Nastává sezona vína rosé a jahod

Rosé vína jsou charakteristická typickým ovocným aroma, svěží chutí, která se často vyznačuje lehce smetanovými tóny a okouzlující barvou. Tato vína patří neodmyslitelně k letním měsícům, protože již jen pohled na orosenou sklenici rosé vyvolá v člověku pocit osvěžení. Správným odborníkem na výtečné rosé je Bonviván v centru Prahy. Vytříbená nabídka, která je současně kvalitní a dostupná, stojí minimálně za zkoušku.

Pro některé lidi je rosé jakýmsi příslibem řekněme polosuchého či sladšího vína. Já osobně preferuji zcela suchá rosé, jejichž aroma a chuť je postavená na lehkosti a ovocnosti, protože to pro mě přináší to správné osvěžení a příjemný chuťový zážitek. Zároveň se takové víno skvěle hodí i k něčemu dobrému a lehkému k jídlu. Skvělá rosé jsou například z odrůd Pinot Noir a St. Laurent, tedy z odrůd, která dávají primárně vína elegantního a ovocného charakteru. Co se týká země původu či oblasti, rád si vybírám rosé vína z Rakouska, například z vinařství Ingrid Groiss z Weinviertelu, či od Bernharda Otta z oblasti Wagram.

Obě tato vinařství produkují vína v organickém či biodynamickém režimu naprosto špičkové kvality, a přitom jsou to velmi lehká a příjemně osvěžující vína, která vždy udělají velkou radost nejen mě, ale i široké vinařské veřejnosti. Samozřejmě nesmíme zapomenout na růžové Champagne, které je kategorií samo o sobě a je absolutně okouzlující. Zde moc rád sáhnu po lahvi Champagne Laherte Fréres Rosé de Meunier či Champagne Chartogne Taillet Le Rosé. Oba tyto vinařské domy z oblasti Champagne patří do kategorie Champagne Growers, jedná se tedy o malá rodinná vinařství, která na rozdíl od velkých jmen (Moet-Chandon, Laurent-Perrier, atd.) používá k produkci vín výhradně hrozny, které si sami vypěstují na vlastních vinicích (nikdy hrozny nenakupují) a zároveň pracují v biodynamickém režimu.

Vinařství patří k nové generaci vinařů a zároveň k absolutní špičce v oblasti Champagne, jejich vína najdeme na vinných lístcích nejlepších restaurací jak v Praze, tak po celém světě. Jejich filozofií je kvalita a výraz unikátního terroir, vždy na prvním místě. Vše v těchto vinařství se dělá ručně a vinice se obdělávají za pomoci koní, nikoliv moderní techniky. Tato vína bohužel nepiji takzvaně „každý den“, ale pokud se najde třeba dobrý důvod k slavnostnějšímu přípitku či jídlu, které si zaslouží větší pozornost ohledně párování s vínem, jako například mořské plody či výraznější ryby, pak to rozhodně stojí za to,“ vysvětluje proslulý sommelier a spolumajitel Bonviván Vojtěch Matějka.

Během června je v Bonviván skvělá akce, ke skleničce vína či champagne lze objednat degustační mističku čerstvých jahod. Ideální kombinace, která vévodí například na brzy začínajícím Wimbledonu.

Rosé kvalitně a se světovým nadhledem, to umí jen tým v Bonviván, který je základnou známé firmy Vinovinovino, která českému trhu vévodí již roky. Stačí vstoupit a člověk pochopí, co chce.

www.facebook.com/BonvivanDusni15

You may also like...