Culinary Cinema v programu Febiofest: Jeden exkluzivní večer v italsko-americkém stylu na plátně i na talíři

Součástí programu 28. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest je již posedmé speciální sekce Culinary Cinema, která propojuje aktuální kinematografickou tvorbu s jedinečným kulinářským zážitkem. Exkluzivní filmově-kulinární večer 18. září nejprve naservíruje dokument Funke o americkém šéfkuchaři Evanu Funkeovi, jehož „majstrštykem“ se staly vlastnoručně vyráběné těstoviny. Po projekci v kině Cinema City Slovanský dům se bude podávat tematická večeře v Restauraci Obecní dům.

Autory delikátního čtyřchodového menu jsou šéfkuchař Tomáš Juřík, executive chef sítě La Collezione, která do České republiky přináší autentické italské pokrmy a produkty, a šéfkuchař vyhlášené italské restaurace La Finestra in Cucina Patrik Fréhar. První tři chody menu VIVA BOLOGNA! nabídnou: Tortellini plněné mortadellou v silném masovém vývaru s lanýži, Orecchiette grandi s ragù, Bucatini Cacio e Pepe a závěrečný chod WE DO SPEAK AMERICANO – to bude zmrzlina z guanciale s arašídovým parfait a višněmi Amarena. Vstupenka v ceně 1790 Kč zahrnuje vstupenku do kina i na večeři.

Film Funke

Špičkový šéfkuchař Evan Funke na čas opustil podnikání v oblasti gastronomie. Nyní se však vrací se záměrem otevřít v Los Angeles luxusní restauraci zaměřenou na přípravu pokrmů z těstovin. Navzdory všeobecné automatizaci zůstává věrný jejich ruční výrobě a tím i odkazu svých italských mentorů. Výživný dokument přináší portrét člověka, kterému vášeň k vaření a poctivému jídlu pomáhá překonávat všechny obtíže a krachy – a také mu zajistila přátele na celý život.

Funke je celovečerním debutem režiséra Gaba Taraboulsyho, úspěšnou premiéru měl na filmovém festivalu v Los Angeles. Rodák z Montrealu u filmu začínal jako producent a asistent režie, od roku 2010 natáčí i vlastní krátké filmy. Za druhý z nich nazvaný My First Movie (2011) získal Čestné uznání pro začínajícího tvůrce na MFF v Torontu, dále se věnoval tvorbě televizních seriálů.

Šéfkuchař Tomáš Juřík, executive chef La Collezione

Svou kuchařskou praxi začínal v Pastacaffe Tonino Lamborghini, odtud se posunul do La Degustation Boheme Bourgeoise. Dále působil v restauraci Bellevue. Zkušenosti sbíral i v zahraničí, ve švýcarském v hotelu Les Sources des Alpes a také na měsíční stáži v New Yorku v 2* michelinské restauraci Avoce. Pak jeho kroky vedly do italské sítě La Collezione na pozici šéfkuchaře La Bottega Bistroteka a následovaly 4 roky na postu šéfkuchaře restaurace La Finestra in Cucina. Své profesní znalosti a 13 let praxe v oboru nyní zúročuje na pozici executive chefa celé sítě restaurací La Collezione. Mimo to vede oblíbené kurzy vaření v Laboratoriu a rád posouvá sebe i ostatní.  O Tomášovi je známo, že mezi jeho domény patří příprava masa a ryb. Věří, že pokud máte kvalitní ingredience, tak neexistuje špatné jídlo, jen je špatně připravené.

A jak se mu líbil dokument Funke? „Upřímně jsem z něj nadšený! Asi nejvíce se mi líbilo, že v něm byla krásně zachycena láska ke kuchařskému řemeslu i přes všechnu tu dřinu, která je s tím spojená.“ 

Šéfkuchař Patrik Fréhar, head chef La Finestra in Cucina

Kariéru začínal u Ambiente v restauraci Pizza Nuova. Poté vařil dva roky v restauraci Portfolio, což pro něj byl velký skok v oblasti technik a úprav. Cenné zkušenosti sbíral v Alcronu, kde se vypracoval až na pozici sous chefa. Odtud už vedly jeho kroky do La Collezione na pozici šéfkuchaře La Bottega Linka. Nyní převzal post šéfkuchaře po Tomáši Juříkovi a vede tým restaurace La Finestra in Cucina. Patrik má za sebou 10 let praxe a nejvíce ho baví vytvářet nová jídla a ladit chutě k dokonalosti. Užívá si, když je restaurace plná, pak se dostává takového flow, že nevnímá čas a celý tým je jak rozjetý vlak. Aktuálně ho baví kardamom a zázvor či kombinace sladkých a slaných chutí v dezertech.

Dokument Funkce jsem si užil, je to opravdu moc hezky zpracovaný film. Oceňuji silný příběh a super koncept restaurace. A také mi připomínal Chefs table,“ podotkl Patrik Fréhar.

You may also like...