Gastronomie a golf: to je prestiž Dominikánské republiky

Dominikánská republika se v letošním roce může pyšnit dvěma prestižními tituly. Země byla vyhlášena již po čtvrté za sebou „Nejlepší golfovou destinací Latinské Ameriky a Karibiku“ a metropole Santo Domingo se stala po druhé „Karibským hlavním městem gastronomie“. Zatímco golfové ocenění zemi udělila Mezinárodní golfová asociace (IAGTO), kulinářský titul pochází od Iberoamerické gastronomické akademie (AIBG).

Dominikánská republika jako kulinářská destinace

Významnou cenu v oblasti gastronomie předali zástupci AIBG do rukou členů Dominikánské gastro akademie v rámci slavnostní ceremonie, která se koná každý rok v únoru v Madridu.

Jak uvádí Leila Boasier Budecker, ředitelka Národního turistického úřadu Dominikánské republiky se sídlem v Praze: „Fakt, že Dominikánská republika získala toto významné ocenění již po druhé v řadě, je důkazem, že veškerá iniciativa, kterou jsme do propagace dominikánské kuchyně v průběhu posledních dvou let vkládali, se vrací a řadí nás do žebříčku top kulinářských destinací.“

Santo Domingo získalo prestižní ocenění poprvé v roce 2017. Dominikánská republika se v návaznosti na to prezentovala na kulinářských festivalech a akcích s cílem šířit povědomí o dominikánské kuchyni a lokálních produktech a v neposlední řadě podpořit rozvoj cestovního ruchu.

Dominikánská kuchyně v sobě odráží španělské, africké i původní indiánské vlivy. Setkáme se v ní s nejrůznějšími druhy koření, např. koriandrem, ají či oreganem, které dodávají jídlu nezaměnitelnou chuť. Mezi místní speciality patří např. sancocho (polévka ze sedmi druhů masa), pescado al coco (ryba v kokosové omáčce), mangú (banánová kaše s vejci a osmaženým salámem s cibulkou), la bandera (kuřecí či hovězí s rýží a fazolemi). V zemi se pěstuje káva a kakao, ze kterého se vyrábí lahodná čokoláda, různé druhy tropického ovoce jako je papája, maracuja, mango či ananas a dále cukrová třtina, z níž se produkuje rum.

Iberoamerická gastronomická akademie (AIBG) byla založena v září 2009 ve španělské Seville. Instituce se zabývá podporou, výzkumem, šířením a ochranou národních kuchyní ve španělsky mluvících zemích a podporuje stávající gastronomické tradice v kombinaci s nejmodernějšími trendy.

Golf a Dominikánská republika

private golf resort in the Dominican Republic

Prestižní uznání v oblasti golfu připsali Dominikánské republice tour operátoři, kteří pro zemi hlasovali v anketě IAGTO Awards. K slavnostnímu vyhlášení a předání ceny došlo 18. října 2018 u příležitosti konání mezinárodního veletrhu Golf Travel Market ve slovinské Ljubljaně.

„Dominikánská republika nabízí golfistům výborné zázemí a golf je nedílnou součástí naší turistické nabídky. Velice nás proto těší, že ocenění přichází přímo od zástupců golfové komunity, a to na mezinárodní úrovni,“ komentuje Leila Boasier Budecker, ředitelka Dominikánského tourist boardu.

V zemi je k dispozici celkem 26 golfových hřišť, z toho 86 jamek nabízí přímý výhled na Karibik a 39 na Atlantský oceán. Mezi nejvyhlášenější patří hřiště resortu Casa de Campo projektovaná architektem Petem Dyem (Teeth of the Dog, Dye Fore a The Links). Z dalších stojí za zmínku Punta Espada autora Jacka Nicklause, hřiště Playa Dorada navržené Robertem Trentem Jonesem Sr. a Guavaberry Golf & Country Club u Santo Dominga.

V březnu se v resortu Puntacana Resort & Club odehraje mezinárodní šampionát PGA Tour 2019 a před koncem měsíce (25. – 31.3.2019) v Punta Caně proběhne druhý ročník šampionátu Corales Puntacana Resort & Club Championship March.

You may also like...