Adventní tip: Kam v Praze pro skvělou vánočku

Někdy je lepší neplýtvat energií, časem či surovinami a spolehnout se na zkušené profesionály. Řeč je o vánočce, nekorunované královně sváteční tabule. V řemeslné pekárně ZRNO ZRNKO, která sídlí  v pražských Nuslíchpekařské kavárny má v Praze 1, 2, 4 a 7, vánočku umí… prostě skvěle!

V čem spočívá její kouzlo? Základem je poctivé kynuté těsto, do kterého v ZRNO ZRNKO  přidávají výborná vajíčka od pana Matouška z podestýlkového chovu, hodně másla, mandlové hranolky anebo třeba rozinky sultánky máčené v opravdovém, neboli třtinovém rumu. Po pečlivém zamíchání těsto zraje 24 hodin v lednici. Díky tomu je vánočka krásně vláčná a rozvine se v ní chuť. Teprve druhý den těsto rozdělíme, upleteme, nakyneme a upečeme. Pleteme z osmi copů najednou, na pohled je to docela sranda, člověk u toho vypadá jako chobotnice,” usmívá se spolumajitel řemeslné pekárny ZRNO ZRNKO Ondřej Kuchař a upřesňuje ještě otázku trvanlivosti: Minimální trvanlivost naší vánočky podložená laboratorním rozborem je 3 dny, ale máme vyzkoušeno, že vydrží i týden. Ovšem dřív ji spíš zbodnete.” Takže je dost možné, že s jednou vánočkou ze ZRNO ZRNKO  během letošních Vánoc nevystačíte.


Téměř kilovou řemeslnou vánočku v ZRNO ZRNKO koupíte za 245 Kč, objednat se dá na objednavky@zrnozrnko.cz.

ZRNO ZRNKO je řemeslná pekárna v pražských Nuslích. Přídavné jméno „řemeslná” v  případě této pekárny není jen dobře vypadající slůvko bez obsahu, ale každodenní realita. Kváskové chleby, bagety, koláče, croissanty, loupáky… každý kousek tady pečou z těch nejlepších základních surovin, převládá ruční práce, která je jemnější než stroje,  a těsto dostává dostatek času, aby se naplno rozvinula jeho chuť.

You may also like...