Piknik v Champagne stylu, užijte si léto jako ve Francii

I když Francouzi rádi říkají „Je veux un été infini“ – chci, aby léto nikdy neskončilo, teplé dny zvoucí k pikniku utíkají rychle. Na nic tedy nečekejte a dopřejte si gurmánské zážitky pod širým nebem s přáteli. Ani nemusíte připravovat časově náročné pokrmy, jimiž je země galského kohouta proslulá. Stačí k vychlazenému Champagne nakombinovat vhodné pochoutky. Dávno už navíc neplatí, že se cena lahve dobrého Champagne musí vyšplhat do tisíců. Na českém trhu, především v dobrých e-shopech s vínem, pořídíte Champagne i za cenu v řádech stokorun.

„Takzvaná ročníková Champagne označená rokem sklizně obsahují pouze víno z daného ročníku. Hodí se k dlouhodobější archivaci, proto jsou také dražší. Champagne bez označení ročníku jsou většinou cuvée – vznikají mísením vína různých ročníků. Jde také o skvělá vína, určená k dřívější spotřebě, a také se prodávají za příznivější cenu – proto jsou ideální vstupenkou do světa Champagne,“ vysvětluje Jan Pánek, sommelier z on-line vinotéky Vinozarchivu.cz

Vychladit až v parku

Ideální teplota pro podávání Champagne je mezi 8 a 10 °C, což je stejné teplotní rozmezí jako ve sklepích, kde jej hned po plnění do lahví skladují nejzkušenější vinaři. Možná vás tedy napadá, jak dosáhnout toho, aby vám láhev nezteplala, než ji v parku otevřete. Mobilní lednici opravdu mít nemusíte, stačí zabalit do termotašky led. Ten smíchejte v kyblíku s vodou a větší špetkou soli, a do této lázně lahev ponořte na 30 minut před servírováním. Voda se solí totiž pomáhá odvádět teplo z lahve mnohem rychleji, než samotný led.

Podávat jako profík 

Jak na správné otevření lahve Champagne? Sejměte fólii, která kryje korek, a také samozřejmě jistící drátek. V jedné ruce držte horní část hrdla láhve a palec pevně přitlačte shora na korek. Netočte korkem, ale samotnou lahví, kterou držíte ve druhé ruce, a to proti směru hodinových ručiček. Namísto klasických „fléten“, tedy štíhlých úzkých sklenic, zvolte raději sklenice ve tvaru tulipánu. Umožňují vínu lépe dýchat a díky tomu rozvinout aroma, které si o to víc užijete.

Jaké lahve vybrat?

Protože piknik má být o rozmanitosti v jídle, vybírejte taková Champagne, k nimž se bude hodit více různých delikates. Samozřejmě může váš piknikový koš obsahovat hned několik různých lahví, abyste mohli prozkoumat rozdíly v jejich aroma a chuti.

Například Champagne Bouché Millesime Vintage z roku 2008 je ideální volbou, o čemž svědčí také jeho hodnocení prestižního průvodce víny Guide Hachette des Vins: „Po 12 letech zrání je tento ročník podivuhodným, vytříbeným a elegantním šampaňským, které perfektně doplňuje kterýkoliv pokrm.“ Tento výjimečný ročník archivního vína Champagne Bouché kombinuje sílu a svěžest. Chuť je výrazná a bohatá, aroma lehké a osvěžující. Z Champagne Bouché ucítíte vůni medu, kandovaného ovoce a opečeného toustového chleba.

Champagne Bouché Cuvée Resérvée je lahví s cenovkou pod tisícovku a nabízí ideální možnost pro setkání více lidí díky tomu, že je k dostání také v takzvané magnum lahvi o objemu 1,5 litru.

Šampaňské v lahvi čtyři roky zrálo a má charakteristickou zlatavou barvou se svěžími bublinkami a bohatou pěnou. Chuť – vyvážená a elegantní – obsahuje stopy citrusů a pražených mandlí.

V Champagne Bouché Rosé zase získáte víno, které doslova křičí „Léto!“ a můžete si jej dopřát jak na začátku jako aperitiv, tak i ke sladké tečce.

Šarmantní a delikátní Rosé se vyznačuje méně výraznou kyselinkou a zakulacenějším dojmem. Jeho narůžovělá barva a svěží bublinky potěší všechny milovníky šampaňského čisté chuti a vyvážené struktury.

Co k zakousnutí?

 Vychlazené Champagne je nejen jiskřivým letním osvěžením, ale navíc skvěle doplňuje pokrmy, které se dokonale hodí pro piknik. S francouzským původem si ale nelámejte hlavu! Prostě vyberte pochoutky, které se svým charakterem k Champagne báječně hodí, snadno je pořídíte nebo připravíte za pár minut. Zkuste tyto tři tipy, s nimiž hravě uspokojíte chuťové buňky celé své party.

Charcouterie – To je elegantní francouzské označení pro masové pochoutky. Například francouzský Jambon de Savoie (savojská šunka) sice ještě není v našich končinách tak známý, ale běžně už seženete různé jiné sušené šunky – jako je španělský jamon a italské prosciutto. Kvalitní Champagne řízně doplní silnější chutě díky vyvážené kyselince. 

Sushi a uzený losos – Pokud milujete sushi a uzeného lososa, zážitek z těchto lahůdek povznese pikantnost Champagne díky obsahu odrůdy Chardonnay. Ryby skvěle doplňuje jemná vůně bílých květů provázená citrusovými tóny citrónu a grapefruitu.

Sýry, ovoce a koláč – Kombinací sýrů a ovoce je nespočet, zkuste třeba připravit focacciu nebo bruschettu s měkkým kozím sýrem a fíky. Skvěle tak doplníte svěží Rosé Champagne s tóny červeného ovoce, které se báječně snoubí i s letními dezerty, jako je rybízový koláč. 

You may also like...