K masopustu patřily domácí zabijačky, dnes si pro jitrnice a tlačenky lidé chodí do hypermarketu

Konec masopustu je tady. Po týdnech střídmé stravy tradice velí se posilnit. V mnoha domácnostech to kdysi znamenalo pořádnou hostinu ze zabíjačky. Ale většina lidí dnes již nemá, od koho domácí jitrnice, jelítka, tlačenku a prejt dostat. Jistotou jsou tak pro mnoho lidí zabijačkové speciality, které dělají řezníci v hypermarketech Globus. V masopustní nabídce nejsou pozadu ani místní pekaři, kteří k zabijačce pečou chleby z žitného kvasu a vyrábí koblihy s několika druhy náplní. 

Masopust začíná každoročně na Tři krále a končí Popeleční středou, ta letos vychází na 14. února. Bývalo tradicí, že se se skončením masopustu připravovaly na stoly sváteční, hutné pokrmy. Těmi byly většinou takzvané zabijačkové speciality společně s typickými českými chleby. Jídelníček býval doplněn také sladkými pečivy, nejčastěji koblihami a božími milostmi. Pro generaci našich předků nebylo ničím neobvyklým zúčastnit se v rámci širší rodiny v únoru vepřové zabijačky, a tak byly spíže zjara plné masitých dobrot. Statistická data však ukazují, že domácí porážky vepřů jsou na ústupu.

ČSÚ

DOMÁCÍ PORÁŽKY

OBOJÍ

JATKA

2014

119 000

2 759 128

2 640 128

2015

111 700

2 619 972

2 508 272

2016

145 000

2 572 517

2 427 517

2017

107 000

2 444 790

2 337 790

2018

104 000

2 413 685

2 309 685

2019

102 000

2 402 591

2 300 591

2020

97 000

2 377 806

2 280 806

2021

93 000

2 441 622

2 348 622

2022

85 500

2 331 040

2 245 540

Zdroj: Český statistický úřad

Zatím co v roce 2016 porazily české domácnosti 145 tisíc vepřů, loni jich bylo jen 85,5 tisíc, uvádí Český statistický úřad. Nicméně to není tak, že by si Češi tuto gastronomickou tradici zcela odepřeli. Jen si pro hotovou „zabijačku“ dojdou k osvědčenému řezníkovi. „Každoročně v tomto období je o zabijačkové speciality obrovský zájem. Nabízíme proto jaternice, jelita, tlačenky, prejty, ovarový lalok a selskou paštiku. To vše u nás zákazníci zakoupí čerstvé, protože vyrábíme v zázemí hypermarketů,“ řekl Pavel Holeček, vedoucí řeznictví Globus. Zvířata zde neporáží, ale každé ráno dostanou z českých jatek půlky vepřů a dál je zde zpracovávají dle tradičních receptur.


O pár metrů dál se v Globusu vyrábí od základu také kvasové chleby, pečou se rohlíky i sladká pečiva. „Často bývaly součástí masopustu sladkosti, nejčastěji to byly plněné koblížky. Na výběr máme s ovocnou náplní, příchutí vaječného likéru či nugátu. Tím, že je zde vyrábíme, zákaznici si je kupují naprosto čerstvé,“ řekl vedoucí výroby a prodeje pekáren Globus Pavel Meduna.

Se svou nabídkou k oslavám masopustu se přidávají i restaurace Globus. Denní nabídce v týdnu 7. 2. – 13. 2. budou kralovat ryze české speciality: Vepřový vrabec s kysaným zelím a bramborovými knedlíky, zabijačkový guláš s houskovými knedlíky nebo jitrnicový a jelítkový prejt s kysaným zelím a bramborami.

You may also like...