Symbol červeného kohouta pomůže při výběru chutných vzpomínek z dovolené

Blíží se doba zimních dovolených, které mnozí z nás stráví na Alpských sjezdovkách. Proč ne? Sněhu je zde dostatek, cesta se dá autem zvládnout hravě a počet slunečných dnů je v severní části Itálie, konkrétně v Jižním Tyrolsku, výrazně vyšší než u nás v Čechách. Navíc nás zde uvítá typická jihotyrolská pohostinnost, vynikající kuchyně se spoustou delikates, což může být pro mnohé velkým lákadlem. Jihotyrolské pochoutky si můžeme dosyta užít na místě, ale také si je můžeme přivést domů jako chutnou vzpomínku.

A jak si v nepřeberné nabídce regionálních pochoutek a delikates správně vybrat? Na první pohled vypadají mnohdy stejně: lákavě vystavené špeky, salámky, klobásky, nejrůznější druhy sýrů a mléčných výrobků, marmelády, sušené ovoce i houby, nepřeberné množství druhů vín či šnapsů a pro abstinenty neodolatelné jablečné džusy, mošty a sirupy. Nabídka je zde zkrátka velmi pestrá.

Pomocným vodítkem při výběru nám může být symbol jihotyrolských farem Roter Hahn: doširoka rozkročený červený kohout na žlutozeleném pozadí. Nositeli této uznávané pečetě kvality je v současnosti 83 producentů z jihotyrolských farem. Pravidla pro získání pečeti kvality Roter Hahn jsou pevně daná. Prvořadá je vždy nejvyšší kvalita, a také podmínka, že nejméně 75 % použitých surovin musí pocházet z vlastního hospodářství. Zbývajících 25 % může být z jiné farmy, ovšem také z Jižního Tyrolska. Zpracování musí probíhat přímo na farmě. Každý výrobek navíc každoročně prochází slepou degustací místních odborníků, kteří zhodnotí, zda je možné mu ponechat či nově udělit pečeť kvality Roter Hahn.

Tato náročná kritéria nyní splňuje 83 jihotyrolských farem, jejichž výrobky najdeme v novém katalogu „Kvalitní produkty od farmáře“. Katalog je dostupný online, případně si jej mohou zájemci stáhnout ze stránek Roter Hahn či objednat vytištěný. Potravinářské výrobky jsou rozděleny do 18 kategorií: čerstvé, nakládané i sušené ovoce a zelenina, houby a bylinky, ovocné šťávy a sirupy, ovocné pomazánky, omáčky a vejce z volného chovu. Najdeme zde také samostatné kategorie, které zahrnují nabídku vín, moštů, piva a různých destilátů. Mezi nejoblíbenější patří oblast věnovaná sýrům a mléčným výrobkům, čerstvému masu, slanině a uzeninám. Opominout nelze ani prostor věnovaný tolik ceněnému jihotyrolskému medu a domácímu pečivu, obilovinám a těstovinám.

Noví držitelé Pečeti kvality Roter Hahn

Hospodářská usedlost Sandwiesen-Hof z místa Gargazon, uspěla se svým ciderem, který připravuje z vlastní sklizně jablek. Sandwiesen Hof se nachází nedaleko Merana, na slunečné stráni v údolí Etschtal, uprostřed jabloňových sadů. Jako většina farem Roter Hahn nabízí i možnost ubytování ve dvou apartmánech. Statek Sandwiesen-Hof navíc získal jako jeden z prvních v Itálii označení “KlimaHaus Welcomme”, a spojil se tak s myšlenkou komfortního bydlení a udržitelného turismu. Druhý z nových držitelů pečetě kvality je vinařství Raßlhof z oblasti Tramin a.d. Weinstraße. Vinařství má na této farmě dlouhou historii. Vyrábí zde vína v souladu s přírodou, a podle staré rodinné tradice již od roku 1889. Vinnou révu zde pěstují na ploše přibližně 1,5 ha, a patří k nejmenším producemtům DOC v Jižním Tyrolsku. Pečeť kvality získala jejich bílá vína Gewürztraminer DOC a Weissburgunder DOC. Z červených vín to je Lagrein Riserva DPC a Vernatsch DOC. Třetím novým nositelem pečeti kvality je farma Forerhof z údolí Muhlwaldertal, která uspěla s nabídkou vajec z volného chovu slepic. 

Roter Hahn – značka kvality jihotyrolských farem

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) představilo v roce 1998 Sdružení zemědělců Jižního Tyrolska. Propojuje farmy, které nabízejí turistům možnost strávit aktivní dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunném regionu v italských Alpách. V nabídce je nyní více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce.

Fotografie č. 1: Prodejna s regionálními specialitami, ©Roter Hahn_Frieder Blickle
Fotografie č. 2: Titulní strana nového katalogu „Kvalitní produkty od farmáře“, ©Roter Hahn_Frieder Blickle
Fotografie č. 3: Nakládaná zelenina z místního hospodářství, ©Roter Hahn_Frieder Blickle
Fotografie č. 4: Sklenice vína z místního vinařství „Víno v souladu s přírodou“, ©Roter Hahn_Frieder Blickle

You may also like...