Tři pomocníci do kuchyně, kteří zařídí úspory energie

Nutnost šetřit tu byla vždy. Ale v posledních měsících graduje, úspory ve spotřebě energií nabývají na významu, jaký měly naposledy snad po druhé světové válce. Není proto divu, že hledáme jak na energiích ušetřit, a to nejen při topení. Kuchyně je totiž dalším místem, v bytě, které vyžaduje spoustu elektřiny nebo plynu. Podívejme se na tři největší pomocníky s úsporami v kuchyni!

Myčka nádobí 

Jste překvapeni, že nezačínáme vařením, ale rovnou mytím nádobí? Je to proto, že právě myčka je královnou úspor. Dokáže umýt ohromné množství nádobí v malém množství vody. Ne že by byla špindíra. Vodu totiž šikovně recykluje.

To znamená jak nižší spotřebu vody, tak zejména energie na její ohřev. Recyklovanou vodu nemusí tolik ohřívat jako nově napouštěnou. Navíc je myčka uzavřeným prostorem, kde ani při delším mytí voda moc nechladne. Jedno mytí nádobí vychází několikanásobně levněji než mytí v ruce. A když si spočítáme, že se ve většině domácností (kde se i vaří) denně naskládá nádobí na jednu celou myčku, jde v pohledu celého roku o obrovské úspory za ohřev vody i za vodu samotnou (plus stočné).

Jenže co když na koupi myčky právě nemáte, přesto byste ji doma uvítali? Úspory na energiích vzniklé díky myčce jsou za rok tak vysoké, že se může vyplatit i nákup na splátky nebo rychlá půjčka. Ale pozor! Nikdy neberte první nabídku financování, která u vás přistane! Nejprve si v klidu porovnejte nabídky od bank, případně úvěrových společností, a vyberte tu, na které přeplatíte nejméně (orientujte se podle RPSN – čím nižší, tím lepší).

Tlakový hrnec

Tlakáč, papiňák, tlakový hrnec. Chytré vylepšení běžného vaření, kdy se v hrnci zajistí při vyšším tlaku mnohem rychlejší příprava pokrmů. Fazole v něm uvaříte za pár minut, hovězí nebo slepičí maso nepotřebuje ani celou hodinu. To samozřejmě znamená, že ušetříte spoustu plynu nebo elektřiny, podle toho, na čem vaříte.

Náklady na pořízení tlakového hrnce přitom nejsou až tak vysoké. A když budete sledovat online letáky různých obchodů, jistě na papiňák ve slevě brzy natrefíte. Třeba u některého ze supermarketů, které v poslední době dost přizpůsobují svou nabídku právě ve prospěch úspornějšího vaření nebo pečení.

Jenže i tady pozor: lidé s citlivějším trávením mívají problémy především s masem připraveným v tlakovém hrnci. Než o něm začnete uvažovat, zhodnoťte nákup i z tohoto hlediska.

Domácí pekárna

Skvělým pomocníkem v šetření se může stát i domácní pekárna. Nevěříte? Samozřejmě, přinesete si domů nový spotřebič, který bude brát další elektřinu. To je fakt. Jenže: jakmile si budete péct vlastní pečivo doma, najednou vám z nákupního seznamu vypadne ohromná položka právě v podobě pečiva. To vlastní si připravíte za zlomek ceny.

Současné ceny chleba, housek, toustového chleba nebo mazanců (vánoček) se vyšplhaly do závratných výšin. Jenže už si bez nich nedokážeme běžný den ani představit. Navíc teď dost klesá jejich kvalita, především v běžných supermarketech. Proč? Aby se pekaři dokázali vejít do ceny diktované obchodem. A protože náklady na energie tvoří více než 60 % nákladů na celou produkci pečiva, snižovat cena vstupů se dá jen u surovin.

Když si začnete péct vlastní chléb a bílé pečivo, pak nejenže ušetříte, ale také budete jíst mnohem kvalitněji. Bez chemických přísad, kterých je dnešní pečivo až strašidelně plné. Pečení v domácí pekárně je extrémně snadné: nalít, nasypat a zapnout. Pak už jen přijít k hotovému, čerstvému a voňavému, navíc za pár korun. Kde hledat recepty? Stačí do vyhledávače napsat: „recepty domácí pekárna“.

You may also like...