Ztráty restaurací za uplynulé skoro dva měsíce jsou zhruba 23 miliard. Otevření zahrádek může ztráty zmírnit

Od zítřka mohou mít hospody či restaurace opět otevřeno, i když jen částečně. Vláda jim v rámci další vlny uvolňování podmínek v rámci boje s koronavirovou nákazou povoluje otevřít alespoň zahrádky. Interiéry však musí zůstat nadále zavřené. Pohostinská zařízení tak sníží tempo, v jakém v posledních zhruba dvou měsících inkasují ztráty. K jejich nucenému zavření došlo 14. března od osmé večerní, tedy před takřka dvěma měsíci.

Hospody, restaurace a kavárny od té doby zaznamenaly v souhrnu ztrátu zhruba 23 miliard korun. To je suma peněz, o kterou na tržbách přišly, jelikož nemohly v plné míře inkasovat peníze od hostů. Mohly nápoje či pokrmy prodávat přes výdajové okénko nebo prostřednictvím rozvážkové služby. Tuto možnost však využil jen zlomek pohostinských zařízení.

V roce 2019 lidé v ČR utratili za stravování mimo domov historicky rekordní sumu více než 175 miliard korun, jak plyne z výpočtu na základě údajů Eurostatu za rok 2018.

V restauracích, kavárnách, po hospodách a v dalších veřejných stravovacích zařízeních nechali lidé v ČR v roce 2018 přes 168 miliard korun. Vzhledem k makroekonomickému vývoji v loňském roce, zejména vzhledem k citelnému růstu cenové hladiny v oblasti stravování a vzhledem k velmi svižnému růst růstu mezd, ale i spotřebitelských výdajů, lze předpokládat, že v roce 2019 útraty Čechů v restauracích překonaly rekord roku 2018, když tedy právě přesáhly úroveň 175 miliard korun.

Měsíční výpadek v tržbách v letošním roce v měsících březnu až dubnu lze tedy na základě odhadnout na 11 až 12 miliard korun.

Část těchto ztrát pokryjí podpůrná a záchranná opatření státu, ta však nejsou dostačující. Po odeznění koronavirové krize tak znova neotevře 10 až 30 procent podniků, což odpovídá dvěma až šesti tisícům pohostinských zařízení. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, CZECH FUND

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...