Mezinárodní den kávy slaví i Starbucks

První říjnový den tradičně patří oslavě Mezinárodního dne kávy. Tento ikonický nápoj má miliony fanoušků po celém světě a tak jsme se Starbucks, světovým expertem na přípravu kávy a její pražení již od roku 1971,  připravili při této speciální příležitosti krátkou exkurzi do světa kávy.

Pokud patříte mezi milovníky kávy, určitě nám dáte za pravdu, že není káva jako káva. Kromě původu má na chuť výsledného nápoje velký vliv i způsob pražení, mletí a přípravy. Ve Starbucks najdete kávy ve třech stupních pražení. Blonde Roast jsou světle pražené kávy, které se vyznačují lehčí plností a jemnou chutí. Medium Roast neboli kávy se střední délkou pražení poznáte na základě vyvážené a bohaté chuti. Pokud preferujete kávu s výraznou a plnou chutí, určitě sáhněte po tmavě pražené variantě Dark Roast.

Podle způsobu přípravy kávy je třeba ji namlít na různou hrubost, aby se dosáhlo toho správného chuťového zážitku. Jemně namletá káva je vhodná pro přípravu espressa, pokud preferujete překapávanou kávu, měli byste ji připravit ze středně nahrubo pomleté ​​kávy. K přípravě kávy pomocí alternativních metod, jako je french press nebo sifon, je nejvhodnější nahrubo umletá káva. Pokud si nejste jisti správným způsobem mletí své zrnkové kávy na domácí přípravu, baristé ve Starbucks vám ochotně a s radostí namelou kávu na správnou hrubost.

Stejně rádi vám pomohou při výběru kávy s nejlepším chuťovým profilem podle vašich preferencí. Vybrat si můžete ze široké nabídky zrnkových káv s různým stupněm pražení. Pro jedinečný zážitek můžete zkusit kombinovat kávu s vhodným jídlem, snackem nebo dezertem na základě její jedinečné chuti. Africké kávy se například vyznačují kyselejší chutí, která je skvělá v kombinaci s citrusy. Kávy z Jižní Ameriky poznáte podle jemných oříškových nebo dokonce čokoládových tónů, které s vhodným dezertem vytvoří na vašem jazyku symfonii originálních chutí. O chuti jednotlivých káv a vhodných kombinacích se můžete více dozvědět i během kávových seminářů, které v kavárnách Starbucks pravidelně organizují zkušení coffee masteři.

Většina káv v nabídce Starbucks je certifikována nezávislou třetí stranou Conservation International v rámci programu odpovědného získávání kávy C.A.F.E. Practices. Tato certifikace zaručuje nákup kávy od farmářů za prémiové ceny, které jsou vyšší než u programu Fairtrade. Káva ve Starbucks je nakupována transparentně s doložením vyplacené částky farmářům, s velkým důrazem na kvalitu a zodpovědně k životnímu prostředí a všem lidem, kteří se na její cestě až do vašeho šálku podílejí.

Pokud se vám nechce experimentovat doma a kávu si raději vychutnáváte přímo v kavárně, můžete vyzkoušet alternativní metodu přípravy prostřednictvím french pressu nebo se nechat unést chutí některého ze sezónních nápojů. Tento podzim je to opět ikonické Pumpkin Spice Latte, které je navíc dostupné také ve veganské variantě nebo jako ledové Pumpkin Spice Iced Cold Foam Macchiato.

Nezapomínejte, že nápoj s sebou si můžete nechat připravit i do vlastního reusable cupu nebo tumbleru, čímž nejen pomůžete životnímu prostředí, ale také ušetříte 10 korun.

You may also like...