Trezor Marka Fichtnera v restauraci Červený Jelen startuje novou sezonu
Trezor Špork neboli Trezor Marka Fichtnera je unikátní součástí restaurace Červený Jelen v paláci Špork v Hybernské ulici. Červený Jelen vznikl v místech, kde ještě před válkou sídlila Anglo-československá banka. I proto se hlavnímu patru Jelena říká „Banka“ a jako hlavní specialitu zde kromě perfektně ošetřeného plzeňského piva najdete i skvělé steaky grilované na bukovém dříví nebo dokonalou svíčkovou a Tafelspitz.
Samotný Trezor se nachází v klidnější části Jelena v bývalé trezorové galerii, do které se dostanete buď po schodech z hlavního patra, nebo původními (a obrovskými) trezorovými dveřmi. Trezor je otevřený každý večer od úterý do soboty počínaje 20. 9. Marek Fichtner, executive chef Červeného Jelena, zde spolu se svým týmem nabízí vybroušené sezónní menu.
Na podzim se do Trezoru můžete vydat třeba na humří risotto s šafránem, svíčkový filet Rossini s foie gras a černým lanýžem nebo čokoládu Michel Cluizel s kardamonovou zmrzlinou. K tomu si vychutnáte elegantně poskládané vinné menu, na kterém je přes padesát položek a z toho čtrnáct si můžete dopřát jen tak „na skleničku“.
Kromě sezónních menu podzim – zima – jaro (v létě má Trezor zavřeno), jsou v plánu i dva speciální formáty: Speciální menu a pásmo Marek & Friends.
Speciální menu je připravované několikrát do roka. V minulé sezoně si hosté náležitě vychutnali třeba delikátní lanýžové menu a také bohaté „sea-food“ menu. Speciální menu pro nadcházející sezonu 2022/2023 budou oznámena během října tohoto roku. Doporučujeme odebírat trezorový newsletter nebo sledovat Trezor na webu či Instagramu, protože prostor má pouze 40 míst, která se velmi rychle zaplňují.
Pásmo Marek & Friends je to nejlepší, co Trezor potažmo Červený Jelen nabízí. Jde pouze o několik dní v roce, při kterých si s Markem přímo v Jelenovi zavaří světoví michelinští kuchaři (v roce 2022 to byl třeba třímichelinský Thomas Bühner), případně medailisté Bocus d’Or. Každý chef si sestaví svoje vlastní menu, které se pak v Trezoru podává jeden, maximálně dva dny. A opravdu jde o to nejlepší, co světová gastronomie nabízí.
Trezor Špork si během první půlsezony získal spoustu věrných zákazníků. Nejen pro ně proto tým kolem Marka Fichtnera připravil mimořádný abonentní program, který hostovi nabídne všechna tři sezónní menu (zima – jaro – podzim), slevu a přednostní rezervaci na speciální menu a přednostní rezervaci na pásmo Marek & Friends. Celková cena abonentního programu je 4 900 Kč. Abonentek, které mohou být skvělým vánočním dárkem, půjde do prodeje koncem září pouze 100 kusů. Primárně se o nich dozvědí odběratelé trezorového newsletteru, návštěvníci webu, instagramoví fanoušci a samozřejmě pravidelní zákazníci Trezoru.
O restauraci Červený jelen
Restaurace Červený jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.
Restaurace Červený jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a à la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.