Yuzu

S teplými dny přichází oblíbená sezóna grilování. Nebaví vás pořád dokola ty stejné recepty? Chcete své dobroty něčím vylepšit a vytáhnout se před rodinou a přáteli? Stačit vám k tomu bude jeden pomocník, kterého ale proměníte v mnoho úžasných receptů – Yuzu!

Exotické citrusové ovoce yuzu pochází z Koreji, je nabité antioxidanty a vitamínem C, kterého je v něm dokonce více než v klasickém citrónu: „V Česku ho pořídíte zpracované s medem a cukrem. Vyčarujete z něj nejen čaj, ale i limonády, koktejly, dezerty, nebo marinády či zálivky na salát. Prostě všechno, co se vám bude hodit k perfektnímu posezení u grilu,“ říká Eliška Hynková ze společnosti Yuzu.

Úžasná vůně a skvělá netradiční chuť dodá receptům na zajímavosti: „Použití je navíc úplně jednoduché, odměříte lžičkou potřebné množství, zamícháte a máte hotovo. Skvěle tak nahradíte cukr nebo med, který se běžně přidává a dodáte tonu navíc něco výjimečného,“ dodává Hynková.

Zkuste si připravit Yuzu chilli kuře, zálivku na salát nebo majonézu. Další recepty najdete na www.yuzu.cz.

  1. Yuzu-chilli kuře
  • 0,5 kg kuřecích prsou

Na marinádu:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 jalapeňo paprička
  • ½ lžička chilli
  • 1 lžíce yuzu
  1. Smícháme všechny ingredience na marinádu, kuře nakrájíme na plátky a naložíme do marinády cca na 1 hodinu.
  2. Vložíme na nepřilnavou pánev nebo na rozpálený gril a z obou stran opékáme na středním plameni, dokud nebude kuře hotové.
  3. Podáváme se zeleninovým salátem nebo pečivem. 
  1. Yuzu zálivka na salát na dva způsoby 

Yuzu-hořčiče

  • 1 lžíce yuzu
  • 1 lžíce hrubozrnná hořčice
  • 1 lžíce olivový olej

Yuzu-limetka

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce yuzu
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 4 lžíce limetkové šťávy

Vybranou zálivku připravíme smícháním všech ingrediencí a nalijeme na oblíbenou zeleninu.

  1. Yuzu majonéza 
  • šťáva z půlky citronu
  • ½ lžíce hořčice
  • 1 lžička soli (dle chuti)
  • 2 žloutky
  • 2 šálky rostlinného oleje
  • 2 lžíce yuzu
  1. V misce smícháme citrónovou šťávu, hořčici, yuzu, sůl a žloutky a šleháme metličkovým mixérem do hladka.
  2. Během šlehání pomalu přidáváme olej, až se vytvoří hustá majonéza.
  3. Hotovou majonézu můžeme uchovávat v uzavíratelné skleničce v lednici. Spotřebujte co nejdříve. 
Print Friendly, PDF & Email

You may also like...