Dvě novinky od Kozla: Mistrův Pšeničný a Mistrův Tmavý s čokoládovými slady

Velkopopovický Kozel, jedna z nejoblíbenějších pivních značek na českém trhu, vychází vstříc milovníkům českého piva a představuje dvě novinky z řady Mistrův, konkrétně Kozel Mistrův Pšeničný a Kozel Mistrův Tmavý ležák s čokoládovými slady. „I ti nejkonzervativnější pijáci Kozla rádi občas vyzkoušejí něco nového a speciálního. Proto přicházíme na trh s novinkami, které jsou sice velmi speciální, zároveň ale mají typické DNA značky Kozel. Vyznačují se tedy plnou chutí, a především výbornou pitelností. Věříme, že velká část našich stávajících konzumentů zařadí nové speciály do svého pravidelného repertoáru,“ říká Jiří Švancara, senior brand manažer značky Velkopopovický Kozel.

Kozel Mistrův Tmavý s čokoládovými slady v testech zaujal degustátory i pivaře plnou chutí s tóny hořké čokolády, zatímco Kozel Mistrův Pšeničný zase svými osvěžujícími ovocnými tóny, charakteristickými pro tento typ piv. Vedle tradičních surovin, vody z místních studní, žateckého chmele a klasického plzeňského sladu byl do várek piva Mistrův Pšeničný přidán i pšeničný slad typický pro vaření svrchně kvašených pšeničných piv. Výjimečnost receptury piva Mistrův Tmavý ležák s čokoládovými slady je, jak název napovídá, založena na užití speciálních čokoládových sladů, které pivu dávají aroma hořké čokolády.

„Stále sledujeme nové trendy v pivovarství doma i za hranicemi a vycházíme vstříc přání pivařů. Posouvat se dopředu, přicházet s novými nápady, i to je součástí mistrovství a poctivého řemesla,“ dodává Vojtěch Homolka, sládek značky Kozel. Distribuce obou nových piv z řady Mistrův ležák již začala. V současné době jsou obě piva k dispozici na pultech všech obchodů v půllitrových vratných lahvích. Do budoucna pivovar nevylučuje distribuci novinek ve formě čepovaného piva.

Charakteristika novinek od Velkopopovického Kozla:

Mistrův Pšeničný

Mistrův Pšeničný je vůbec prvním pšeničným svrchně kvašeným Kozlem. Jak už je pro tento typ piva charakteristické, je Mistrův Pšeničný svěží, lehké chuti, s ovocnými tóny banánu a citronu, s vyšší nasyceností. Má světlou barvu s jemným, pro pšeničná piva charakteristickým zákalem a větší pěnivostí. Pro jeho výrobu bylo použito několik druhů sladů, čímž pivo získává bohatší chuť. Základem je pšeničný slad, který mu dává charakteristickou plnou chuť a ječné slady – plzeňský, typický pro světlá piva a karamelový, který obohacuje pivo o mírně tmavší barvu a specifickou chuť. Pro chmelení byl použit Žatecký poloraný červeňák, charakteristický svým jemným aroma a chmel Sládek, který dokáže příjemně vyvážit hořkost. Pivo má stupňovitost 12,6 °P a obsahuje 5,3 % obj. alkoholu.

Mistrův Tmavý ležák s čokoládovými slady

Tmavá novinka z Velkých Popovic je výjimečná množstvím použitých sladů. Kromě ječných sladů, světlého plzeňského a tmavého karamelového či mnichovského se do várky přidávají speciální slady pšeničný čokoládový a žitný čokoládový, které se praží při teplotě až 200 °C. Tím pivu dávají charakteristické tóny čokolády a kávy. Při vaření se používají tři druhy chmele: chmel Premiant, který disponuje příjemným chmelovým aroma a vyšší vyváženou hořkostí, dále Žatecký poloraný červeňák, charakteristický svým jemným aroma a chmel Sládek. Na rozdíl od Kozla tmavého jde o nefiltrované pivo vyšší stupňovitosti, jeho chuť je proto plnější a výraznější s nižší sladkostí. Pivo obsahuje 4,4 % obj. alkoholu a jeho stupňovitost je 12,3 °P.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...