Vinařství Dobrá Vinice produkuje autentická vína nejvyšší kvality vyráběná v souladu s přírodou

Dobrá Vinice už více než dvacet let produkuje naturální vína. Vína vyráběná v souladu s přírodou, v té nejlepší kvalitě, zásadně bez chemie. Vína, která nejsou úplně pro každého, ale každému je doporučujeme,“ říká Andrea Nejedlíková, která nyní vinařství vede.

Autentická či naturální vína se v posledních letech stávají stále frekventovanější součástí slovníčku milovníků vín napříč generacemi i regiony. Ale co přesně si pod tímto pojmem představit?  Andrea odpovídá: „Nepoužíváme chemické postřiky, které by pronikly dovnitř rostliny. Vinice ošetřujeme na biologické bázi a hnojivo používáme stoprocentně organické. Další věc jsou konzervanty a stabilizátory, což je v případě vína především síra. My buď síru nepoužíváme vůbec, nebo jen minimální množství před lahvováním. Kromě toho, že není zdraví prospěšná, ráno vás po ní bolí hlava. Abychom si ale mohli dovolit nepoužívat síru, potřebujeme naprosto zdravý hrozen.

Dobrá Vinice už od svého vzniku v roce 1992 patří k průkopníkům naturálního vinaření na Moravě. Na 16 hektarech vinic v Národním parku Podyjí se hospodaří pouze v biorežimu. S révou i hrozny pracují ručně, chemii tu nenajdete ani ve vinohradech, ani ve vínech. Zato tady najdete akátové a především dubové sudy, v nichž vína leží několik měsíců na vlastních kvasnicích, a také gruzínské qvevri nádoby. „Tuto 8 tisíc let starou metodu výroby vín jsme začali praktikovat v roce 2012, kdy jsme si přivezli první terakotové džbány z Gruzie. V hliněných neglazovaných nádobách o objemu 1 000 litrů zakopaných v našich pískovcových sklepích provádíme dlouhodobé macerace na slupkách. Po vyjmutí vína z qvevri následuje zrání v dubových sudech. Vína jsou bez přídavku chemie, jsou lahvována se zbytkem kvasnic a nejsou filtrována. Mají sytě žlutou až oranžovou barvu, která je dána macerací barviv ze slupky a oxidativním způsobem zrání,“ přibližuje Andrea Nejedlíková výrobní proces, jehož výsledkem jsou unikátní vína z Dobré Vinice, kterým se dostává uznání po celém světě.

Dobrá Vinice má svůj sklep v Novém Šaldorfu, vína prodává také prostřednictvím vlastního e-shopu. V nabídce jsou raritní oranžová qvevri vína, řada svěžích vín Natura pro všechny, kteří hledají každodenní radost z jídla a pití, přirozeně perlivá, nefiltrovaná Pet-nat vína, s nimž Dobrá Vinice přišla jako první v České republice, a špičková Premium vína pocházející ze starších vinic. „Asi čtvrtina produkce míří za hranice. Máme obchodní zástupce v Tokiu, Soulu, New Yorku, Montréalu, Londýně, Berlíně, Kodani či Haarlemu. Menší množství pak odchází i do Francie, Polska nebo Švédska,“ dodává Andrea Nejedlíková.

You may also like...