Park Folimanka se změní. Vznikne zde volnočasové centrum, kde se bude bruslit, tančit i grilovat

Místo s velkým potenciálem – park Folimanka na pomezí pražských Vinohrad, Nuslí a Nového Města je aktuálně nevyužitý. Studio LOXIA proto přišlo s návrhem, jak málo využívaný „plácek“ pod Nuselským mostem přeměnit v kvalitní veřejný prostor, který bude nabízet řadu aktivit a stane se místem, kde budou Pražané rádi trávit svůj volný čas.

Urbanismus místa

Folimanka v průběhu historie měnila svoji podobu. Původně se zde nacházela rozlehlá vinice a zahrady s ovocným sadem. Přeměna na park proběhla v 70. letech 20. století. V roce 2007 pak v parku došlo k rozsáhlým rekonstrukcím, ale na východní části parku a „plácek“ pod Nuselským mostem s rozlohou cca 5 000 m2 se zapomnělo. „Cílem našeho návrhu, který jsme pro Městskou část Praha 2 připravili, je vytvořit kvalitní veřejný prostor, který je nesmírně důležitou a nepostradatelnou částí každého urbanistického celku, protože je zdrojem volnočasového dění a života. Potřeba lidí sdružovat se, potkávat se, vyměňovat si zboží či názory, nebo prostě trávit společně volný čas ve společnosti je v nás hluboce zakořeněná a kvalita veřejného prostoru je klíčová proto, aby se lidem ve městě dobře žilo,“ vysvětluje záměr Jana Mastíková, hlavní architektka studia LOXIA.

Místo, kde by měl v horizontu pár let vzniknout nový volnočasový areál, je v územním plánu klasifikováno jako částečně urbanizovaná rekreační plocha. Architekti se tak museli vypořádat s limitem v podobě omezené zastavitelnosti řešených ploch a zachování přírodního charakteru území, které bude sloužit primárně pro rekreaci, oddech a sportovní aktivity. „Podobu veřejného prostoru je vždy dopředu potřeba dobře promyslet. Nemusí být nutně velký, ale musí nabízet aktivity a služby, které obecně lidé vyhledávají, aby se nestal jen expozicí nápadů nebo jednoúčelovým prostorem pro minoritu, ale aby byl přínosem pro rezidenty i lákadlem pro návštěvníky z okolí. V případě Folimanky bylo naším záměrem vytvořit areál, který bude umožňovat celoroční využití, proto jsme do návrhu zakomponovali plochy a zázemí určené pro celou řadu volnočasových aktivit a sportů, jako např. pétanque, ping-pong, grilování, bruslení, pískoviště, lavičky a stoly nebo knihovničku,“ popisuje záměr architektka.

Návrh přináší také řešení aktuálně nelogicky umístěných vstupů do parku. V rámci přestavby dojde k propojení současných dvou hlavních cest spojovací cestou z probarveného žlutého asfaltu, na kterou jsou navázané jednotlivé architektonické prvky a která společně se žlutým ocelovým schodištěm návštěvníky zcela přirozeně provede celým areálem.

Architektonické řešení

Jedním z hlavních prvků volnočasového areálu je víceúčelová plocha v podobě velkého modrého oválu. Jde o částečně zapuštěný „bazén“ z probarveného betonu, z jehož povrchu vystupuje podstavec pro sochu skateboardisty, která dříve v parku stála, ale vandalové ji poničili, a až bude zrepasována, dostane nové a důstojné místo přímo v centru dění. Během teplých letních měsíců bude tento ovál sloužit jako zábavná sportovní, rekreační nebo i taneční plocha s interaktivními prvky pro děti. Během chladnějších zimních měsíců se pak ovál promění na kluziště pro veřejné bruslení. Chladicí technologie kluziště bude mobilní a bude instalovaná pouze na zimu.

Důležitou součástí místa je kiosek s přidruženou veřejnou toaletou, který je tvořen dvěma dřevostavbami obloženými cementotřískovými deskami v šedé barvě evokující beton. Oba objekty jsou částečně překryty ocelovou pergolou ve žluté barvě a zaklopeny zelenou střechou. Kiosek nebude sloužit pouze k občerstvení, ale zároveň jako půjčovna sportovního náčiní, jako jsou zimní brusle nebo koule na pétanque. V těsné blízkosti těchto obslužných objektů tak najdeme také pískové dřevem ohraničené hřiště na pétanque.

Architekti do návrhu zakomponovali také cvičební plochu z umělé trávy určenou především pro jógu a další formy cvičení. Plocha je obklopena betonovým prstencem, na kterém se nachází několik stolů na ping-pong. Nedaleko je pak umístěno oblé hřiště s vodní pumpou vytvářející interaktivní vodní prvek určený převážně pro děti a přinášející příjemné osvěžení v horkých letních měsících.

Ve zbytku areálu se nachází velké množství laviček, stolů a židlí určených pro příjemné posezení s přáteli nebo rodinou a nechybí zde ani speciální místo pro grilování s kruhovým posezením.

V rámci plánované obnovy a přeměny bychom rádi do parku vrátili všechny plastiky, které byly odstraněny a jsou momentálně uloženy v depozitáři. Věříme, že díky své poloze a dobré dostupnosti přitáhne nová kompozice a celkové uspořádání volnočasového areálu již na dálku pozornost každého, kdo ho zahlédne,“ shrnuje Jana Mastíková.

Vizualizace: Studio LOXIA

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...