Selské slavnosti představí PŘÍBĚH JÍDLA

Letošní projekt Asociace soukromého zemědělství, v jehož rámci bude mít široká veřejnost opět možnost blíže poznat život na rodinných farmách, dostal název „Příběh jídla“. I v tomto roce se představí  výrobci a dodavatelé kvalitních, čerstvých a zdravých potravin. Stane se tak prostřednictvím již šestého ročníku Selských slavností pro rodiny s dětmi na farmách členů ASZ ČR, z nichž jedny se uskuteční na severní Moravě a druhé v jižních Čechách.

Celodenní program bude maximálně zaměřen na malé návštěvníky, pro něž bude nachystán například workshop „Malý gurmán“ pod vedením zkušeného šéfkuchaře, jenž připraví s dětmi pokrm ze sezónních produktů z okolních farem.     

„Asociace soukromého zemědělství se jakožto autentická organizace sedláků, kteří navázali na mnohdy několikasetletou tradici hospodaření svých předků, snaží již více než dvacet let upozornit na nevhodné poměry v českém zemědělství a vyzdvihnout celosvětově osvědčený a uznávaný způsob rodinného farmaření. A jak lépe poukázat na význam a přínos rodinných farem pro český venkov, než přímo na ně pozvat formou dnů otevřených dveří širokou veřejnost a představit tak jejich činnost?“ říká předseda ASZ ČR Josef Stehlík a dodává: „ Tyto akce jsou navíc každoročně věnovány jednomu z důležitých témat našeho zemědělství – rodinné formě hospodaření, nutnosti ochrany půdy a vody jakožto zdrojů obživy a prosperity pro budoucnost naší země, či faremní produkci a propojení výrobců kvalitních regionálních potravin se spotřebiteli. Letos u tématu faremní produkce pro velký úspěch předchozích akcí zůstaneme a zaměříme se na gastronomickou osvětu pro děti.“

Návštěvníci Selských slavností budou seznámeni s pestrou škálou regionálních zemědělských a potravinářských produktů, které vznikly prací rodinných farem a drobných zemědělců. Na to, že lokální produkce patří díky své kvalitě, čerstvosti a původu do zdravé, poctivé a chuťově vynikající gastronomie vhodné na každý stůl, a to i např. do školních jídelen, poukáže partner letošních akcí – organizace Slow Food Prague. Ta celosvětově napomáhá využití lokálních plodin a potravin. Podporuje cestovní ruch za dobrými a čerstvými surovinami přímo od soukromých zemědělců a navazuje tak dodavatelsko-odběratelské vztahy s městy.  

„Stále častěji se setkáváme s tím, že velká část dnešních dětí má nezdravé stravovací návyky, podléhá reklamám a odmítá čerstvě a s láskou připravená jídla. Na Selských slavnostech jsme pro ně proto připravili workshop „Malý gurmán“, kde si pod vedením zkušeného šéfkuchaře budou moc osvojit šetrný přístup k přípravě jídla z faremní produkce a objevit chuť poctivě vyrobeného pokrmu. Získají i informace o potravinách, jejich kvalitě, hodnotě a prospěšnosti,“ informuje předsedkyně Slow Food Prague Blanka Turturro.

Součástí velmi bohatého naučného a zábavného doprovodného programu pro rodiny s dětmi budou stezky ve stylu „Jak si děti hrávaly na vesnici“, kreativní ateliéry a gastro hry „Škola chutí“, ale také herna pod širým nebem. Samozřejmostí je možnost prohlídky hospodářství, ale i nákupu nejrůznějších regionálních produktů, nebude chybět ani beseda o zdravých potravinách.

Asociace soukromého zemědělství velmi uvítala, že myšlenku zabývat se podrobněji „příběhem jídla“, tedy problematikou faremní produkce, jejím zpracováním a odbytem se zaměřením na dětské návštěvníky podpořilo, stejně jako v předchozích letech, Ministerstvo zemědělství ČR, které projekt zčásti financovalo.

Máte chuť poznat blíže život na rodinné farmě a dozvědět se něco více o vzniku zdravých potravin? Neváhejte a přijďte společně se svými dětmi na letošní Selské slavnosti!

Termíny Selských slavností pořádaných ASZ v roce 2019

  1. července * LEVANDULOVÝ STATEK BEZDĚKOV * Bezděkov u Úsova (ASZ Olomouc)
  2. září * FARMA U LESA * Sudoměřice u Bechyně (ASZ Tábor)

Šárka Gorgoňová, vedoucí mediálního oddělení ASZ ČR

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...