Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa, vykouzlí vinařskou kuchařku

Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30. 

Vinařskou kuchařku vytvořili vinaři z moravských obcí Březí u Mikulova a Dolní Dunajovice sdružení ve spolku Dunajovské kopce spolu s šéfkuchaři z po všech stránkách vybočujících českých gastropodniků. Každý z podniků, se kterými již léta vinařství spolupracují, připravil recepty na několikachodová zážitková menu snoubená s vybranými víny s nezaměnitelným charakterem Dunajovských vrchů a přístupem podpálavských vinařů. Výsledek je pak čistá radost a dává jejich práci hlubší smysl.

„Od myšlenky udělat kuchařku je strašlivě dlouhá cesta na konec. A udělat knihu, jakou se rozhodli vinaři spolku Dunajovických kopců, je neuvěřitelná práce, kterou museli opravdu odmakat. To nikde jen tak nenajdete. Když mi ji přinesli, tak jsem doslova padnul na zadek. To je tak neskutečně rozsáhlá produkce, že do toho může jít buď naprostý šílenec anebo někdo s neuvěřitelným nadšením, což je přesně jejich případ. Kdo zná knihy o víně nebo jídle, tak pozná, jestli při její tvorbě někdo nějak podváděl, nebo je naopak udělaná poctivě. A tahle opravdu poctivě udělaná je… bláznivě… srdcem. A já vlastně nechápu, jak to dokázali dotáhnout takhle do finiše, ale mám z toho opravdu radost. Strašně jim držím palce, ať jim to vydrží a pokračují takhle dál i v dalších svých aktivitách, což bude nejenom pro ně, ale i pro nás všechny jedině dobře,“ neskrýval nadšení jeden z kmotrů kuchařky a popularizátor gastronomie Roman Vaněk.

Slavnostní křest této jedinečné knihy proběhl začátkem nového roku v reprezentativních prostorách Wellness & Wine Hotelu Volarik v Mikulově. Za kmotry kuchařce šli kromě českého gastroguru Romana Vaňka také hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad a známá vínoblogerka a influencerka z projektu VínoPsaní Leona Špičáková.

„Zatímco v okolních zemích je pro restaurace nabízení lokálních vín k jídlu ctí, u nás je propojení vinařské kultury a gastronomie v jeden celek stále ještě v plenkách. Jídlo a víno jsou přitom neuvěřitelně provázané entity, které se po staletí v naprosto každé kultuře vyvíjely společně. A právě s cílem propagace jejich jedinečného spojení jsme se odhodlali k vytvoření tohoto projektu,“ vysvětlil předseda spolku Lubomír Tichý. „Víno je doplňkem jídla a naopak, můžeme si je nejlépe vychutnávat společně a obojí se bude vždy skvěle doplňovat,“ dodal.

Dunajovské kopce – spolek vinařů je otevřený spolek vinařů z obcí Březí u Mikulova a Dolních Dunajovic, kteří vyrábějí víno z hroznů vypěstovaných v katastru právě těchto dvou podpálavských vinařských vesnic. Základní myšlenkou spolku je touha propojit vinaře čerpající z jedinečného terroir okolních Dunajovských vrchů a zprostředkovat návštěvníkům a milovníků vína nezapomenutelné zážitky. Momentálně spolek čítá 15 vinařství. Motto spolku zní „Přátelům je vše společné.“

Vinařská kuchařka ale zdaleka není to jediné, co se vinařskému spolku Dunajovické kopce v poslední době podařilo. Např. vinařství Jindřicha Kadrnky se stalo absolutním vítězem soutěže Vinařství roku 2022, Championem soutěže Král vín 2023 se stal Ryzlink vlašský 2021 výběr z cibéb z vinařství Filip Mlýnek a Ryzlink vlašský 2022 pozdní sběr od vinařství Tichý je pro změnu aktuálním absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín, a tedy nejlepším vínem republiky pro rok 2024. Ale ani tímto výčet úspěchů a aktivit tohoto, vše jen ne konvenčního, spolku zdaleka nekončí a nepochybně o něm bude dál ještě slyšet.


„Zatímco v okolních zemích je pro restaurace nabízení lokálních vín k jídlu ctí, u nás je propojení vinařské kultury a gastronomie v jeden celek stále ještě v plenkách. Jídlo a víno jsou přitom neuvěřitelně provázané entity, které se po staletí v naprosto každé kultuře vyvíjely společně. A právě s cílem propagace jejich jedinečného spojení jsme se odhodlali k vytvoření tohoto projektu,“
vysvětlil předseda spolku Lubomír Tichý. „Víno je doplňkem jídla a naopak, můžeme si je nejlépe vychutnávat společně a obojí se bude vždy skvěle doplňovat,“ dodal.

Dunajovské kopce – spolek vinařů je otevřený spolek vinařů z obcí Březí u Mikulova a Dolních Dunajovic, kteří vyrábějí víno z hroznů vypěstovaných v katastru právě těchto dvou podpálavských vinařských vesnic. Základní myšlenkou spolku je touha propojit vinaře čerpající z jedinečného terroir okolních Dunajovských vrchů a zprostředkovat návštěvníkům a milovníků vína nezapomenutelné zážitky. Momentálně spolek čítá 15 vinařství. Motto spolku zní „Přátelům je vše společné.“

Vinařská kuchařka ale zdaleka není to jediné, co se vinařskému spolku Dunajovické kopce v poslední době podařilo. Např. vinařství Jindřicha Kadrnky se stalo absolutním vítězem soutěže Vinařství roku 2022, Championem soutěže Král vín 2023 se stal Ryzlink vlašský 2021 výběr z cibéb z vinařství Filip Mlýnek a Ryzlink vlašský 2022 pozdní sběr od vinařství Tichý je pro změnu aktuálním absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín, a tedy nejlepším vínem republiky pro rok 2024. Ale ani tímto výčet úspěchů a aktivit tohoto, vše jen ne konvenčního, spolku zdaleka nekončí a nepochybně o něm bude dál ještě slyšet.

Zapojená vinařství a restaurace:

Vinařství

Restaurace

Šoman

Aparthotel Svatý Vavřinec

František Hlaváč

Papa’s Living Restaurant

Tichý

Vejmrda

No. 44

Kněžická chalupa

Volařík

Hotelová restaurace CROP

Baláž

Sequoia

Mikrosvín

Tommy’s Dine & Wine

Kadrnka

Laterna

Entrée

Imrvére

Martin Šebesta

Ristorante Matylda

Kňourek

Vinný bar & restaurace Korek Mikulov

Kern

Dvojka

Zámečník

Castellana Trattoria

Filip Mlýnek

Chateau Petit

Matula

Mace Tábor

You may also like...