Nejstarší plzeňská hospoda v Praze, restaurace U Pinkasů, dnes otevřela zahrádky

Píše se rok 1843. Pan Jakub Pinkas, krejčí šijící mj. kněžská roucha pro františkánský klášter, se doslýchá o novém pivu, které právě začali vařit v Měšťanském pivovaru v Plzni. Dohodne se se svým přítelem formanem Martinem Salzmannem a ten mu přiváží 8. 4. 1843 dvě vědra toho nového plzeňského piva. Čím to, že je pivo tak odlišné od těch do té doby vyráběných piv? Je vyráběno novou metodou – a to metodou podního kvašení, která dává pivu zcela nový charakter i vzhled.

Jakub Pinkas byl krásou a zajímavostí nového plzeňského piva tak okouzlen, že jej dal ochutnat svým přátelům z řad ctihodných Pražanů a též všem fiakristům, jejichž štafl se nacházel na dnešním Jungmannově náměstí. A jelikož ti byli všichni okouzleni stejně jako Pinkas a chtěli spolu s dalšími a dalšími ochutnávat znovu a znovu, pověsil záhy Jakub Pinkas krejčovskou živnost na hřebík, stal se hostinským a založil tak tradici nejslavnější staročeské hospody U Pinkasů
Díky své jedinečnosti, kvalitě piva i způsobu jeho podávání se hospoda U Pinkasů stala téměř okamžitě centrem společenského i politického dění …

To vše se stalo před 177 lety. Dnešní otevírání zahrádky v nejstarší plzeňské hospodě v Praze, v restauraci U Pinkasů majitelé pojali jako oslavu pro štamgasty a nabídli jim při této příležitosti pivo na účet podniku.

„Letos v dubnu měla proběhnout oslava 177 let od založení restaurace U Pinkasů, na které se tradičně scházíme s našimi štamgasty. Tento rok se oslava poprvé nekonala kvůli uzavření hospod a restaurací, proto to našim stálým hostům chceme vynahradit dnešní akcí a po dlouhé době je u nás zase přivítat u půllitru čepovaného,“ vysvětluje Karel Doubek, spolumajitel Restaurace U Pinkasů.

Znovuotevření zahrádek U Pinkasů, tak jako všude jinde, doprovodí přísné dodržování všech hygienických nařízení. Provozovatel musí například zajistit, aby od sebe byly stoly vzdálené minimálně 1,5 metru, stoly budou dezinfikovány po každé návštěvě a samozřejmostí je nošení roušek v maximální možné míře. Otevření zahrádek proto předcházela pečlivá příprava i ze strany plzeňského pivovaru. „Ve spolupráci s provozovateli hospod a restaurací intenzivně pracujeme na tom, aby se hosté mohli bezpečně vrátit do svých oblíbených podniků. Pro hospody jsme kromě startovacích balíčků s dezinfekcí připravili přehledný manuál, všem našim zákazníkům poskytujeme i další poradenství. Jde především o rady ohledně hygieny, které jsou jednoduše aplikovatelné v praxi,“ uvádí Tomáš Mráz, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje.

V pivovaru předpokládají, že návrat hostů bude pozvolný a několik týdnů i měsíců potrvá, než se situace vrátí do normálu. V případě zahrádek také záleží na přízni počasí, vysoká účast štamgastů U Pinkasů ale napovídá, že zájem o čepované pivo nepolevil. „Asi nikdy jsem se netěšil na otevření zahrádek tak jako letos. Je to první symbol toho, že se věci vrací do normálu, že se zase budeme moci scházet s přáteli u dobrého čepovaného piva,“ uzavírá Václav Berka, emeritní sládek Plzeňského Prazdroje, který symbolicky narazil dřevěný soudek se speciálním nefiltrovaným ležákem Pilsner Urquell pro přítomné štamgasty.

Foto: Petr Brodecký

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...