Tady chutná Plzeň! Tiskárna Národní zve na hladinku za 39

Cože, za 39 korun? Ano! Tohle číslo je pro restauraci Tiskárna Národní zkrátka symbolické. Nalezneme ji např. na čísle popisném 39. Ale pozor nic netrvá věčně, tak si pospěšte. Poctivou hladinku vám mistr výčepní natočí vždy od 14 do 17.00 až do konce října. Tak na Vás! Tady chutná… 

Restaurace Tiskárna Národní má svou sestřičku také v Jindřišské ulici. Skutečnost, že sedíte v bývalé tiskárně, by napadla jen málokoho. Tiskárna Batovec byla ve 20. letech pojmem. Vraťme se ale zpět do světa gastronomie. Nečekané chutě i překvapivé kombinace pokrmů podle starých kuchařek. Vedle stálé nabídky je k dispozici i sezonní a žádané prvorepublikové menu Tiskárna: Tafelspitz s mladým špenátem nebo jehněčí krokety. Není se čemu divit, šéfkuchař podniku David Kalina je velkým milovníkem tradiční české gastronomie a také se pyšní sbírkou prvorepublikových kuchařek.

Zveme vás na Plzeň za 39 Kč

Vojta Vlček

Naši Plzničku prostě musíte ochutnat!“, říká manažer restaurace a milovník dobrého piva Vojta Vlček. Od října za parádní cenu 39 korun českých, vždy od 14:00 do 17:00 hod. Sám od 18 let pracuje v gastronomii, prošel i několika zahraničními stážemi. Je další nadšenou duší této restaurace a stejně tak milovníkem dobrého jídla a člověkem na svém místě. Kromě výborné plzeňské hladinky doporučuje ochutnat: předkrm – jehněčí krokety s omáčkou Curry a nakládanými žampióny, hlavní pokrm – vepřový bok sous – vide s křenem, pečenými jablky a silnou omáčkou, rozpečený preclík a jako dezert – bramborové šišky s mákem, oříškové máslo, švestkový sorbet, pistácie.

Štamgasté na prvním místě

Stálí hosté, lidově štamgasti, dodávají restauraci tu správnou atmosféru. Nejinak je tomu v Tiskárně Národní, kde se hrdě hlásí „Díky za přízeň! Bez vás by hospody nebyly to pravé!“. Proto zde štamgasti mají své místo u stolu s číslem 39, slevovou kartu nebo vlastní půllitr. Mistr výčepní už samozřejmě ví, co si dají. Není třeba objednávek – stačí spiklenecké pokývnutí. Staňte se štamgastem, zaručeně nebudete litovat.

Symbolická třicet devítka

Kromě toho, že restauraci naleznete na Národní 39 je toto číslo symbolické i v dalších momentech, kdo tzv. dá 39 „kousků“ Plzně stane se štamgastem Tiskárny, Národní. Samotné pivní tácky mají stylový design s číslem 39. No představte si tu náhodu 3 + 9 = 12 %, poctivá „dvanáctka“, hladinka.


Tipy z menu První republiky
 

Bramborová polévka s hříbky a kapustou (Marie Janků Sandtnerová – Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů 1933)

Jehněčí krokety s omáčkou Curry a nakládanými žampióny (Jan Kettner – Předkrmy, mezikrmy a různá malá jídla 1929)

Tafelspitz s mladým špenátem, křenovou omáčkou, bramborovými rösti a zeleninou(Olga Růžena Rozmarová – Vzorná kuchařka 1916)

Králík pečený na podmáslí, mladý špenát, opečené bramborové šišky, pyré z konfitovaného česneku (Marie Orlová, Praktická česká kuchařka a hospodyňka 1921)

Trio mini dezertů první republiky – malinový indiánek, punčový řez a mandlová laskonka (Slavomír Suchý – Praktické pokyny a recepty pro cukráře 1923)

You may also like...