Školní stravování hravě a zdravě. Roman Vaněk pokřtil první školní kuchařku Prahy 6

Kdo z nás chodil do školy ještě v časech minulých, jistě má vzpomínky na školní stravování. Jídlo mělo zasytit, o jeho kvalitě se dalo úspěšně pochybovat a učitelky pečlivě dohlížely, aby školáci vše dojedli.

Naštěstí se to změnilo, dnes mají školáci jídlo pestré, chutné a vyvážené. K tomu přispívá i nový počin mateřských školek a Městské části Prahy 6. Dvě šikovné kuchařky, Jaroslava Stachová a Kateřina Rašková, pod vedením ředitelky MŠ Libocká Dany Chroustovské sestavily první školní kuchařku „Hravě a zdravě, Recepty šestkových školek“.

Zdravá strava ve školách a školkách není v Praze 6 novinkou. Třináct mateřských škol již využívá finanční podporu určenou na spolupráci s nutriční terapeutkou, která pomáhá školkám najít vyvážené a přitom časově i finančně dostupné recepty. Právě takové recepty se staly základem pro kuchařku, kterou zástupci radnice a mateřských školek 7. března slavnostně pokřtili.

„Naším cílem bylo zájemcům touto hravější formou ukázat, že vyvážený jídelníček není nic těžkého. Naopak, recepty z naší kuchařky zvládne každý. Rodiče a mateřské školky najdou v knize příklady jídel i pravidla vyváženého dětského jídelníčku. Jsem velmi ráda, že naše školky se celého tohoto tématu chopily aktivně a nebojí se měnit zaběhlé mýty o jídelnách – třeba i tím, že v kuchařce sdílejí osvědčené postupy a oblíbená jídla, na která ostatně dostávají od strávníků upřímné recenze takříkajíc z první ruky,“ říká Marie Kubíková, radní pro oblast školství. Jednou z prvních mateřských školek, která se do změn pustila již před několika lety, byla MŠ Libocká.

Sám bych nevěřil, že se dá uvařit hrachová kaše, která dětem i chutná. A teď, když si listuji těmihle recepty, skoro našim školkovým dětem a žákům závidím, a to nejen hrachovou kaši. Doufám, že šestkové školství bude v tomto trendu zdravého stravování pokračovat a bude tak dobrým příkladem pro další městské části,“ dodal starosta Prahy 6 Ondřej Kolář

„Stravovací návyky z dětství jsou ty, které drtivé většině lidí zůstávají po zbytek života. My dospělí bychom se měli postarat o to, aby si děti osvojily návyky pokud možno zdravé. A to není nic složitého – stačí dodržovat základní pravidla a nebát se o jídle uvažovat jinak, zdravěji. Mám radost, že se tímto směrem vydává stále více mateřských školek, které se hlásí o spolupráci,“ dodává nutriční terapeutka Eva Kalembová, která recepty v kuchařce okomentovala po odborné stránce.

Kniha „Hravě a zdravě, recepty šestkových školek“ byla slavnostně pokřtěna 7. března společně se zástupci radnice a mateřských školek v prostorách Café Záhorský. Kmotrem knihy se stal šéfkuchař a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, který s nadsázkou knize popřál, aby nezůstala na policích, ale byla řádně „umaštěná“ a hojně používaná všemi, kdo se o zdravou stravu zajímají.

Kmotrovství se ujala také legenda školního stravování v Praze 6, paní Věra Kopecká, která pracuje v jídelně MŠ Arabská od roku 1967.

Foto: MČ Praha 6

You may also like...