Pečeť kvality Roter Hahn pro lokální produkty obdrželo 85 jihotyrolských farem

Období sklizně, které nyní probíhá na jihotyrolských farmách Roter Hahn, každoročně přináší i nový katalog kvalitních potravinářských výrobků od místních farmářů. Katalog je tentokrát rozdělen do 18 produktových skupin, přičemž novinkou v katalogu je i v Čechách velmi oblíbený nápoj – pivo. Lokální výroba piva doplňuje širokou nabídku čerstvého ovoce a zeleniny a výrobků z nich, mléčných pochoutek v podobě sýrů i tolik oblíbených jihotyrolských slanin, uzenin a dalších regionálních specialit.

Jihotyrolské farmy, které jsou členy sdružení Roter Hahn, staví svůj úspěch na čtyřech pilířích, jež se vzájemně doplňují a podporují. Základem je výborně obhospodařovat svoji farmu a mít tak dostatek kvalitních farmářských produktů. Ty se prodávají přímo na statku nebo v prodejnách regionálních specialit. Dále farmáři mohou provozovat rodinné restaurace a šenky a současně nabízet turistům možnost strávit aktivní dovolenou v malebném prostředí jejich hospodářství, v nádherné krajině Dolomit. Hosté se mohou ubytovat v apartmánech či samostatných domech, které jsou známé svou čistotou a pohodovou atmosférou, a přitom poznat život místních lidí.

Produkty, jež jsou prezentovány pod značkou Roter Hahn, jsou vždy nejvyšší kvality. Musí splňovat celou řadu kritérii. Základní podmínkou je, že nejméně 75 % použitých surovin musí pocházet z vlastního hospodářství. Zbývajících 25 % může být z jiné farmy, ovšem také z Jižního Tyrolska. Zpracování musí probíhat přímo na farmě. Každý výrobek prochází slepou degustací místních odborníků, kteří zhodnotí, zda je možné mu udělit pečeť kvality Roter Hahn. Tato náročná kritéria nyní splňuje 85 jihotyrolských farem, jejichž výrobky najdeme v novém katalogu „Kvalitní produkty od farmáře“. Katalog je dostupný online, případně si jej mohou zájemci stáhnout ze stránek Roter Hahn či objednat vytištěný. Potravinářské výrobky jsou rozděleny do 18 kategorií: čerstvé, nakládané i sušené ovoce a zelenina, houby a bylinky, ovocné šťávy a sirupy, ovocné pomazánky, omáčky a vejce z volného chovu. Najdeme zde také samostatné kategorie, které zahrnují nabídku vín, moštů, piva a různých destilátů. Mezi nejoblíbenější patří oblast věnovaná sýrům a mléčným výrobkům, čerstvému masu, slanině a uzeninám. Opominout nelze ani prostor věnovaný tolik ceněnému jihotyrolskému medu a domácímu pečivu, obilovinám a těstovinám. 

Jihotyrolští farmáři se pustili do vaření piva!

Jedna z farem, která obdržela pro svůj produkt Pečeť kvality Roter Hahn je Guggenbergerhof v Jenesienu. Místní farmář Matthias zde vaří šest různých druhů piva, které prodává pod názvy Kellerbier a Kellerpils. Použité suroviny pěstuje sám se svojí rodinou. Je tedy nejen zemědělcem, ale také sládkem. Při výrobě piva se striktně vyhýbá umělým přísadám.

Noví držitelé Pečeti kvality Roter Hahn

Farma Aignerhof v Eppanu uspěla se svojí jedinečnou, přirozeně zakalenou jablečnou šťávou, kterou ručně vyrábí z jablek značky Golden Delicious. Farma Rielinger-hof v Rittenu, kde se nachází vyhlášený Buschenschank, pěstuje a stáčí vyhlášená bílá, růžová i červená vína, z nichž nejznámější je Vernatsch, Vernatsch’69 a 2Gelt. Také biostatek sv. Quirinus v Kalternu, který se nachází v blízkosti krásného jezera Kaltern, získal ocenění pro svá bílá, růžová a červená vína. Nejoblíbenějšími jsou jeho odrůdy Pinot Noir DOC, Pinot Gris DOC, Kalterersee DOC, Lagrein DOC, Planties. Na farmě Messnerhof v Barbianu se místní farmář Lukas zabývá zpracováním masa. Mezi jeho vyhlášené a oceněné produkty patří hovězí ragů, guláš či roláda, kterou podává ve své restauraci přímo na farmě.

Foto: 
Titulní strana nového katalogu „Kvalitní produkty od farmáře“, ©Roter Hahn_Frieder Blickle
Pivo značky Kellerbier z farmy Guggenbergerhof v Jenesienu, ©Roter Hahn_Frieder Blickle

You may also like...