Podzim je čas dýní. Můžete je vydlabat, použít na ozdobu nebo z nich uvařit

Dýně nabízejí nepřeberné množství barev, tvarů a chutí. Menší dýně můžeme využít v podzimních vazbách, velké dát za okno, na balkon či ke vstupním dveřím a třeba je i vydlabat, vyřezat a rozsvítit svíčkami. Jsou krásnou dekorací, ale hlavně patří na talíř.

Dýně nejenom výborně chutnají, ale mají také blahodárné účinky na naše zdraví, regenerují a posilují organismus. Jejich energetická hodnota je velmi nízká, protože obsahují 90-95 % vody. Obsahují velké množství vlákniny, která dodává pocit sytosti. Dužina je velmi bohatá na vitamín C a provitamin A, hořčík, železo, zinek, draslík, měď, selen, fosfor, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Dále obsahuje bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou. Dýňová semínka jsou bohatá na tuky a obsahují i cenné nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a větší množství zinku.

Z dýní můžete připravit skvělou polévku, omáčku, zavařit je nebo zapéct v troubě. Ideální jsou také do salátů, koláčů nebo sušenek. Tradiční i méně známé recepty s dýněmi najdete na webu www.kaufland.cz. Například tyto. Dobrou chuť. 

Dýně mexická – na polévky i zavařování, k výrobě džemů, vhodná je i jako halloweenská dekorace

Dýně hokaido – výborná pro přípravu polévek a omáček, lze ji uvařit i jako přílohu místo brambor. Dýně hokaido je možné jíst také se slupkou. Ušetříte si tak práci s loupáním a ušetříte potravinový odpad. Stačí ji důkladně omýt.  

 Dýně muškátová – vhodná především na polévky, pomazánky nebo omáčky. Ze všech dýní má nejvýraznější chuť. 

Dýně máslová – má oříškovou chuť a je vhodná na pomazánky, omáčky i do koláčů. Díky svému hruškovitému tvaru má v sobě málo semínek, ale o to víc chutné dužiny.

Dýně špagetová – vláknitá dužnina po tepelné úpravě skvěle supluje špagety

Dýně Sweet Dumpling – vhodná na sladké pečení, omáčky i zavařeniny

Patizon – nejchutnější je nakrájený na plátky, obalený v trojobalu a smažený jako řízek 


Dort z dýně a hrušek

Těsto:
70 g změklého K-Jarmark másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, 130 g mouky, tuk na vymazání formy

Náplň:
2 zralé hrušky, 300 g dýňové dužiny (např. hokaido), 2 lžičky citronové šťávy

Poleva:
2 K-Jarmark vejce, 100 ml K-Jarmark mléka, 50 g cukru, 1 šálek crème fraîche (nebo tučné zakysané smetany na vaření), 50 g K-Jarmark tvarohu, 3 lžíce kukuřičného škrobu, 1 špetka mletého kardamomu, 1 špetka mletého nového koření, 2 lžíce moučkového cukru na ozdobu

 

Postup:

  1. Suroviny na těsto uhněteme, zabalíme do fólie a necháme asi 60 minut chladit.
  2. Hrušky oloupeme a rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců, hrušky a dýňovou dužinu nakrájíme na úzké, rovnoměrné měsíčky a pokapeme citrónovou šťávou.
  3. Těsto rozválíme a vyložíme jím dno a boky vymazané dortové formy (průměr cca 26 cm). Hrušky naaranžujeme a dýně rozmačkáme na základnu do vějířovitého tvaru.
  4. Na polevu vyšleháme vejce, mléko, cukr, crème fraîche, tvaroh, kukuřičný škrob, kardamom a nové koření, rozetřeme na hrušky a dýni a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C (plynová stupeň 3, horkovzdušná 160 °C) na asi 45 až 50 minut a pečeme dozlatova.
  5. Dort necháme vychladnout na mřížce, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Dýňovo-kokosová krémová polévka

800 g dýně (hokaido, mexická atp.), 1 střední K-Jarmark cibule, 1 červená chilli paprička, 10 g zázvoru, 1 lžíce K-Jarmark másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička kari, 2 bio pomeranče, 600 ml zeleninového vývaru, 250 ml kokosového mléka, 1 jarní K-Jarmark cibule, 2 lžíce sušeného koriandru, 2 lžíce pražených dýňových semínek, 2 lžíce praženého sušeného kokosu, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Dýni omyjte, rozkrojte napůl a odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné proužky. Chilli papričku omyjte, podélně rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte na tenké proužky. Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a olej a orestujte na něm proužky cibule, až zesklovatí. Přidejte nakrájený zázvor, proužky chilli a dýni a zprudka opékejte asi 2 minuty. Poprašte kari a zalejte zeleninovým vývarem.
  3. Z jednoho omytého pomeranče nastrouhejte kůru a z obou pomerančů vymačkejte šťávu a přidejte do polévky. Vařte asi 12 minut při střední teplotě, dokud dýně nezměkne.
  4. Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na jemná kolečka. Polévku promíchejte, přidejte kokosové mléko a znovu přiveďte k varu. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Polévku nalijte do polévkových misek a podávejte ozdobenou jarní cibulkou, koriandrem, dýňovými semínky a strouhaným kokosem.

You may also like...