Sníst, nebo vyhodit prošlé potraviny?

Prošlé potraviny nepatří automaticky do koše. Spotřebitelská organizace dTest vydala praktického průvodce, který pomáhá určit, jestli je možné prošlou potravinu ještě sníst, nebo je už nutné ji vyhodit.

Výrobci uvádějí na potravinách buď datum minimální trvanlivost, nebo datum spotřeby (použitelnosti). Zákazníci pojmy často zaměňují. Datum minimální trvanlivosti (best before / mindestens haltbar bis) najdete na odolnějších a pomaleji se kazících potravinách. Vyjadřuje, že v nejlepší kondici je potravina před uvedeným datem. To však neznamená, že po něm se již nedá pozřít. „Pokud jsou potraviny skladovány v příhodných podmínkách, je možné je po uplynutí data minimální trvanlivosti nejen jíst a pít, ale také prodávat s upozorněním, že datum minimální trvanlivosti již uplynulo,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Pokud jste výrobek s označením „minimální trvanlivost do“ skladovali v předepsaných podmínkách a má neporušený obal, zkontrolujte ho svými smysly. Vypadá, voní a chutná dobře? Neobjevili se v něm škůdci nebo plíseň? Pak je bezpečné jej pozřít. Různé druhy potravin vydrží při správném skladování v pořádku jinak dlouho. Těstoviny, rýže nebo mouka jsou v pořádku i rok po uplynutí minimální trvanlivosti. Ovesné vločky nebo müsli neschovávejte ve spíži déle než dva měsíce po exspiraci. Jogurt uchovávaný v lednici můžete bez obav sníst i pět dní po překročení data minimální trvanlivosti. Jogurt se hned po uplynutí data minimální spotřeby nekazí, bakteriální kultury v něm však ubývají.

Naproti tomu označení „spotřebujte do“ značí datum spotřeby neboli použitelnosti a určuje dobu, dokdy je u rychle se kazících potravin zaručena bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Najdete jej například na zákuscích, rybách, mletém mase, balených houbách nebo u výrobků z chladicího pultu. Potraviny se po uplynutí data spotřeby (use by date / zu verbrauchen bis) nesmí dál prodávat. Není bezpečné je ani konzumovat.

Existují i takové potraviny, na kterých se neuvádí žádné datum jako například čerstvá zelenina a ovoce, lihoviny, víno, pekařské výrobky, ocet, sůl nebo žvýkačky.

Na vyžádání dTest rozesílá zdarma praktického průvodce, který pomáhá určit, jak dlouho vydrží při správném skladování různé druhy potravin po uplynutí jejich minimální trvanlivosti. „Doporučené lhůty vycházejí z laboratorních poznatků, které získaly německá a vídeňská potravinová banka Tafel Deutschland a Wiener Tafel. Omezit plýtvání potravin je v zájmu nás všech. Spotřebitelům proto dáváme návod, jak k tomu mohou sami přispět,“ říká Hana Hoffmannová. Laminovaný leták na ledničku objednaný přes www.dtest.cz/trvanlivost posílá dTest všem zájemcům zdarma včetně poštovného a ukázkového vydání časopisu dTest. Na webu je i ke stažení v PDF.

Ať už je na potravině vyznačeno datum minimální trvanlivosti, nebo datum spotřeby, tak prodejna garantuje její jakost do uvedeného data. Pokud potravina nemá do určeného data obvyklé vlastnosti – například zapáchá nebo je na ní plíseň, může zákazník požadovat její výměnu, a pokud není možná, tak vrácení peněz. 

Rada dTestu: Jak omezit plýtvání potravin a vyhazování zkaženého jídla? Nakupujte uvážlivě a pravidelně kontrolujte, kdy prochází domácí zásoby.