Šéfem za pár minut: Bianco mangare, kuře pečené v listovém těstě a sendviče po francouzsku

Oblíbený pořad televize Prima Šéfem za pár minut přináší neotřelý pohled na vaření. Když své síly spojí Zdeněk Pohlreich s Danielem Combim, výsledkem může být jediné: oslnivá kuchyně v každé rodině. Diváci mohou sledovat skvělé tipy na rodinné vaření ze surovin, které stoprocentně mají doma, už 5. prosince v 10.15 na Primě.

Nejprve se vrhneme na křupana. A aby to bylo genderově vyrovnané, také na křupanku. Asi tak by se dal přeložit název sendviče Croque Monsieur či Croque Madame. Je-li název možné používat v počeštěné podobě, to je otázka. Jak ale tvrdí Šéf, název není důležitý, hlavně aby to bylo dobré. A to bude. Pokud tedy budete pro jednoduchá jídla používat ty nejlepší suroviny. „Jednoduchost si zaslouží kvalitu,“ trvá na svém Šéf – a rozhodně to i dokáže.

Další dobrotou, kterou oslníte, bude příprava kuřecího prsíčka v listovém těstě. S hořčicovou omáčkou a bazalkou. „Jednoduché, elegantní a chutné,“ dodává Šéf během přípravy a tvrdí, že s kořením se u přípravy kuřecího masa šetřit nemá. „Není tak výrazné, takže rozhodně snese hodně, nebojte se.

Dezert připravený Danielem Combim je jednoduchý, a přitom efektní. Bianco mangare. Jde o upgrade oblíbeného dezertu panna cota, obohacený o mandle, případně marcipán. Záleží na tom, jak moc milujete výrazné chutě mandlí. „Když je hořkost správně nadávkovaná, je skvělá,“ dodává Šéf a ve sklence mu nezůstane jediné sousto.

Lehkou večeří může být treska. Třeba s kombinovaným salátem a pečenou cuketou. Dáte si také?

Sledujte novou řadu oblíbeného Šéfa a vařte jako on. Svižně, chutně, zdravě a s nápadem. I vy se totiž můžete stát Šéfem za pár minut. Také druhá série oblíbeného pořadu bude zaměřena na jednoduché a tradiční pokrmy, které z rukou mistra chutnají vždy skvěle a každý je zvládne stejně dobře jako on! Osm dílů špičkové kulinařiny v domácích podmínkách, všechny budou velmi pestré a nabídnou divákům různé varianty pokrmů. Zdeněk začne tzv. startérem, což představuje například předkrm, polévku či něco „do ruky“. Poté uvaří plnohodnotný hlavní chod a závěrem připraví pokrm ve stylu light kuchyně pro ty, kteří ještě nemají dost, ale zároveň se nechtějí přejídat.

Ve všech dílech si diváci snadno ověří, že při domácím vaření nemusí jít o dřinu, ale že to může být opravdu radost. Navíc umění, které bude chváleno celou rodinou. A v neposlední řadě i peněženkou. Protože když se na přípravu jídel a fungování kuchyně podívají jako šéf, zbytky na vyhození zkrátka nebudou. Navíc – jídlo okořeněné spoustou humoru chutná nejlíp.

Kuře v listovém těstě s hořčicovou omáčkou a chřestem

hořčicový bešamel

máslo, hladká mouka, mléko, sůl, pepř
muškátový ořech, dijonská hořčice

kuřecí prsa

kuřecí prsa, sůl, pepř, olej
bílé víno, drůbeží vývar
bazalka, oregano
krémový sýr, dijonská hořčice
smetana, listové těsto
vejce, zelený chřest, sůl

Nejprve si připravte bešamel. V rendlíku rozehřejte máslo, zasypte ho hladkou moukou a míchejte.  Směs zalijte studeným mlékem, rozmíchejte a provařte. Osolte a opepřete a přidejte trošku muškátového ořechu. Vmíchejte dvě lžíce dijonské hořčice a důkladně bešamel promíchejte. Pokud ho nevyužijete celý, vydrží až dva dny v lednici. 

Kuřecí prsa osolte a opepřete a zatáhněte maso z obou stran na pánvi s olejem. Dejte ho stranou trochu vychladnout a z pánve slijte olej. Pak na pánev nalijte trochu bílého vína a vývar. Jakmile se budou vařit, rozmíchejte v pánvi hořčicový bešamel. Než omáčku doděláte, nechte péct maso.

Čerstvé bylinky smíchejte s lžící krémového sýra a kuřecí prsa směsí důkladně potřete. Listové těsto potřete rozšlehaným vejcem, položte doprostřed naložené maso a zbytek sýra s bylinkami. Důkladně vše zabalte a dejte na pečicím papíru do pekáčku. Balíček ještě jednou potřete vejcem a pečte v troubě rozpálené na 190° zhruba 10 až 12 minut.

Mezitím dokončete omáčku. Z pánvičky ji přelijte do rendlíku a ještě ji nařeďte vývarem. Rozmíchejte v ní lžíci hořčice, vlijte trochu smetany a provařte. Na poslední chvíli vmíchejte pár nakrájených lístků čerstvé bazalky. Zelený chřest okrájejte a vložte do vroucí osolené vody. Vařte maximálně 8 minut, aby si zachoval krásnou barvu.

Hotové maso nakrájejte a podávejte s chřestem a omáčkou.

Biancomangiare (4 porce)

těsto

75 g marcipánu (50 %)
175 g smetany 35 %
1/2 vanilkového lusku
5 g želatiny
250 g smetany (35 %)
15 g Grand Marnier (likér)

citrusový džem

2 pomeranče
1 citrón
250 g vody
100 g cukr

Důkladně omyté pomeranče a citrón nakrájejte na plátky. Vodu svařte s cukrem, přidejte citrusové plátky a na mírném plameni vařte do konzistence džemu. Trvá to minimálně půl hodiny.

Želatinu namočte do vody. Vanilkový lusk rozřízněte podélně a zrníčka vyberte nožem. Smíchejte je s marcipánem. Do menší části smetany přidejte prázdný vanilkový lusk a přiveďte ji k varu. Tuto část smetany můžete nahradit i mandlovým mlékem. Pak lusk vyndejte a naopak přidejte marcipán a želatinu. Rozmixujte ponorným mixérem a na závěr přilijte zbytek studené smetany. Opět rozmixujte a jako poslední přimíchejte likér.

Citrusový džem rozdělte na dno 4 sklenic a zalijte ho biancomangiare. Dezert nechte několik hodin ztuhnout v lednici, ozdobte například karamelizovanými mandlemi a můžete podávat.

You may also like...